Κατηγορίες
Διάφορα

Ο Ερντογάν δεν έχασε ούτε τώρα : Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια με ποσοστό 54% (vid)

Ξανά πρόεδρος της Τουρκίας εκτός πολύ θεαματικής ανατροπής κηρύσσεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας εξασφαλίσει καθαρό προβάδισμα στη μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στο 85,13% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο κ. Ερντογάν εξασφαλίζει το 54% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47%.

Στους δρόμους συρρέουν οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, στο άκουσμα της νίκης του.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, σε πολύ υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των εκλογέων, η οποία έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον α’ γύρο.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν”, δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν “για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση”.

*με στοιχεία από το News247

loading...
error: Protected