Κατηγορίες
Διάφορα

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν οι συνοριοφύλακες που «έμπαζαν» μετανάστες στον Έβρο (vid)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της ΕΛΑΣ και της δικαιοσύνης για τους πέντε συνοριοφύλακες που συνελήφθησαν επειδή διευκόλυναν κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών να περνάνε απελπισμένους ανθρώπους από τον Έβρο.

Όπως αναρφέρει το pentapostagma.gr, πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες με μεγάλη εμπειρία, καθώς φέρονται να έχουν προσληφθεί από το 2000, οι οποίοι, κατά πληροφορίες, είχαν επαφές με τουλάχιστον τέσσερις Τούρκους διακινητές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πέντε συλληφθέντες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν και όσους χειρίζονταν τις θερμικές κάμερες στον Έβρο για να τις γυρίζουν κάθε φορά που περνούσε κάποια ομάδα παράνομων μεταναστών.

Οι επίορκοι συνοριοφύλακες χρησιμοποιούσαν και κωδικές ονομασίες για να μην γίνονται αντιληπτές οι αναφορές τους σε χρήματα κατά τις επικοινωνίες που είχαν τόσο με μέλη του κυκλώματος όσο και μεταξύ τους.

«Τα παπούτσια τα άφησα στο… Πήγαινε να τα πάρεις» έλεγε ένας Τούρκος διακινητής στον 54χρονο αρχιφύλακα ο οποίος του απαντούσε «εντάξει, θα πάω να τα πάρω». Σε άλλες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως «προίκα» και «βαλίτσα» εννοώντας τα χρήματα που αποκόμιζαν.

«Για να δούμε την προίκα μας πάλι», «να μη χάσουμε τη βαλίτσα» έλεγαν οι συνοριοφύλακες. Κάποιος εξ αυτών, μάλιστα, ανησυχούσε ότι «τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο Πόθεν Έσχες» και γι’ αυτό, σύμφωνα με το MEGA, φέρονται να είχαν προμηθευτεί κάρτες για να τα διοχετεύουν στο εξωτερικό τις παράνομες αμοιβές τους.

Ο τρόπος δράσης
Φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ομάδα των πέντε συνοριοφυλάκων που συνελήφθησαν στον Έβρο για διευκόλυνση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών έριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποινδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Αρχικά είπε ότι ο ανθυπαστυνόμος και οι τέσσερις αρχιφύλακες «είναι παλιοί συνάδελφοι που έχουν 23 χρόνια εμπειρίας καθώς είχαν προσληφθεί από το 2000».

«Οι συγκεκριμένοι δούλευαν ως ομάδα κατά των κυκλωμάτων διακίνησης, όλα ταυτα τα χρόνια είχαν επαφές με τα κυκλώματα των διακινητών προκειμένου να αποτρέψουν τη δράση τους κοντά στη συνοριακή γραμμή στο Διδυμότειχο όπου ήταν η περιοχή της αρμοδιότητας τους» συνέχισε ο κ. Χαρέλας.

Εξηγώντας πώς δρούσαν οι πέντε συλληφθέντες συνοριοφύλακες είπε ότι «βοηθούσαν τα κυκλώματα αυτά και πότε και πώς να μπουν στη χώρα οι μετανάστες αλλά και να διευκολύνουν ώστε να μην υπάρχουν συνάδελφοι και να κάνουν ελέγχους ώστε τα καραβάνια να συνεχίζουν στο εσωτερικό της χώρας»

Ερωτηθείς πώς προσεγγίζουν τα κυκλώματα των διακινητών αναζητώντας πρόθυμους συνεργάτες στους κόλπους των συνοριοφυλάκων και της ΕΛΑΣ, ο κ. Χαρέλας είπε ότι «τα κυκλώματα δίνουν αρκετά χρήματα και βγάζουν αρκετά χρήματα. Στην αρχή δεν λένε “πάρτε χρήματα” αλλά θα μας δώσουν μια πληροφορία που θα μας οδηγήσει σε άλλο κύκλωμα για να συλληφθεί και έτσι ξεκινά η ιστορία».

«Γι αυτό μιλάμε στους νέους συναδέλφους, για να μην δελεαστούν, καθώς τα κυκλώματα εύκολα μπορούν να βρουν συναδέλφους από λογαριασμούς στα social media» κατέληξε ο κ. Χαρέλας.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected