Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Διάφορα

Κι όμως, οι ΗΠΑ δεν…πολυκαίγονται πλέον για το Κόσοβο

Οι ΗΠΑ θέτουν υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων το Κόσοβο -μια απόφαση που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης τους- εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης των νεοεκλεγέντων δημάρχων, στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Όπως αναφέρει το News247, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόβενιερ, σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023», ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Επίσης, ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει τη διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Άλμπιν Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του
Στο μεταξύ, επιπλέον δυνάμεις στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ μετά τις συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στην περιοχή.

«Σε απάντηση στην πρόσφατη αναταραχή και στον τραυματισμό 30 μελών της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η Συμμαχία έδωσε εντολή για ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η νατοϊκή δύναμη KFOR διαθέτει τις ικανότητες που χρειάζεται για τη διατήρηση της ασφάλειας, σύμφωνα με την αποστολή που μας έχει εμπιστευτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο ναύαρχος Στιούαρτ Μουνς.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε νωρίτερα ότι οι νεοδιορισμένοι Αλβανοί δήμαρχοι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναλάβουν καθήκοντα στο βόρειο Kόσοβο, μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τραυματισμό δεκάδων ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ -περίπου 30 Ούγγρων και Ιταλών-, καθώς και 50 Σέρβων που διαδήλωναν έξω από τα δημαρχεία, με αφορμή τις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων.

«Η άμεση απόσυρση των ψευδο-δημάρχων και των μελών των αποκαλούμενων αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης», σημείωσε στο Instagram, αφού συναντήθηκε με διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και κορυφαία αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, υπό τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, απέρριψε το αίτημα της Σερβίας, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση.

«Οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να είναι δήμαρχοι» είπε τηλεφωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Περπαρίμ Κριεζίου, μεταδίδει το Bloomberg. «Οι σημερινοί δήμαρχοι είναι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να βρίσκονται στα γραφεία τους».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected