Τελείως διαφορετική είναι η διαδικασία λήψης υλικού για τη διενέργεια του β για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου, από αυτήν που μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε με τα self test για τον κορονοϊό.
Ενώ το υλικό για το self test της Covid το λαμβάνουμε από τη μύτη και μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον καθέναν στο σπίτι, για το strep test το δείγμα λαμβάνεται από τον φάρυγγα και μόνο από γιατρό.
Δηλαδή δεν πρόκειται για ακόμα ένα self test, αλλά rapid test, για το οποίο η διαδικασία θα πρέπει να γίνει μόνο από γιατρό.
Μάλιστα, μετά τον θάνατο του 7χρονου, πολλοί γονείς έχουν ανησυχήσει και με τα πρώτα συμπτώματα, σπεύδουν να εξετάσουν το παιδί τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΕΙΔΕ) «με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes) και διενεργούνται από γονείς, αδέλφια, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα από άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος».
Βέβαια, αρκετοί είναι και οι γονείς που αγοράζουν τα strep test από τα φαρμακεία και επισκέπτονται παιδίατρο, κατόπιν συμβουλής του φαρμακοποιού, για να πραγματοποιηθεί η διαγνωστική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, η ΣΙΕΙΔΕ τονίζει ότι «είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για τον λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο. Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με τη διακίνηση των strep test από τα φαρμακεία στο όνομα του εύκολου κέρδους».
Μάλιστα, καλεί τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία, αλλά και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να παρέμβει, ώστε να διακοπεί η διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία.
«Είναι αδιανόητο τη στιγμή που μιλάμε για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις από το υπουργείο Υγείας, να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου στη διενέργεια μιας τόσο βασικής, κατά κύριο λόγο παιδιατρικής διαγνωστικής εξέτασης».
Επίσης, καλούν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει, ώστε να διακοπεί η πώληση των τεστ από τα φαρμακεία των μελών του.
«Όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να πουλάμε τα strep test, αλλά θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε και τους γονείς και να τους ενημερώνουμε ότι αυτά δεν γίνονται στο σπίτι και ότι πρέπει να τα κάνει παιδίατρος ή πνευμονολόγος. Δεν υπάρχει κανένα φαρμακείο που να δίνει οδηγίες για να γίνεται το συγκεκριμένο τεστ στο σπίτι. Και οι παιδίατροι στέλνουν τους γονείς στα φαρμακεία να πάρουν το τεστ για να το κάνουν στο ιατρείο τους. Επανειλημμένα ο ΣΙΕΙΔΕ με ανακοινώσεις του θεωρεί τα πάντα ιατρική πράξη. Τους παραπέμπω σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα τεστ αυτού του τύπου πωλούνται από τα φαρμακεία και γίνονται από τους γιατρούς. Αλλοίμονο αν οι γονείς έκαναν ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα, όταν υπάρχει πλέον ο τρόπος να γίνονται τα τεστ σε κάθε ιατρείο, ή με την επίσκεψη γιατρού στο σπίτι», εξηγεί μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
«Άφαντα» τα αντιβιοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά κατά του στρεπτόκοκκου και strep test καταγράφονται στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Μου έγραψε ο παιδίατρος αμοξυκιλλίνη για τον 6χρονο γιό μου. Πήγα σε 7 φαρμακεία στην Αθήνα και δεν την είχε κανένα. Τώρα πρέπει να ξαναπάω στον παιδίατρο για να μου δώσει κάποια άλλη που θα υπάρχει σε φαρμακείο και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη του παιδιού», λέει η Αναστασία Ν. στο NEWS 24/7.
όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια οι γονείς να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο.
«Σε μια περίοδο που ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε έξαρση, τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης», καθώς όπως δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, οι εταιρείες καλύπτουν περίπου μόλις το 10% των ποσοτήτων που οι ίδιοι χρειάζονται.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο της πόλης μέχρι να βρουν ένα κουτάκι που έχει περισσέψει για να πάρουν τα αντιβιοτικά που χρειάζονται», τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, τα ράφια των φαρμακείων σταδιακά αδειάζουν και πλέον δίνονται με το σταγονόμετρο τα δύο αντιβιοτικά (πενικιλίνη και αμοξυκιλλίνη) για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου.
«Το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη, αλλά σε ένα πιο γενικό πλαίσιο υπήρχε και νωρίτερα έλλειψη στα αντιβιοτικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι γονείς είναι προτιμότερο να τηλεφωνούν στα φαρμακεία για να δουν εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και εφόσον λάβουν θετική απάντηση να προσέρχονται στα φαρμακεία, διαφορετικά, θα γυρνάνε όλη τη Θεσσαλονίκη για να τα βρουν», λέει ο ίδιος.
Σοβαρό πρόβλημα με τις παιδικές αντιβιώσεις υπάρχει και στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες από φαρμακεία της πόλης.
Διευκρινίζεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.