Σε έκτακτες δηλώσεις προέβη το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και την μετέπειτα υποχώρησή του.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εμφάνιση του Ρώσου προέδρου μετά το διάγγελμά του, το περασμένο Σάββατο, που αναφερόταν στην εξέγερση μαχητών της Wagner -με εξαίρεση ένα βίντεο το πρωί της Δευτέρας που δεν είναι σαφές πότε μαγνητοσκοπήθηκε.
Όπως δήλωσε ο Πούτιν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς έχει πληγεί το κύρος και το ηγετικό προφίλ του, η εξέγερση ήταν «καταδικασμένη να αποτύχει» και «οι υποκινητές της, παρόλο που έχασαν την αίσθηση του σωστού και του λάθους, δεν θα μπορούσαν να μην το έχουν συνειδητοποιήσει»
«Αυτοί, λοιπόν, δεν μπορούν παρά να καταλάβουν ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, το μεγαλύτερο μέρος της Wagner είναι «πατριώτες». Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι θα κρατήσει την «υπόσχεσή» του στα μέλη της ομάδας μισθοφόρων που «θέλουν να πάνε στη Λευκορωσία».
Peskov says Putin’s announcements “will, without exaggeration, determine the future of Russia” https://t.co/ry85tpwCGv
— max seddon (@maxseddon) June 26, 2023
Παράλληλα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στη Δύση και το Κίεβο, λέγοντας πως ήθελαν να δουν Ρώσους στρατιώτες να αλληλοσκοτώνονται, και ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για την «υποστήριξη, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη», καθώς και τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη συμβολή του στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Wagner -σε βίντεο 11 λεπτών στο Telegram- υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν» και ότι «η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του: α) ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και β) δεν ήθελε να ανατρέψει τον Πούτιν, παρά μόνο να οργανώσει μια πορεία διαμαρτυρίας.