Κατηγορίες
Διάφορα

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην Πάρνηθα! (vids)

Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο στην Πάρνηθα, με τις φλόγες να καίνε σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Το μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες μπήκαν εντός του οικισμού της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι.

Μήνυμα του 112 κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν τον οικισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι φλόγες καίνε σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Τιτάνια είναι η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

«Έχουμε γίνει όλοι πυροσβέστες»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Φυλής, Μιχάλης Οικονομάκης, μιλώντας στο MEGA είπε πως αυτό που τους ανησυχεί είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

«Μας ανησυχούν οι αναζωπυρώσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί υπήρχαν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή του Πανοράματος έχουμε μόνο ένα καμένο σπίτι, αναζωπυρώσεις είχαμε και στη Χασιά και στο Μενίδι ενώ είχε σβήσει άλλαξε μεριά και μπήκε στο χωριό και κάναμε εκκένωση. Επιχειρούν όλοι, και επίγειες δυνάμεις και εθελοντές. Έχουμε γίνει όλοι πυροσβέστες! Το μόνο ενεργό μέτωπο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι στη Μονή Κλειστών αλλά η αναζωπύρωση εκεί είανι πολύ μεγάλη».

Πρόεδρος φιλοζωικού συλλόγου Φύλης: «Έχει καεί όλος ο Εθνικός Δρυμός»

Η πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Φύλης, Αικατερίνη Ζερβάκη, μιλώντας στο MEGA εξήγησε πως ο Εθνικός Δρυμός έχει πλέον καεί.

«Έχει καεί όλος ο Εθνικός Δρυμός. Δεν έχει μείνει τίποτα, έχει κάψει τα πάντα. Έχει φτάσει πολύ ψηλά, έχει κάψει το 80% του Δάσους και όλο το χωρίο. Μπορεί να μην κάηκαν σπίτια, αλλά δεν έχει είναι ούτε ένα δέντρο. Η Πάρνηθα και η Χασιά έχουν καεί».

Οι έντονοι άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση της φωτιάς

Μιλώντας στο MEGA o αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας τόνισε πως πραγματοποιούνται πολλαπλές ρίψεις τόσο από αέρος όσο και από επίγειες δυνάμεις, ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι έντονοι.

«Ο συντονισμός πάντα έχει ένα βαθμό δυσκολίας. Βλέπω ότι τα επίγεια και τα εναέρια μέσα επιχειρούν σε ένα μεγάλο βαθμό. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», δήλωσε.

Εκκενώνεται το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
Λόγω της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στους πρόποδες της Πάρνηθας, το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα αποφασίστηκε να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και τα 600 άτομα που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν αλλού.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αύρα Αλεξανδρούπολης
Η φωτιά έχει φτάσει ήδη στον οικισμό Αύρα στην Αλεξανδρούπολη, με τις εστίες να είναι πολλές και σε διαφορετικά σημεία.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να μη φτάσει η φωτιά στον οικισμό από νωρίς το πρωί ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

«Ο Θεός βοηθός»
«Ο Θεός βοηθός. Τα σπίτια των γειτόνων έχουν αρπάξει φωτιά, το δικό μου αντέχει. Κρίμα, όλος ο φτωχός κόσμος ήταν εδώ πάνω. Χάθηκε ο κόπος μίας ολόκληρης ζωής», ανέφερε στο MEGA κάτοικος της περιοχής, που έτρεξε να δει εάν οι φλόγες περικύκλωσαν το σπίτι του.

Αρνούνταν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν
Τουλάχιστον 10 με 12 άτομα αρνούνταν να αφήσουν τα σπίτια τους στο Μενίδι. Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά θα μπορούσε να περιοριστεί εάν γινόντουσαν ενέργειες κατάσβεσης από το βράδυ.

Έκκληση στους κατοίκους να αφήσουν ελεύθερα τα λάστιχα στις αυλές
Για τραγική κατάσταση έκανε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός, τονίζοντας πως οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς την Αγία Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση να αφήσουν οι κάτοικοι ελεύθερα τα λάστιχα στις αυλές τους, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά η Πυροσβεστική.

Έκκληση των κατοίκων για ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων
Στο Μενίδι η φωτιά έχει φτάσει σε πάρα πολλά σπίτια. Οι συγγενείς των κατοίκων που χρειάστηκε να εκκενώσουν την περιοχή βρίσκονται στο σημείο, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια.

Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής, τα σπίτια της περιοχής μπορούν να σωθούν εάν έρθουν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Η φωτιά έχει μπει ήδη στον Εθνικό Δρυμό»
Ο δήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στο MEGA έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ενώ είχαμε μία ύφεση το πρωί, η κατάσταση ξέφυγε από τους ανέμους και έφτασε στις παρυφές του Αγίου Ιωάννη Ρώσου. Υπάρχει και φωτιά στο δάσος προς το τελεφερίκ. Η φωτιά έχειν μπει ήδη στον Εθνικό Δρυμό. Κάνω έκκληση να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα αλλιώς θα έχουμε μεγάλες ζημιές. Υπάρχουν 4-5 ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις αλλά εάν δεν έχουμε και άλλα εναέρια μέσα, η φωτιά θα επεκταθεί».

«Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, δεν καταφέραμε να τα σβήσουμε ποτέ»
Στο MEGA μίλησε εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο που καίει τους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Από το πρωί γίνεται πανικός. Έχει κατέβει όλος ο αέρας, έχει τεράστια ένταση. Κυκλωθήκαμε πάνω, αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και τώρα προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια των ανθρώπων. Υπάρχουν σπίτια του παραδόθηκαν στις φλόγες και δεν καταφέραμε να τα σβήσουμε ποτέ».

Δραματικές στιγμές στην Αγία Παρασκευή
Δραματικές είναι οι στιγμές στην Αγία Παρασκευή, όπου η φωτιά έχει εξαπλωθεί στα σπίτια, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Στο σημείο μόλις έφτασαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τα αεροπλάνα συνεχίσουν τις ρίψεις νερού.

Οι εθελοντές βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να σώσουν ζώα και κατοικίες.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected