φωτ. Eurokinissi
Τον σκληρό ακροδεξιό πυρήνα της επιστράτευσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία. Κατά του νομοθετήματος έχει ταχθεί η αντιπολίτευση καθώς και ο κόσμος της εργασίας που σήμερα βρέθηκε σε απεργιακή κινητοποίηση.
Όπως αναφέρει το News247, o υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνδυασμό με τον Θανάση Πλεύρη ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο θέλησαν να παρουσιάσουν το νομοθέτημα ως ενισχυτικό του εισοδήματος των εργαζομένων. Παρά το γεγονός ότι προβλέπει 13ωρο απασχόλησης δίχως πληρωμένες υπερωρίες, υποχρεωτική εργασία τα Σαββατοκύριακα σε βιομηχανίες καθώς και τις «συμβάσεις κατά παραγγελία» όπου ο εργαζόμενους βρίσκεται σε αναμονή προκειμένου να τον καλέσει ακόμη και με SMS ο εργοδότες.
Είναι χαρακτηριστική φράση του Άδωνι Γεωργιάδη σύμφωνα με την οποία «το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό». Υποστήριξε μάλιστα πως «ούτε ένα σωματείο εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα από τα σωματεία των εργοστασίων που τους αφορά το νομοσχέδιο δεν έχει βγάλει ούτε ένα δελτίο τύπου». Πρόσθεσε επίσης πως «οι ίδιοι οι εργάτες δεν απέργησαν. Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο επειδή θα πληρώνονται καλύτερα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας σε αυτό συμβάλλει η αύξηση του επιδόματος εργασίας εκτός πενθημέρου ενώ ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι είναι ενισχυτική του εισοδήματος η δυνατότητα που δίνεται σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε δύο εργοδότες. Επιτέθηκε μάλιστα στον χώρο της αριστεράς λέγοντας «θέλουν τους εργαζόμενους σε μιζέρια».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας πως «είναι δυστοπικό το περίγραμμα της επόμενης ημέρας που δημιουργεί αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται ως επόμενο βήμα στο Νόμο Χατζηδάκη». Μίλησε για «γενίκευση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμενοι που δεν θα γνωρίζουν πόσες ώρες θα εργαστούν κι αν θα εργαστούν, δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα στη ζωή τους και θα περιμένουν με αγωνία μήνυμα από κάποιον από τους περισσότερους εργοδότες τους, μήπως τους καλέσει τελευταία στιγμή για δουλειά». Επίσης, μίλησε για εργαζόμενους που «θα δουλεύουν 13 ώρες και θα είναι στον δρόμο 15ωρα με άμεση επίπτωση στην υγεία τους και στην οικογενειακή τους ζωή. Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο και κάθε άμυνά του αποδυναμώνεται , προκρίνονται οι ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών». Σημείωσε μάλιστα συνολικά πως «αυτές είναι ρυθμίσεις με αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Εντονότατη κριτική ασκήθηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα οι βουλευτές του ΚΚΕ που ήταν παρόντες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη όταν αυτός δήλωσε ότι στον δρόμο κατέβηκαν λιγότεροι από όσους είχαν κατέβει για τις νέες ταυτότητες. Σημείωσαν δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε τον υπουργό να «κατέβει στο Λιμάνι του Πειραιά που παρέλυσε και στην Cosco».
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ οι οποίες αναμένεται να διενεργηθούν αύριο Παρασκευή.