Ο χρόνος στον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου μοιάζει να έχει σταματήσει στην ημέρα που ένα ορμητικό ποτάμι ισοπέδωσε ολόκληρο το χωριό, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και δημιούργησε ένα απόκοσμο σκηνικό το οποίο παραμένει «ζωντανό» ακόμη και τώρα.
Όπως αναφέρει το thesstoday, οι κάτοικοι -όσοι έχουν απομείνει- μιλούν ανοικτά για εγκατάλειψη. Η εικόνα του χωριού είναι απελπιστική. Στην είσοδό του παραμένουν διασκορπισμένα και βουτηγμένα στις λάσπες αυτοκίνητα μαζί με σωρούς από έπιπλα και γενικότερα, οικιακό εξοπλισμό. Τα κατεστραμμένα σπίτια και οι γκρεμισμένοι δρόμοι επιβεβαιώνουν τη μανία των ορμητικών χειμάρρων που χτυπούσαν ανελέητα την περιοχή. Το χάος όμως κορυφώνεται προς την εκβολή του ρέματος, εκεί όπου μέχρι και αυτή τη στιγμή γέρνει μια τριώροφη κατοικία με κλίση προς την κοίτη.
«Αν καταρρεύσει, πνιγήκαμε», εξηγεί κάτοικος της περιοχής. Οι κάτοικοι στον Πλατανιά δεν ανησυχούν για τη νέα καταιγίδα, έχουν άλλωστε καταστραφεί. Η ανησυχία πηγάζει από την ιδέα της κατάρρευσης της γέφυρας. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί η κατοικία αυτή να πέσει στη μέση της κοίτης και να «φράξει» το νερό, να μετατραπεί σε ένα… φράγμα.
Μια άλλη κάτοικος εξηγεί στο ThessToday ότι εξαιτίας της υφιστάμενης -και αμετάβλητης για την ώρα- κατάστασης, έχουν στείλει εξώδικα κι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται. Λίγα μέτρα παραδίπλα έχει γκρεμιστεί η γέφυρα. Η μισή κείτεται ανάμεσα στο πλημμυρισμένο χωριό και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα ακόμη εμπόδιο για τη ροή του νερού.
«Όσο δεν απομακρύνουν τη γέφυρα, τόσο το νερό θα επιστρέφει προς το χωριό μας. Ζητάμε τουλάχιστον να την απομακρύνουν για να μπορέσει να αποσυρθεί, αυτή τη στιγμή το μόνο που συμβαίνει, είναι να επιστρέφει προς τα σπίτια μας. Δεν χρειάζεται να βρέξει αρκετά ώστε να πλημμυρίσουμε ξανά. Αρκεί μια στάλα. Αυτό φοβόμαστε», επισημαίνει η κάτοικος, υπογραμμίζοντας ότι η νομική οδός αποτελούσε μονόδρομος για τους ίδιους.
Το βομβαρδισμένο σκηνικό συνεχίζεται και στην παραλιακή ζώνη του χωριού. Κομμάτια ασφάλτου στη θάλασσα, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να βλέπουν προ των πυλών μια νέα καταιγίδα, τη στιγμή που ακόμη προσπαθούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και μπορεί τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας να ξεκίνησαν μόλις το Σαββατοκύριακο τις εργασίες για το «συμμάζεμα» των πληγέντων περιοχών, όμως αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα πως το Πήλιο, εκπέμπει SOS.