Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Εκτός επιδομάτων οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Αλλαγές στην φορολόγηση

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων από το νέο έτος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, τίθενται εκτός των επιδομάτων.

Όπως αναφέρει το Proson, οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας πάντα ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή.

«Εξετάζονται πολλά σενάρια αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι και έχει βγει και στον δημόσιο διάλογο ως θέμα το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης».

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, έδωσε ένα στίγμα και τον στόχο του υπουργείου για την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Προανήγγειλε δε ότι θα δίνονται με άλλα κριτήρια τα επιδόματα, όπως το Market Pass ή άλλα επιδόματα που μοιράζονται για τη στήριξη των ευάλωτων.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι: «Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά, συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων».

«Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «Το μόνο που γίνεται, είναι τα διάφορα σενάρια να αξιολογούνται και να κοστολογούνται. Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις προτάσεις γιατί δεν έχουν υπάρξει και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε κάποιες μελέτες στα χέρια μας, τις οποίες χρησιμοποιούμε. Έχουμε κάποια σενάρια τα οποία έχουμε βάλει στο τραπέζι και τώρα πια και σε νομικό επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο και σε δημοσιονομικό επίπεδο».

«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» υπογράμμισε.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected