Ακόμα μια διάκριση για τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος και φέτος βρίσκεται μεταξύ του 2% των επιστημόνων με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η Elsevier δημοσίευσαν την κατάταξη του 2% των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους για το 2022, ανακτώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων SCOPUS και χρησιμοποιώντας μια σειρά παραμέτρων για την εναρμόνιση της ερευνητικής συμβολής και επιρροής κάθε επιστήμονα.
Ως αποτέλεσμα, καταρτίστηκε ένας κατάλογος των κορυφαίων επιστημόνων από όλα τα επιστημονικά αντικείμενα (καθώς και εκείνων που κατατάσσονται στο κορυφαίο 2% στον κύριο επιμέρους επιστημονικό κλάδο τους) και ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Χάρης Δούκας.
Όπως αναφέρει το News247, στους καταλόγους περιλαμβάνονται 29 καθηγητές από το ΕΚΕ του ΕΜΠ, με τον Χάρη Δούκα να σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Linkedin πως είναι περήφανος για τους συναδέλφους του αλλά και τη Σχολή.
Τι σημαίνει η διάκριση του Χάρη Δούκα
Κάθε χρόνο μετρούνται οι παραπομπές που χρησιμοποιούνται από τους απανταχού ερευνητές και δημιουργείται μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων με κορυφαίους επιστήμονες.
Αυτή παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες για αναφορές.
Εμφανίζονται ξεχωριστά δεδομένα για τον αντίκτυπο της καριέρας κάθε ερευνητή και, χωριστά, για μεμονωμένο πρόσφατο έτος.
Οι επιστήμονες ταξινομούνται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία.
Παρέχονται επίσης, εκατοστημόρια για το πεδίο και το υποπεδίο για όλους τους επιστήμονες με τουλάχιστον 5 εργασίες (λίστα στην οποία επίσης περιλαμβάνεται ο κύριος Δούκας).
Τα δεδομένα επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενημερώνονται στο τέλος κάθε χρόνου (εν προκειμένω, το 2022) και τα μεμονωμένα δεδομένα πρόσφατου έτους αφορούν αναφορές που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Σημειώνεται πως και πέρυσι ο κ. Δούκας ήταν στο κορυφαίο 2% των προτιμήσεων, όπως αποκάλυψε η χρήση δεδομένων του Scopus (βλ. βάση δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών), βάσης δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών του Elsevier.
Το Scopus καλύπτει σχεδόν 36.377 τίτλους από περίπου 11.678 εκδότες, από τους οποίους 34.346 είναι περιοδικά με κριτές σε θεματικά πεδία ανώτατου επιπέδου (βιοεπιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες και επιστήμες υγείας).