Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Υπουργός : “Δεν μπορούμε να βάλουμε πλαφόν στο λάδι” (vid)

Ξέφρενη είναι η πορεία ανόδου στην τιμή του ελαιόλαδου, με τους καταναλωτές να φτάνουν σε απόγνωση.

Θα δείτε συγκριτικά παραδείγματα που αποτυπώνουν τον τετραπλασιασμό στην τιμή λίτρου του ελαιόλαδου μέσα σε μια διετία και όλα αυτά, την ώρα που παραγωγοί πέφτουν ολοένα και συχνότερα θύματα κλοπής της σοδειάς τους.

«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis».

Το πλαφόν θα φέρει ελλείψεις
Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Από την άλλη, «εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά».

Πρόσθεσε ότι «τότε δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρες όπως η Ουγγαρία που έβαλε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P