Κατηγορίες
Διάφορα

Αυτοκίνητα παραμένουν στον βυθό στη Μαγνησία – Καμία εργολαβία για την ανέλκυσή τους

Έναν και πλέον μήνα μετά τις πλημμύρες τα οχήματα παραμένουν στον βυθό της θάλασσας, με την τοπική αυτοδιοίκηση να μην έχει αναθέσει σε εργολάβους το έργο.

Βυθισμένα στα 10 και πλέον μέτρα βρίσκονται ακόμη και σήμερα δεκάδες αυτοκίνητα εντός του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες που σημειώθηκαν στον νομό Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει , οι δημοφιλείς και αγαπημένες παραλίες του Πηλίου μοιάζουν, σε πολλές περιπτώσεις, με νεκροταφείο αυτοκινήτων, καθώς ακόμη και σήμερα τα αυτοκίνητα βρίσκονται στον βυθό, χωρίς καμία πρωτοβουλία για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Μιλώντας στο taxydromos.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλίνας, Κώστας Γκουτζίνης αναφέρει πως από την επέλαση του «Ντάνιελ» 30 οχήματα κατέληξαν στη θάλασσα και από αυτά μόνο τα τέσσερα έχουν ανασυρθεί.

Οι κάτοικοι στη Μηλίνα περιμένουν τις ενέργειες της Περιφέρειας, χρέος της οποίας είναι να μισθώσει εργολάβο και γερανό για την απομάκρυνση των οχημάτων από τη θάλασσα. Όμως, μέχρι αυτήν την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε από την περιφέρεια ούτε από τον δήμο για το τι θα γίνει με όλα αυτά τα αυτοκίνητα. Εμείς απλά περιμένουμε κάποιον να μας ενημερώσει. Να πράξουμε μόνοι μας, πάντως, δεν μπορούμε» εξηγεί ο κ. Γκουτζίνης.

Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε ότι τα τέσσερα οχήματα που απομακρύνθηκαν από τη θάλασσα έγιναν στα πλαίσια του εθελοντικού καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην περιοχή παρουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη.

«Βγάλαμε τέσσερα οχήματα από τη θάλασσα με τη χρήση ενός μικρού γερανού. Αυτά ήταν σε μικρή απόσταση από την ακτή, οπότε ήταν πιο εύκολο να δεθεί το αμάξι με ιμάντα και να τραβηχτεί έξω. Τα υπόλοιπα οχήματα είναι στα 12- 13 μέτρα» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Γκουτζίνης αναφέρει ότι για τους κατοίκους το κόστος μίσθωσης ενός γερανού είναι δυσβάσταχτο καθώς, όπως λέει, φτάνει μέχρι και τα 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου αναφέρει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην ανέλκυση των οχημάτων από τον βυθό της θάλασσας.

«Εμείς δεν κάνουμε ανελκύσεις. Το Λιμεναρχείο χορηγεί στον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο, είτε από την Περιφέρεια είτε από τον δήμο, την απαραίτητη άδεια για τους δύτες και τα πλωτά μέσα που θα χρειαστούν» αναφέρει η λιμενάρχης Βόλου Βασιλική Κωνσταντά.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ανατεθεί σε κάποιον εργολάβο το έργο της απομάκρυνσης των οχημάτων από τον βυθό της θάλασσας, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο επισημαίνεται ότι ούτε ατομικά οι πολίτες έχουν αιτηθεί για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, ώστε να δράσουν κατά μόνας.

Μοναδική περίπτωση που χορηγήθηκε σχετική άδεια ήταν η περίπτωση του Πλατανιά, όπου απομακρύνθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλα τα αυτοκίνητα που κατέληξαν εντός του λιμένος, λόγω του εργολάβου που επιχειρεί στην κατασκευή του αλιευτικού λιμένος στην περιοχή και επωμίστηκε ο ίδιος όλο το κόστος και ανέλαβε την ανέλκυση των οχημάτων.

Πάντως, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο διευκρινίζεται ότι δεν έχουν και ούτε πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των αυτοκίνητων που δεν έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση των οχημάτων τους από τη θάλασσα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P