Basket

Ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ “σκότωσε” τον Ολυμπιακό 7 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε! (vid)

Ο Ολυμπιακός γύρισε από την… κόλαση του -18, κρατούσε τις τύχες του ματς στα χέρια του όμως “έσκασε” από την υπερπροσπάθεια και γνώρισε τη δεύτερη φετινή ήττα στην έδρα του (74-75) κόντρα στην Μπασκόνια αυτή τη φορά.

Με διάθεση να κυκλοφορήσει πολύ την μπάλα και να βρει τον ελεύθερο παίκτη μπήκε στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός. Με δύο τρίποντα από Παπανικολάου και Πίτερς αλλά και ένα έμμεσο από τον Αμερικανό φόργουορντ των Πειραιωτών, έφτασε στο πρώτο πεντάλεπτο στο 13-2 και ανάγκασε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να καλέσει τάιμ άουτ για να μαζέψει την κατάσταση πριν ξεφύγει. Και εν μέρει τα κατάφερε.

Ο Χάουαρντ έφτασε τους πέντε πόντους για το 15-9 ωστόσο οι Βάσκοι αδυνατούσαν να βρουν αντίδοτο στον “καυτό” Άλεκ Πίτερς που με 3/4 δικά του σουτ έξω από τα 6.75, ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο 23-14 και έπειτα στο 26-16 με τον Κάνααν που τον μιμήθηκε. Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός σαν να ξέχασε ό,τι έκανε καλά για 9 λεπτά, επιτρέποντας στην Μπασκόνια να μοιάζει με Dream Team.

Οι Βάσκοι που είχαν βάλει τον Μονέκε στο παιχνίδι, είδαν τον Μαρίνκοβιτς να κάνει ευστοχεί σε δύο σερί τρίποντα (βούτυρο στο ψωμί του γαρ), προσπερνώντας μάλιστα με τον Σεντερέσκις στο 12′ για πρώτη φορά (26-28), σε ένα επιμέρους 0-12.

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε υπνωτισμένος σε άμυνα και επίθεση με τον ωσεί παρόντα (έπαιξε τρία λεπτά στο πρώτο μέρος) την ίδια ώρα που η αρμάδα του Ιβάνοβιτς είχε γεμίσει αυτοπεποίθηση. Το ένα μακρινό σουτ διαδεχόταν το άλλο, οι άμυνες έβγαιναν βάζοντας τους Πειραιώτες σε δεύτερες σκέψεις και μέσα σε 10 αγωνιστικά λεπτά, η Μπασκόνια μετέτρεψε το 26-16 σε 32-50 με το γκολ φάουλ του Σεντερέσκις. Απίθανο 6-34 επιμέρους από τους Βάσκους που έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ, μετρώντας στην ανάπαυλα 12/16 δίποντα και 7/17 τρίποντα.

Η Μπασκόνια στρίμωξε για τα καλά στα… σχοινιά τον Ολυμπιακό και αυτό αφύπνισε τους γηπεδούχους που έβγαζαν “σπίθες” πάλευαν για κάθε μπάλα και κυνηγούσαν παντού τους αντιπάλους τους. Οι Βάσκοι όμως δεν αποσυντονίστηκαν στον βαθμό του μόχθου της ελληνικής ομάδας, κρατώντας τη συγκέντρωσή τους.

Στα δύο σερί τρίποντα του Αϊζάια Κάνααν απάντησαν οι Χάουαρντ και Μονέκε με τον ίδιο τρόπο για να διευρύνουν μάλιστα τη διαφορά που πήγαν οι δύο ομάδες στην ανάπαυλα (43-61).

Κάνααν και Πίτερς όμως συνειδητοποιούσαν τον βαθμό που τους είχε ανάγκη η επίθεση του Ολυμπιακού και έκαναν step up για ένα επιμέρους 8-0 που ψαλίδισε στους 1ο την απόσταση. Τέσσερις πόντοι του Σεντερέσκις έδωσαν ανάσα στην Μπασκόνια (53-65) όμως ο Κάνααν δεν είχε κι αλλα βέλη στη φαρέτρα του. Με το 4ο του εύστοχο τρίποντο στην τρίτη περίοδο, ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ μείωσε κι άλλο (58-65).

Με το πέρασμα του χρόνου ήταν εμφανής η οδηγία του Μπαρτζώκα η μπάλα να περνάει στον Μουστάφα Φαλ και εκείνος να εκτελεί ή να μοιράζει στην περιφέρεια. Άλλωστε κορμί σαν το δικό του εν τη απουσία του Ντιόπ δεν υπήρχε για τους Βάσκους.

Ο Κάνααν με drive στην πρώτη ερυθρόλευκη επίθεση της περιόδου έφτασε τους 23 και έσπασε το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα για να ακολουθήσουν άλλοι δύο πόντοι από τον Φαλ και από τον Λαρεντζάκη στον αιφνιδιασμό για το 66-67. Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει από την κόλαση του -18 μέσα σε 9 μόλις λεπτά. Γνωστοί οι αριθμοί.

Για το επόμενο τρίλεπτο όμως οι Πειραιώτες μπλόκαραν. Δεν είχαν καλές επιλογές στην επίθεση, όντας κάπως βιαστικοί και παρά τη… φόρα που είχαν, δεν έβρισκαν το στόχο. Αμυντικά πάντως κρατούσαν την ίδια προσήλωση και δεν άφηναν τους αντιπάλους τους να ξεμακρύνουν (66-71, 4’49” για το φινάλε).

H Μπασκόνια έδωσε το τρίποντο στον ξεμαρκάριστο Ουόκαπ εκείνος δεν τα κατάφερε δις όμως αφού βγήκε η άμυνα με κλέψιμο, ο clutch Λαρεντζάκης βγήκε μπροστά για το 69-71 (3’09”).

Ο ΜακΙντάιρ αστόχησε μόνος του σε ένα φαινομενικά εύκολο λέι απ, ο Πίτερς όμως έβαλε τρίποντο με χέρι στο πρόσωπό του (72-71) για το ερυθρόλευκο προσπέρασμα μετά για πρώτη φορά μετά το 11′. Οι κακές επιλογές ωστόσο λόγω κούρασης και υπερπροσπάθειας επανήλθαν. Λάθος πάσα ο Φαλ, το high low δεν έπιασε και ο Μονέκε έβαλε και πάλι μπροστά την Μπασκόνια (1’07”).

Ο κουρασμένος Κάνααν ζήτησε την επαφή αλλά έφαγε την τάπα από τον Κοστέλο που τον περίμενε όμως δεν ευστόχησε στο τρίποντο και ο Λαρεντζάκης ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας για το 74-73, 10” πριν ακουστεί η “χοντρή κυρία”.

Με τον Χάουαρντ στο παρκέ αυτός που πήρε την κρίσιμη επίθεση ήταν ο Κόντι ΜακΙντάιρ των 2 πόντων και των 4 μόλις προσπαθειών σε όλο τον αγώνα. Και το έβαλε με τον Κάνααν κρεμασμένο πάνω του. Τα 7 εναπομείναντα δευτερόλεπτα δεν αρκούσαν, το αλά βόλεϊ τελείωμα του Φαλ δε βρήκε στόχο και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 75-74.

*με στοιχεία από το Eurohoops.com

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected