Διάφορα

Πρόταση : 5 χωριά της Ξάνθης που αξίζει να επισκεφθείτε την άνοιξη (photos)

Ξάνθη, πόλη πολυσυλλεκτική. Το ίδιο και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Θράκης που συνδυάζουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα και ακατέργαστης ομορφιάς φυσικά τοπία. Το ταξίδι στην Ξάνθη αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε «φιλοπερίεργο» ταξιδιώτη, ειδικά αν έλκεται από τόπους που δεν είναι τουριστικοί με τη συμβατική έννοια της λέξης.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό travel.gr παρουσιάζει 5 χωριά που συνδυάζουν φυσικό κάλλος, ορεινό ή παραθαλάσσιο, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, άλλα σημαντικά τοπόσημα και εξαιρετικό φαγητό. Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και η φύση θα βρίσκεται στα καλύτερά της, αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια εκδρομή στη Θράκη.

Τα Άβδηρα είναι μία όμορφη παραθαλάσσια πόλη, σε απόσταση περίπου μισής ώρας από την Ξάνθη. Είναι γνωστά ως η γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα. Σύμφωνα με την παράδοση, την πόλη ίδρυσε ο Ηρακλής για να τιμήσει τον φίλο του Άβδηρο. Η πόλη είναι διάσημη για τον σημαντικότατο αρχαιολογικό της χώρο.

Τα Άβδηρα αποτελούν έναν κατά βάση καλοκαιρινό προορισμό χάρη στις πανέμορφες παραλίες που υπάρχουν στην περιοχή και το γεμάτο ζωή λιμάνι της πόλης. Ενδιαφέρον είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους και εξερεύνηση της φύσης. Το λιμάνι της πόλης είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας με διαγωνισμό χαρταετών αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα τέλη Ιουλίου.

Απομεινάρια της αρχαίας πόλης των Αβδήρων/Photo: Wikipedia Creative Commons

Άνω Θέρμες, Ξάνθη/Photo: Wikipedia Creative Commons

Θέρμες

Χτισμένο στις όχθες του Ξεροπόταμου, σε μία πανέμορφη τοποθεσία και σε απόσταση μόλις 45 χιλιομέτρων από την Ξάνθη, οι Θέρμες είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα Πομακοχώρια της περιοχής. Η κλασική ατμόσφαιρα των χωριών διατηρείται και εδώ με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα μικρά δρομάκια να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό που θα απολαύσει ο επισκέπτης. Χωρίζονται σε τρεις οικισμούς, Άνω, Μέσες και Κάτω Θέρμες. Ένα αξιοθέατο που προκαλεί εντυπώσεις είναι το ανάγλυφο του θεού Μίθρα από την Περσία που είναι λαξευμένο πάνω σε έναν μεγάλο βράχο. Το χωριό προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για φαγητό και χαλάρωση μέσα στα θερμά νερά των λουτρών.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη: Ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης στην Ξάνθη

Ο Λειβαδίτης αποτελεί ένα από τα πιο μυθικά ορεινά χωριά στην περιοχή της Ξάνθης, είναι το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Θράκης και φιλοξενεί μετρημένους στα δάχτυλα μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στο οροπέδιο στην οροσειρά της Ροδόπης και απέχει 51 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Σε τέτοιο υψόμετρο και με αυτήν τη διαμόρφωση του τοπίου, είναι φυσικό να μιλάμε για ένα χωριό που περνά δύσκολες στιγμές τον χειμώνα, με τη θερμοκρασία να πέφτει αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου για πολλές ημέρες. Πάντως ο προορισμός, για τους πιο ήπιους μήνες, έχει να προσφέρει πολλά σε outdoor δραστηριότητες, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το υπερθέαμα του καταρράκτη Λειβαδίτη, που ρίχνει με εντυπωσιακό τρόπο τα νερά του από ύψος 60 μέτρων.

Κοτάνη, Πομακοχώρια/Photo: Shutterstock
Η Κοττάνη είναι ένα μικρό, παραδοσιακό Πομακοχώρι στην Ξάνθη/Photo: Shutterstock

Η πολυσυλλεκτική ιδιοσυγκρασία της Ξάνθης και οι πολλαπλές πολιτισμικές επιρροές της αποτελούν την αφετηρία για μερικές πολύ όμορφες διαδρομές και στάσεις στα Πομακοχώρια. Η πιο κλασική επιλογή είναι αυτή που μέσω Σμίνθης και Εχίνου οδηγεί στις Θέρμες και καταλήγει στην Κοττάνη, το απώτατο σημείο της ελληνικής επικράτειας προς τη Βουλγαρία (και με τη διάσημη ταβέρνα του Τζεμίλ). Όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη, μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές, όπως εκείνη που οδηγεί από τον Εχίνο προς τις Σάτρες, κινούμενοι δίπλα στο ποτάμι με την εκπληκτική φύση. Υπάρχει επίσης και η επιλογή προς Δημάριο, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει λίγο Μετέωρα. Όποια διαδρομή και στάσεις αν επιλέξει ο επισκέπτης, θα απολαύσει ένα πολύ πλούσιο φυσικό τοπίο και εικόνες από μία άγνωστη στους πολλούς ελληνική γη.

Ίσως ο πιο γραφικός οικισμός της ορεινής Ξάνθης, η Σταυρούπολη απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και πνιγμένη στο πράσινη. Το χωριό εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα γοητευτικά πετρόκτιστα σπίτια με τα χαρακτηριστικά κλειστά μπαλκόνια και τα πλακόστρωτα δρομάκια σε συνδυασμό με μία διαρκή αίσθηση γαλήνης που κυριαρχεί.

Παράλληλα αποτελεί την «πύλη» προς τα πανέμορφα και ανεξερεύνητα σημεία της γύρω ορεινής περιοχής, αλλά και αφετηρία για περιπάτους στις όχθες του Νέστου. Ένας προορισμός για όλες τις εποχές με δεκάδες μυστικά για να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Πηγή : xanthinea.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected