Διάφορα

Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο Μακρόν σε αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία;

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει την πρόταση του για αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία, όπου θα συνδράμει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στην Παριζιέν επαναφέρει την πρότασή του για αποστολή στρατού των δυτικών στην Ουκρανία προκειμένου να ηττηθεί η Ρωσία, μια πρόταση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαίους.

Όπως αναφέρει το News247, μετά τη συνάντηση την Παρασκευή (15/3) στο Βερολίνο με τον Καγκελάριο Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε σε συνέντευξή του ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη σύγκλιση για τους στόχους και την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά οι δυο χώρες αποκλίνουν στρατηγικά.

Η Γερμανία διαιωνίζει την παράδοση της μη επέμβασης ενώ το γαλλικό δόγμα βασίζεται στη στρατιωτική αυτονομία, ως πυρηνική δύναμη.

Η Γαλλία προετοιμάζει διάφορα σενάρια, ο Μακρόν δεν αποκλείει ότι “θα χρειαστεί να γίνουν επιχειρήσεις στο έδαφος, όποιες κι αν είναι αυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις” προσθέτοντας “η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε”.

Η στάση του Γάλλου Προέδρου πάντως έχει αλλάξει 180 μοίρες σε σχέση με αυτήν που είχε στην αρχή του πολέμου, τότε που δεν επιθυμούσε η Δύση να ταπεινώσει τη Ρωσία.

Ο Μακρόν πλέον θεωρεί το καθεστώς του Κρεμλίνου αντίπαλο που απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να συγχαρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί η εκλογή του “είναι ραμμένη”, όπως είπε χαρακτηριστικά “με το θάνατο εκείνων που μάχονται για τον πλουραλισμό στη Ρωσία.»

Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο;

Είναι ευρέως γνωστό πως η Ρωσία «προελαύνει» με ταχείς ρυθμούς σε ένα άλλο μέτωπο 7.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία, όπως είναι εκείνο των άλλοτε γαλλικών αποικιών της δυτικής Αφρικής.

«Ο Πούτιν προχωρά ταχύτατα στην εισβολή του στη γαλλόφωνη δυτική Αφρική», γράφει ο βετεράνος δημοσιογράφος Τζον Λίχφιλντ στον ιστοχώρο TheLocal.fr, αναφερόμενος στη «μεγάλη αφρικανική επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν» όπως την ονομάζει: Μια «επίθεση» στο πλαίσιο της οποίας η ρωσική πλευρά έχει επιστρατεύσει «δωροδοκίες, ψέματα, μισθοφόρους αλλά και πακέτα αναπτυξιακής βοήθειας».

Για ένα «επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας» το οποίο «επιτρέπει στο Κρεμλίνο να ενισχύσει την επιρροή του στις πρώην γαλλικές αποικίες της πλούσιας σε πόρους δυτικής Αφρικής», γράφουν, από την άλλη πλευρά, οι ανταποκριτές Άνταμ Σέιτζ και Τζέιν Φλάναγκαν στους Times του Λονδίνου.

Επικαλούμενος γαλλικές πηγές, ο Ντέιβ Λόλερ έγραφε παλαιότερα στον αμερικανικό ιστοχώρο Axios πως περίπου 2.400 μισθοφόροι της ρωσικής Wagner του αποθανόντα Γεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν από το 2022 στην Αφρική, κυρίως σε χώρες όπως είναι το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν τότε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Axios, ότι ο Πριγκόζιν και ίσως το ίδιο το Κρεμλίνο χρηματοδοτούσαν διαδικτυακές εκστρατείες και τοπικές ΜΚΟ που προωθούν «αντιγαλλικά αφηγήματα» στην περιοχή του Σαχέλ.

Πραξικοπήματα είχαμε όμως και σε άλλες περιοχές της Αφρικής τα τελευταία χρόνια: στο Μάλι (Αύγουστος 2020, Μάιος 2021), στο Σουδάν (Απρίλιος 2019, Οκτώβριος 2021) και στη Γουινέα (Σεπτέμβριος 2021), χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και τις αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπημάτων που ήταν επίσης πολυάριθμες.

Το αποτέλεσμα αυτών των ανατροπών θα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις «φιλικό προς τη Μόσχα». Ενδεικτικές, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις του 34χρονου λοχαγού Ιμπραχίμ Τραορέ στην Μπουρκίνα Φάσο και του 38χρονου συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά στο Μάλι, ενώ προ μηνών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε και την ηγεσία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πως ήταν «όμηρος της παραστρατιωτικής ρωσικής ομάδας Wagner».

Παράλληλα, γαλλικές πηγές βλέπουν τη ρωσική επιρροή να επεκτείνεται και προς τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα.

«Τα ορυχεία ουρανίου του Νίγηρα θα είναι ο επόμενος στόχος», σχολιάζουν οι ανταποκριτές των Times του Λονδίνου, επικαλούμενοι όσα αναφέρουν στο Telegram φιλορωσικές πηγές.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected