Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Η απίθανη Μπρεστ για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! (vid)

Η φετινή σεζόν μοιάζει με παραμύθι για τη γαλλική Μπρεστ. Και, όπως τα περισσότερα παραμύθια, έτσι και αυτό θα έχει ευτυχισμένο τέλος.

Στο χορτάρι του Ροαζόν Παρκ της Ρεν, γράφτηκε ο πιο όμορφος επίλογος σε μία ιστορική, όπως αποδείχθηκε σεζόν, για την ομάδα του Έρικ Ρόι. Η Μπρεστ, στο ματς της σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα, έφυγε με το «διπλό» (28/04, 4-5) και με ένα υπερπολύτιμο εισιτήριο στις αποσκευές της. Αυτό της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παρότι ήταν πίσω στο σκορ με δύο γκολ μόλις στο 9ο λεπτό, έκανε την αντεπίθεσή της, ανέτρεψε πλήρως το παιχνίδι και έφτασε να προηγείται με 4-2 στο 66’. Η Ρεν αντέδρασε με τη σειρά της και έφερε τη συνάντηση στα ίσα στο 79’ (4-4).

Στο 95’, δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Μπρασιέρ έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 5-4. Το τι ακολούθησε με τη λήξη της αναμέτρησης δεν περιγράφεται.

Οι παίκτες έγιναν ένα κουβάρι και έσπευσαν να πανηγυρίσουν μπροστά από τους φίλους της ομάδας που έκαναν το ταξίδι μέχρι την πόλη της Ρεν. «Πάρτι» στήθηκε και στα αποδυτήρια στιγμές αργότερα. Η νίκη αυτή, εξασφάλισε μαθηματικά την έξοδο της Μπρεστ στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η ομάδα από τη Βρετάνη, εντυπωσιάζει φέτος με την απόδοσή της και με 56 βαθμούς φιγουράρει στην 3η θέση της βαθμολογίας, πίσω μόνο από την -πρωταθλήτρια- Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μονακό. Μαθηματικά, μπορεί να τερματίσει τουλάχιστον πέμπτη και ρεαλιστικά μπορεί να ελπίζει μέχρι και στη συμμετοχή της στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Πέρυσι, η Μπρεστ μαχόταν για την παραμονή της στην κατηγορία, όταν την ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2023 ο Έρικ Ρόι και βρισκόταν στη 17η θέση. Στο τέλος, τερμάτισε 14η, εννέα βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Από το 2009 και μετά, δεν έχει τερματίσει ποτέ πάνω από την 11η θέση. Φέτος, με απολογισμό 16 νίκες, επτά ήττες και οκτώ ισοπαλίες, δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτω από την 8η κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η Μπρεστ είχε υποβιβαστεί τη σεζόν 2012/2013 και απείχε από την πρώτη κατηγορία για έξι σεζόν, όταν και επέστρεψε το 2019. Και φέτος ζει το απόλυτο όνειρο.

Μάλιστα, το καλοκαίρι ξόδεψε μόλις… 3.500.000 ευρώ για να ενισχυθεί, καθώς προσέθεσε και παίκτες που ήρθαν ως ελεύθεροι ή ως δανεικοί. Στο ρόστερ της βρίσκεται και ένας παλιός μας γνώριμος, ο Κένι Λαλά που αγωνίστηκε για μία διετία με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Είναι βασικός και αναντικατάστατος για το πρωτάθλημα, έχει χάσει μόνο ένα από τα 31 παιχνίδια της ομάδας και σε όλα έχει αγωνιστεί 90’, ενώ μετράει ένα γκολ και δύο ασίστ.

Δικαίωμα στο όνειρο έχουν όλοι. Το ίδιο και η Μπρεστ που ετοιμάζεται να κουνήσει «σεντόνι». Και να στείλει τους 140.000 κατοίκους της πανέμορφης παραθαλάσσιας πόλης στα «αστέρια».

*BNSports

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected