Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Ελλάδα 2.0 : Φάρμακα για ισχυρούς πόνους και καρκινοπαθών εκτός λίστα αποζημίωσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να απεντάξει από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ειδικά αναλγητικά σκευάσματα καθημερινής χρήσης από χιλιάδες ασθενείς.

Μετά τη διαμαρτυρία των μελών Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ο ΦΣΑ διατυπώνει την αντίθεσή του στην απένταξη από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των ειδικών φαρμάκων LONARID και LONALGAL, τα οποία προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες, μεταξύ αυτών και σε καρκινοπαθείς και παρακαλούν για επανεξέταση του θέματος, “ώστε τα ανωτέρω φάρμακα που είναι καταξιωμένα, να παραμείνουν στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων”, όπως αναφέρουν.

Δείτε την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ):

Σε σχετική ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές επισημαίνει τους κινδύνους από τη χωρίς ιατρική επίβλεψη χρήση τους, καθώς όπως αναφέρει η κωδεΐνη μεταβολίζεται από τον οργανισμό σε μορφίνη, με πιθανές παρενέργειες από τη χρήση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Δαγρέ, αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στις 29-4-2024 εκδόθηκε υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, (Υπ. Απόφ. 17778, 29-4-2024) σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb. και LONALGAL tb. απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να τα πληρώνουν πλέον εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Θυμίζουμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Θυμίζουμε επίσης ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

Γι αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Δρ. Χρυσάνθη Σαρδέλη (Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος & Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Α.Π.Θ.): “Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, δεδομένων των όσων ορθώς αναφέρονται στο συνημμένο (σ.σ.: Αναφέρεται στην παρούσα ανακοίνωση) αλλά ΚΑΙ του γεγονότος ότι όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στη WHO Model List for Essential Drugs ως απαραίτητα φάρμακα”.

Η Κυβέρνηση λοιπόν, κρίνουμε ότι θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

Αντιδράσεις και από τη Νέα Αριστερά

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Αριστερά, μέσω της οποίας τα μέλη της διατυπώνουν την ανησυχία τους για τη διαρκή μετακύλιση των δαπανών υγείας στις τσέπες των ασφαλισμένων.

“Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική «γραμμή» της μετακύλισης του κόστους υγείας στις τσέπες των πολιτών συνεχίζεται ακάθεκτη. Αυτή τη φορά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφαίρεσε αυθαίρετα από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά αναλγητικά σκευάσματα (Lonarid-N tab. και Lonalgal tab.) που συνταγογραφούνται καθημερινά και πλέον οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους”, αναφέρουν συγκεκριμένα.

Η Νέα Αριστερά υπενθυμίζει πως τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν φαρμακευτική ουσία απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως λένε, τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο.

Από τον οίστρο περικοπών δε γλίτωσε ούτε το αντιβιοτικό κολλύριο Τobrex, υπογραμμίζουν επίσης.

“Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει σωρευτικά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν λόγω αυξημένου κόστους τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Δεν πρόκειται για ανικανότητα ή ολιγωρία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα καθημερινής χρήσης και επιπλέον να αυξάνεται η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών για την αγορά τους”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Επισημαίνουν δε πως στόχος είναι η περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση του clawback της φαρμακοβιομηχανίας, “η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει ανεξέλεγκτα τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων”.

“Μόνο που σε μια περίοδο ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ, οι οικονομικές αυτές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών αυξάνουν υπέρμετρα την ιδιωτική δαπάνη υγείας και διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες”, καταλήγουν οι βουλευτές.

Πηγή: iatropedia

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected