Κατηγορίες
Διάφορα

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί! Πόσο επηρεάζει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή (photos+vid)

Επιβεβαιώθηκε λίγο πριν τις 07.00 το πρωί από τον ίδιο τον Ιρανό αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ, ότι εντοπίστηκε νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Στον Αλλάχ ανήκουμε και σε αυτόν επιστρέφουμε».

Νεκρός επίσης εντοπίστηκε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Αμιραμπντολαχιάν.

Στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα από τη μεταφορά των σορών του Ιρανού προέδρου και των υπόλοιπων αξιωματούχων 

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα πλάνα από τη μεταφορά των σορών των επιβατών του μοιραίου ελικοπτέρου μετά τη συντριβή του οποίου έχασαν τη ζωή τους ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι και η συνοδεία τους.

Όπως απεικονίζεται στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν, διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανασύρει από το σημείο της συντριβής τις σορούς.

«Μεταφέρουν τους μάρτυρες», μεταδίδει συγκεκριμένα το IRNA.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι δύσκολες για τη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ιρανοί θα αναζητήσουν ευθύνες για τον θάνατο του προέδρου τους αλλά και του υπουργού των εξωτερικών.

Η Τεχεράνη θέλει να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για δυστύχημα και όχι για κάτι άλλο.

Σε μία περίοδο όπου όλοι βρίσκονται με το «δάχτυλο» στη «σκανδάλη», το χθεσινό τραγικό συμβάν μπορεί να δημιουργήσει νέες εντάσεις.

Τι σημαίνει ο θάνατός του

Ο θάνατος του Ιρανού πρόεδρου Ε.Ραϊσί θα επιφέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.

Ανήκε στη σκληροπυρηνική πολιτική πτέρυγα του Ιράν και θεωρούνταν ένας πολύ ικανός ηγέτης κι αυτό σίγουρα αποτελεί πλήγμα για ισλαμικό καθεστώς της χώρας.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού Sky News.

Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.

Ποιος αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ιρανού προέδρου 

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός.

Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη.

Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραϊσί θα είναι θλιβερός, για πολλούς άλλους όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που δεν επέτρεπε στην ιρανική κοινωνία να φιλελευθεροποιηθεί.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected