Κατηγορίες
Διάφορα

Canadair ήταν και…πάνε: Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την παραγωγή των αεροσκαφών!

Το πρόγραμμα απόκτησης των νέων Canadair είναι στον αέρα και η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, κινδυνεύει να μείνει χωρίς νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ομάδα αντιπροσώπων της κατασκευάστριας καναδικής εταιρείας επισκέφθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες το ελληνικό Πεντάγωνο. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους επιτελείς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της απόκτησης των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να μάθουν οι Έλληνες επιτελείς περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής των πρώτων ολοκαίνουργιων Viking Canadair DHC-515, καθώς και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των επτά CL-415, τα οποία ήδη διαθέτει ο ελληνικός στόλος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα. Όπως ενημέρωσαν, η γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία, προσθέτοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν λάβουν υπογεγραμμένο συμβόλαιο παραγγελίας άνω των 20 αεροσκαφών, όπως προβλέπεται ότι θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνεχίζοντας, μάλιστα, τις «εκπλήξεις», το κλιμάκιο της καναδικής εταιρείας ενημέρωσε τους Έλληνες επιτελείς ότι από τη στιγμή που θα λάβει υπογεγραμμένο συμβόλαιο παραγγελιών, οι παραδόσεις των πρώτων αεροπλάνων θα ξεκινήσουν μετά από περίπου πέντε χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι, αν υπογραφεί το συμβόλαιο από την Ε.Ε. έως το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα, που έχει προτεραιότητα στο πρόγραμμα παράδοσης των νέων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, θα παραλάβει το πρώτο της αεροπλάνο το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που διαχειρίζεται και τα σχετικά κονδύλια, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά επτά νέα αεροπλάνα. Τα δύο θα έρθουν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «rescEU» και τα άλλα πέντε μέσω του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όλη η πανευρωπαϊκή παραγγελία προς τη Viking – De Havilland Canada (DHC), την κατασκευάστρια εταιρεία των πυροσβεστικών αεροσκαφών, προβλέπει την προμήθεια 24 Canadair τελευταίας γενιάς, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, που κατανέμονται ως εξής: επτά για την Ελλάδα, επτά για την Ισπανία, τέσσερα για τη Γαλλία και από δύο για την Πορτογαλία και την Κροατία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προβλεπόταν προτεραιότητα στην παράδοση των αεροπλάνων, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει ότι η πρώτη άφιξη των νέων CL-515 (όπως συνηθίζεται να τα αποκαλούν, αντί για DHC-515 που είναι το σωστό) θα γινόταν το 2027. Τότε είχε προγραμματιστεί να παραληφθούν συνολικά τρία αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2028 θα παραδιδόταν στην Ελλάδα ένα Canadair νέας γενιάς, ακόμα ένα το 2029 και άλλα τρία το 2030. Παράλληλα, θα ξεκινούσε και το πρόγραμμα αναβάθμισης των επτά Canadair CL-415 που ήδη διαθέτει η Πολιτική Προστασία και έχει την ευθύνη η Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα έχει την ευθύνη και των νέων.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όλος αυτός ο προγραμματισμός απειλείται να τιναχθεί στον αέρα, με το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τον σχεδιασμό για τις αντιπυρικές περιόδους, αφού όλοι θέλουν αεροπλάνα για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Αναβάθμιση των παλαιότερων

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αντιθέτως, με εντολή του ίδιου του Αρχηγού, αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, έχει ξεκινήσει η έρευνα σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα αναβάθμισης των παλαιότερων Canadair που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα CL-215. Στις διαθέσιμες λύσεις περιλαμβάνεται η αναβάθμιση με νέους κινητήρες αλλά και η τοποθέτηση μονάδας κλιματισμού στο πιλοτήριο, όπου κατά τις επιχειρήσεις αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ εξετάζεται το κόστος αναβάθμισης συνολικά 12 αεροπλάνων του τύπου, μαζί με τη σχετική συντήρηση στην άτρακτο. Προϋπόθεση είναι το κόστος να είναι λογικό, η διάρκεια του προγράμματος να μην ξεπεράσει τα δύο έτη και τα αεροπλάνα να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει ένα CL-415 που εστάλη στη Γαλλία για τον περιοδικό έλεγχο. Παράλληλα, έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει έρθει από τη Γαλλία ακόμη ένα CL-415, ενώ έχουν παραδοθεί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν για συντήρηση στην ΕΑΒ, όπου ακόμα δύο βρίσκονται στο στάδιο της συντήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται στις καλοκαιρινές πυρκαγιές -που ήδη έχουν αρχίσει να ξεσπούν ανά την Ελλάδα- η Πολεμική Αεροπορία να επιχειρεί με έξι CL-415 και με τουλάχιστον επτά CL-215, που ήδη έχουν περάσει όλους τους ελέγχους και βρίσκονται στην 112 Π.Μ. στην Ελευσίνα και στην 113 Π.Μ. στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στη χώρα θα είναι διαθέσιμα συνολικά 13 μεγάλα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Στα αεροσκάφη πυρόσβεσης περιλαμβάνονται επίσης 11 PZL και επιπλέον 28 μικρά και ευέλικτα αεροπλάνα Fire Boss Air Tractor. Ακόμη, τα εναέρια μέσα πλαισιώνονται και από τα ελικόπτερα Bell 214, των αυστραλιανών εταιρειών Pay’s και McDermott Aviation, και από έξι ελικόπτερα Ericsson. Ολα τα παραπάνω, μαζί με τα Super Puma της Πυροσβεστικής και τα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς στόλους δασοπυρόσβεσης παγκοσμίως.

Κομισιόν: Πετάει το «μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις

«Άλλο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και άλλο το εθνικό», φαίνεται πως διαμηνύει η Κομισιόν για τις καθυστερήσεις που προβλέπεται να υπάρξουν σε σχέση με την κατασκευή και την παράδοση των νέων Canadair στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. «Για τα δύο αεροσκάφη που θα παραλάβει η Ελλάδα μέσω του στόλου του «rescEU» δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή σχεδιασμού», ανέφεραν στη Realnews πηγές από τις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει μια μεγάλη συμφωνία με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους μέσω των αμφίβιων αεροσκαφών. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων θα πρέπει να ερωτηθούν οι εθνικές κυβερνήσεις και η κατασκευάστρια εταιρεία», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως φαίνεται, στις Βρυξέλλες έχουν διαχωρίσει τα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν μέσω του «rescEU» από εκείνα που θα παραδοθούν στις ευρωπαϊκές χώρες με χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων. Πριν από πέντε χρόνια, η Κομισιόν αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και δημιούργησε το «rescEU» για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Το «rescEU» δημιουργήθηκε ως αποθεματικό ευρωπαϊκών ικανοτήτων και περιλαμβάνει έναν στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ενώ χρηματοδοτείται πλήρως από την Ε.Ε. Μέσω αυτού, έχουν παραγγελθεί συνολικά 12 καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη για έξι χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία). Οι ίδιες χώρες έχουν παραγγείλει ακόμα 12 σύγχρονα Canadair, η απόκτηση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από άλλα προγράμματα. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. για την παράδοση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «rescEU», οι Βρυξέλλες φαίνεται πως πετούν το «μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και στην καναδική κατασκευάστρια εταιρεία, για την παραλαβή των υπολοίπων αεροσκαφών.

Αντιπυρική περιόδος

Θερμός Ιούνιος με 250 πυρκαγιές

Στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου, με το θερμόμετρο να πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν θέσει σε εγρήγορση τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Από την 1η Ιουνίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου εκδηλώθηκαν συνολικά 250 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα. Αλλες αντιμετωπίστηκαν με ευκολία και για άλλες χρειάστηκε η ενεργοποίηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Μόνο την περασμένη Παρασκευή από το ξημέρωμα οι πυροσβέστες έδιναν μάχες σε τέσσερα επικίνδυνα μέτωπα. Στο Καλέντζι Κορινθίας και στην Ελευσίνα οι φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Το ίδιο και στη Σάμο, όπου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων, drones και ενός ελικοπτέρου, λόγω του δύσβατου σημείου που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά σε κορυφογραμμή του νησιού. Την ίδια ημέρα εκδηλώθηκαν δύο ακόμη εστίες στο δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, σε απόσταση 150 μέτρων η μία από την άλλη.

Λίγες ημέρες πριν, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασαν δύο πυρκαγιές με μικρή διαφορά ώρας, στο Κρυονέρι και στη Βαρυμπόμπη της Αττικής. Παράλληλα, εναέρια μέσα πυρόσβεσης αξιοποιήθηκαν και στον Ωρωπό, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στην Αμοργό, στη Χίο και στην Εύβοια. Το πλήθος των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί από την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected