Ο καθένας μας θα βιώσει τουλάχιστον από μια φορά πόνο στη μέση και στο γόνατο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάποιοι λιγότερο τυχερή θα ταλαιπωρηθούν περισσότερες φορές και θα επισκεφθούν διάφορους ειδικούς της υγείας.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πόνο στο γόνατο ο οποίος οφείλεται από μια ρήξη του μηνίσκου.
Αρχικά τι είναι οι μηνίσκοι
Οι μηνίσκοι αποτελούνται από ινώδη ιστό και παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρώσεις των δύο οστών, του μηρού και της κνήμης. Σε κάθε γόνατο, υπάρχει ένας έσω και ένας έξω μηνίσκος .
Η λειτουργία των μηνίσκων του γόνατος είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος, για την απορρόφηση των κραδασμών, τους οποίους δέχεται το γόνατο. Χωρίς τον μηνίσκο, σε περίπτωση αφαίρεσης του, τα οστά βρίσκονται σε τριβή και πολύ σύντομα επέρχεται εκφυλισμός της άρθρωσης. Ουσιαστικά μια από τις κυριότερες λειτουργίας του είναι να μην τρίβονται τα οστά μεταξύ τους, πέραν της σταθεροποιήσεως που φέρει στην περιοχή. Για αυτό και όταν έχουμε ρήξη μηνίσκου δηλ. ένα κομμάτι του έχει κοπεί, ελαττωθεί μας πονάει εκεί. Διότι και ακουμπάνε πράγματα μεταξύ τους που δεν πρέπει(οστά, μαλακά μόρια κ.α.) και αποσταθεροποιείτε η άρθρωση.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό γιατρό μέσο διαφόρων tests και κλινικών ευρημάτων όπως μια μαγνητική τομογραφία κ.α. Τις περισσότερες φορές η μαγνητική μας δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των μηνίσκων .Αναλόγως το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί οι μηνίσκοι ο γιατρός αποφασίζει εάν χρήσει η περίπτωση συντηρητικής θεραπείας δηλαδή φυσικοθεραπειών ή χειρουργικής επεμβάσεως.
Ρόλος της φυσικοθεραπείας
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι τόσο θεραπευτικός όσο και προληπτικός είτε σε προεγχειριτικό στάδιο, είτε μετά από χειρουργείο. Στην πρώτη περίπτωση προετοιμάζουμε το γόνατο ώστε να είναι πιο δυνατό και λειτουργικό για να έχουμε καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία.
Στη δεύτερη περίπτωση μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητο ο ασθενής να ξανά βαδίσει με τον σωστό τρόπο ώστε να επιστρέψει όσο πιο ομαλά γίνεται στις δραστηριότητες του. Πρέπει να προληφθεί η μετατόπιση του βάρους που θα γίνει στο άλλο πόδι ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο άλλο πόδι και τη μέση.