Κατηγορίες
EURO2024 - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Γράφτηκε ιστορία : Η Γεωργία νίκησε την Πορτογαλία και προκρίθηκε στα νοκ άουτ! (vids)

Μια μεγάλη βραδιά για τη Γεωργία των 4.5 εκατ. κατοίκων!

Η ομάδα του αναμορφωτή Βίλι Σανιόλ έγραψε ιστορία κόντρα στην Πορτογαλία, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε ως τρίτη στα νοκ άουτ του Euro 2024 όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Μπορεί η Πορτογαλία να ήταν πρώτη ότι κι αν συνέβαινε, εντούτοις αυτό δεν μειώνει την επιτυχία των Γεωργιανών, που ήταν συγκλονιστικοί και δίκαια πήραν το εισιτήριο πρόκρισης.

Όλοι οι παίκτες του Σανιόλ ήταν εκπληκτικοί, με top τον Μαμαρντασβίλι, ο οποίος έβγαζε ότι πήγαινε μέσα αλλά και τους εξαιρετικούς Κβαρατσκέλια και Μικαουτάτζε, που έκαναν τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο.

Η Πορτογαλία τερμάτισε στην 1η θέση του 6ου ομίλου και θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Σλοβενία.

Το φιλμ

Η μία ομάδα έπαιζε για να γράψει ιστορία και η άλλη για να δοκιμάσει πρόσωπα και προχωρήσει σε διαχείριση των δυνάμεών της εν όψει των νοκ – άουτ. Αυτή η διαφορά… φάσης, λοιπόν, αποτυπώθηκε πλήρως με το πρώτο πάτημα των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, διότι οι Πορτογάλοι νοητικά ήταν αλλού. Ο 20χρονος Αντόνιο Σίλβα «πούλησε» την μπάλα στον Μικαουτάτζε πριν καν συμπληρωθούν δύο λεπτά και από την κάθετη του επιθετικού της Μετς, ο Κβαρατσκέλια θύμισε τον παίκτη της πρωταθληματικής Νάπολι, καθώς με πλασέ που το έκανε να φαίνεται πολύ απλό άνοιξε το σκορ.

Μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού από το κοινό της Γεωργίας, που ζούσε ιστορικές στιγμές, η… μπλαζέ Πορτογαλία προσπαθούσε να μπει στο ματς, δείχνοντας όμως μια χαλαρότητα και πιστεύοντας πως είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον θα μπορέσει να γυρίσει το ματς κόντρα σε έναν αντίπαλο που είναι φανερά κατώτερος ποιοτικά.

Ωστόσο, κάποια σφυρίγματα του Σέρερ, κάποια μαρκαρίσματα των Γεωργιανών στο όριο, που οι Πορτογάλοι δεν ήθελαν να τα ακολουθήσουν, αφού το ενδιαφέρον τους είναι παρακάτω, κάτι και ο τελικός εκνευρισμός του Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν μπορούσε με τίποτα να μπει στον ρυθμό του αγώνα, έφεραν ένα πλήρες μπλακ – άουτ των Ιβήρων.

Μπορεί οι 11 τελικές των Ιβήρων να υφίστανται ως στατιστικό στοιχείο, ωστόσο πλην ενός φάουλ του Κριστιάνο Ρονάλντο, το οποίο για τον Μαματασβίλι ήταν μια σχετικά απλή δουλειά, η Πορτογαλία δεν ήταν αυτή η ομάδα που φόβιζε κοντά στην περιοχή των Γεωργιανών.

Θα περίμενε κανείς στην ανάπαυλα οι Πορτογάλοι να έχουν ρίξει σφυγμούς και να δουν το ματς με πιο… ψύχραιμη ματιά. Πράγματι, στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου έδειξε πιο ζωηρή και πιο συγκεντρωμένη στον στόχο, όμως, η ανομοιογένεια αμυντικά και το κάκιστο βράδυ του Αντόνιο Σίλβα ήταν καθοριστικά στοιχεία για την τελική έκβαση του αγώνα.

Ο πιτσιρικάς ανέτρεψε στο 53’ τον Λοτσοσβίλι, ο Ελβετός Σέρερ δεν το αντιλήφθηκε, αλλά ο VAR έδειξε και πάλι τον κρίσιμο ρόλο του, διότι παρενέβη δίνοντας την ευκαιρία στον Μικαουτάτζε να γράψει τον επίλογό του ματς από νωρίς.

Ο Γεωργιανός δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει φτάνοντας τα τρία τέρματα και έγραψε το 2-0, που αποδείχθηκε και το τελικό σκορ. Ο Μαρτίνεθ δεν είχε λόγο να ψάξει κάτι άλλο από το ματς, απέσυρε και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 66’, περνώντας τον Ράμος κι όλα πήραν τον δρόμο τους.

Η ομάδα του Σανιόλ έφτασε κοντά ακόμα και σε τρίτο γκολ, ενώ οι Πορτογάλοι απείλησαν πραγματικά στις καθυστερήσεις, όταν απείλησαν τρεις φορές με τους Σεμέδο, Ζότα και Νταλότ, αλλά ο Μαματασβίλι έβαλε και αυτός τη δική του σφραγίδα.

Συνθέσεις

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ) : Μαμαρντασβίλι, Λοτσοσβίλι (63′ Τσιταϊσβίλι), Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Γκβελεσιάνι (76′ λ.τ. Κιρκβέλια), Κάσια, Τσακβετάτζε (81′ Μεκβαμπισβίλι), Κοτσορασβίλι, Κιτεϊσβίλι, Κβαρατσκέλια (82′ Νταβιτασβίλι), Μικαουτάτζε

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ) : Ντιέγκο Κόστα, Ινάσιο, Αντόνιο Σίλβα (66′ Σεμέντο), Περέιρα, Νέτο (75′ Ζότα), Νταλότ, Ζοάο Νέβες (75′ Νούνες), Παλίνια (46′ Ρούμπεν Νέβες), Φέλιξ, Κονσεϊσάο, Ρονάλντο (66′ Γκονσάλο Ράμος)

Η τελική βαθμολογία του 6ου ομίλου

ΑΓ Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ +/- Β
1 Πορτογαλία 3 2 0 1 5 3 2 6
2 Τουρκία 3 2 0 1 5 5 0 6
3 Γεωργία 3 1 1 1 4 4 0 4
4 Τσεχία 3 0 1 2 3 5 -2 1
moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected