Κατηγορίες
EURO2024 - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Επιβλητική η Ελβετία, “πέταξε” εκτός την κάτοχο Ιταλία! (vids)

Με μια πειστική και ουσιαστική εμφάνιση, η Ελβετία νίκησε 2-0 την Ιταλία και πήρε το πρώτο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2024.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν ήταν απόλυτα διαβασμένη στο παιχνίδι των κατόχων του τελευταίου ευρωπαϊκού τίτλου, κι όχι μόνο τους “κλείδωσαν” αμυντικά αλλά πέτυχαν και τον απόλυτο αιφνιδιασμό με δύο τέρματα.

Η γκολάρα του Βάργκας στο 30ό δευτερόλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν το σημείο “κλειδί” της αναμέτρησης στο Βερολίνο, εκεί όπου οι Ελβετοί πανηγύρισαν με την ψυχή τους το πρώτο εισιτήριο για τους “8” της διοργάνωσης.

Οι Ιταλοί ήταν απογοητευτικοί, δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους και μοιραία ηττήθηκαν από μια πιο έτοιμη και με μεγαλύτερο κίνητρο ομάδα.

Το φιλμ

Η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι ήρθε στο 24ο λεπτό και ήταν φυσικά για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν. Ο Εμπολό βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, όμως δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντοναρούμα, που έκανε μία εντυπωσιακή επέμβαση για να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Οι Ελβετοί τελικά πήραν αυτό που άξιζαν βάσει της εικόνας τους, δηλαδή το προβάδισμα, στο 37ο λεπτό. Ο Βάργκας βρήκε εξαιρετικά τον Φρόιλερ μέσα στην περιοχή, εκείνος έκανε ένα κοντρόλ και μετέπειτα «εκτέλεσε» τον Ντοναρούμα για το 1-0.

Μάλιστα, στο 45+1′ η Ελβετία έχασε μεγάλη ευκαιρία και για δεύτερο γκολ πριν την ανάπαυλα, όταν ο Ρίντερ με μία απευθείας εκτέλεση φάουλ ανάγκασε τον Ντοναρούμα σε μία απίστευτη επέμβαση, ενώ η μπάλα βρήκε και το δοκάρι.

Ότι δεν έγινε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, έγινε με την έναρξη της επανάληψης όμως. Οι Ελβετοί είχαν ιδανικό ξεκίνημα στο δεύτερο 45λεπτο, βρίσκοντας και δεύτερο γκολ στο 46′. Ο Βάργκας με ένα ασύλληπτο πλασέ σπάνιας ομορφιάς μέσα από την περιοχή νίκησε τον Ντοναρούμα και έκανε το 2-0, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στην εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Οι Ιταλοί πήγαν να βρουν άμεση απάντηση από το πουθενά, αφού στο 52′ ο Σερ στην προσπάθεια του να διώξει παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι.

Από ‘κει και πέρα, η εικόνα τους ήταν τέτοια που ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της «σκουάντρα ατζούρα» είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα του αποκλεισμού. Η μόνη ευκαιρία που είχαν ήταν ένα δοκάρι με τον Σκαμάκα, με αποτέλεσμα το 2-0 να παραμείνει μέχρι και το τελικό σφύριγμα.

Συνθέσεις

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν) : Ζόμερ, Ροντρίγκεζ, Σαρ, Ακάνζι, Άμπισερ, Εντόι (77′ Σιέρο), Τσάκα, Φρόιλερ, Βάργκας (71′ Τσούμπερ), Ρίντερ (71′ Στεργίου), Εμπολό (77′ Ντούα)

Ιταλία (Λουτσιάνο Σπαλέτι) : Ντοναρούμα, Νταρμιάν (75′ Καμπιάσο), Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Μαντσίνι, Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι), Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Φατζόλι (86′ Φρατέζι), Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι), Κιέζα, Σκαμάκα

Το πανόραμα της φάσης των “16”

Σάββατο 29/6

Ελβετία – Ιταλία  2-0
Γερμανία – Δανία (22.00)

Κυριακή 30/6

Αγγλία – Σλοβακία (19.00)
Ισπανία – Γεωργία (22.00)

Δευτέρα 1/7

Γαλλία – Βέλγιο (19.00)
Πορτογαλία – Σλοβενία (22.00)

Τρίτη 2/7

Ρουμανία – Ολλανδία (19.00)
Αυστρία – Τουρκία (22.00)

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected