Κατηγορίες

ΕΠΟ-UEFA: Ολοκληρώθηκαν τα ιατρικά σεμινάρια εκπαίδευσης

Με το πέρας των εργασιών της 2ης ημέρας ολοκληρώθηκε το ιατρικό σεμινάριο “Trauma & Medical Emergencies Workshop 1”, το οποίο εντάσσεται στο “UEFA Football Doctor Education Programme”, που εκπονείται από την UEFA και υλοποιείται μέσω του προγράμματος Hat Trick της UEFA από την Ιατρική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Κύριοι άξονες συζήτησης και εκπαίδευσης της πρώτης μέρας του σεμιναρίου, ήταν η διαχείριση έκτακτων περιστατικών κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων της UEFA οι ακόλουθες περιπτώσεις: κατάρρευση παίκτη και καρδιακά επεισόδια, τραύμα στη σπονδυλική στήλη, χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, χτυπήματα στον αυχένα, περίθαλψη πληγών, τραυματισμοί στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στη λεκάνη και στα άκρα.

Το Σάββατο (29/6) , δεύτερη ημέρα, έγινε ανάλυση περιπτώσεων και αντιμετώπισης των παρακάτω περιστατικών: αναφυλαξία, επιληπτική κρίση και κρίση άσθματος. Η διαχείριση και η προσαρμογή της ιατρικής περίθαλψης σε κάθε παίκτη ανάλογα με τις περιπτώσεις τραυματισμού ήταν άλλος ένας κύριος άξονας συζήτησης του σεμιναρίου. Μετά το τέλος του πρώτου σεμιναρίου και τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι επιτυχόντες θα λάβουν επίσημη πιστοποίηση της UEFA.

Ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι Δημήτριος Τσιαχρής (Επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας), Παναγιώτης Ζουμπούλης (Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής), Δημήτρης Δαυίδης (Γενικός Χειρουργός), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Γαστρεντερολόγος – Μέλος Ιατρικής Επιτροπής ΕΠΟ), Χρήστος Φαραζή (Γενικός Χειρουργός), Πασχάλης Τσιούλας (Ορθοπεδικός Χειρουργός – HFF Medical Officer & UEFA AntiDoping).

Anti-Doping Education Workshop 2024
Το Σάββατο 29 Ιουνίου διεξήχθη στο ξενοδοχείο Grand Hyatt μέσω συνεργασίας της ΕΠΟ με την UEFA το ιατρικό σεμινάριο Anti-Doping Education Workshop 2024, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Hat Trick.

Βασικοί τομείς ανάλυσης του σεμιναρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν και μέλη του Ε.Ο.Κ.Α.Ν. ήταν: ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, ο έλεγχος φαρμακευτικών αγωγών, οι αιτήσεις εξαίρεσης για θεραπευτικούς λόγους, οι κίνδυνοι από τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, οι έλεγχοι ντόπινγκ εκτός αγώνων και οι απαιτήσεις των Whereabouts.

Ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι Σπυριδούλα Χριστοπούλου (Γραφείο επιστημονικής υποστήριξης και ποιότητας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), Δημήτρης Μπραουδάκης (Γραφείο εκπαίδευσης Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), Πασχάλης Τσιούλας (Ορθοπεδικός Χειρουργός HFF Medical Officer & UEFA AntiDoping).

*Σημειώνεται ότι τις εργασίες των δύο σεμιναρίων παρακολούθησαν αρκετά μέλη των ιατρικών επιτελείων της Super League 1, μέλη των ιατρικών επιτελείων των Εθνικών Ομάδων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Παναγιώτης Παπαχρήστος και ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών Αλέξανδρος Κατηκαρίδης.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected