Κατηγορίες
Διάφορα

Νικόλαος Ασβέστης: “Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για το Καστελλόριζο που θέλουμε και θα γίνουν κι άλλες”

«Τους πρώτους έξι μήνες η νέα δημοτική αρχή προχώρησε στην οργάνωση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, για τους στόχους που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία» δηλώνει στη συνέντευξή του στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ» ο δήμαρχος Καστελλορίζου Νίκος Ασβέστης.

Ο κ. Ασβέστης αναφέρεται στα πρώτα δείγματα γραφής με την υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας, την ένταξη στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα λάβουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετάβασή τους στο 100% καθαρής ενέργειας, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, την ένταξη στις δράσεις ηλεκτροκίνησης «Αντώνης Τρίτσης», την κατασκευή ενός νέου γυμναστηρίου.

Σημαντική δε η πρωτοβουλία που ανέλαβαν Δήμος και κάτοικοι-εθελοντές για τη δημιουργία της πρώτης παραλίας στο νησί. Ο δήμαρχος επισημαίνει τα ζητήματα υποστελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, το οποίο λειτουργεί με μόλις έναν αγροτικό ιατρό και εκφράζει την ικανοποίηση για την πορεία της σεζόν, την επιστροφή των ομογενών, υποσχόμενος ένα καλοκαίρι με σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα στο νησί.

• Πώς εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στο νησί; Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν ικανοποιητική η επισκεψιμότητα; Ποια είναι τα μηνύματα από τις προκρατήσεις για τους επόμενους μήνες;

Η φετινή σεζόν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η προσέλευση των επισκεπτών στο νησί μας εμφανίζεται ανεβασμένη σε σχέση με πέρσι και οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα είναι υψηλές. Πολλοί Έλληνες επιλέγουν ως καλοκαιρινό προορισμό τους το Καστελλόριζο, αλλά υπάρχουν και μεγάλες εισροές τουριστών οι οποίοι προέρχονται και από άλλες χώρες και από τα τουρκικά παράλια. Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος, καθώς ήταν μία μεγάλη οικονομική ανάσα για τους κατοίκους του νησιού.

• Στα χρόνια της πανδημίας είχαν περιορίσει τις επισκέψεις και οι ομογενείς Καστελλοριζιοί της Αυστραλίας και της Αμερικής. Έχουν επανέλθει; Επίσης, έχετε ενημέρωση για κάποιο μεγάλο κοσμικό γεγονός ομογενών που προγραμματίζεται ενδεχομένως στο νησί;
Στα χρόνια της πανδημίας είχαμε μια τουριστική ύφεση όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, ευτυχώς έχουμε ξεπεράσει αυτή την κατάσταση και μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Οι ομογενείς Καστελλοριζιοί έχουν επανέλθει στο νησί μας, τονώνοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

• Το νησί για ένα μήνα (μέχρι πριν από 4 μέρες) είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κατολισθήσεων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα;
Το νησί μας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν, λόγω της μετατόπισης μπλοκιών και τη δημιουργία υποσκαφών και σπηλαιώσεων που υπάγονται στην κατηγορία κατολισθήσεων. Κρίνεται απαραίτητη η παράταση της απόφασης αυτής μέχρι τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

• Το νησί στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, απ’ όπου ξεκινάει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει και χρήζουν προτεραιότητας;
Το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί μας είναι η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, το οποίο υπολειτουργεί με μόλις έναν αγροτικό ιατρό. Η ανάγκη για την τοποθέτηση ενός τουλάχιστον ιατρού γενικής ιατρικής είναι υψίστης σημασίας, αφού αφορά την επιβίωση των κατοίκων του νησιού. Εξίσου σημαντικά προβλήματα είναι η ύδρευση, το αποχετευτικό, η ανακύκλωση, η υποστελέχωση σε προσωπικό του Δήμου μας κ.α.

• Τους πρώτους έξι μήνες της θητείας σας, ποιους στόχους κατάφερε να υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή του νησιού;
Τους πρώτους έξι μήνες η νέα δημοτική αρχή αρχικά προχώρησε στην οργάνωση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, για τους στόχους που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία όπως:

– τη σύσταση ενός νέου οργανογράμματος που θα συμβάλει μελλοντικά στην καλύτερη στελέχωση του Δήμου μας, διότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών λειτουργίας. Ωστόσο, λόγω της υποστελέχωσης του Δήμου μας η σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024 καθυστέρησε. Αυτό συνάγει ότι η υλοποίηση κάποιων δράσεων που είχαν προγραμματιστεί καθυστέρησαν να ξεκινήσουν.
– Παρά ταύτα καταφέραμε έπειτα από πολλή προσπάθεια και από την προηγούμενη μας θητεία:
– την υπογραφή των συμβάσεων χρηματοδότησης σχετικά με την ύδρευση και την αγροτική οδοποιία, δύο συμβάσεις υψίστης σημασίας για το νησί,
– την ένταξή μας στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα υποστηρίξουν τη μετάβασή τους σε 100% καθαρή ενέργεια
– και την τοποθέτηση ενός νέου υδραγωγείου χωρητικότητας 420 κυβικών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο προσεχές μέλλον θα γίνουν προσπάθειες για την επιδιόρθωση του παλαιού υδραγωγείου με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους.
– τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων,
– την ένταξη στις δράσεις ηλεκτροκίνησης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης,
– Επιπροσθέτως, εργασίες περιορισμένης έκτασης πραγματοποιήθηκαν για την επισκευή και συντήρηση του δημαρχείου μας, αλλά και την κατασκευή ενός νέου γυμναστηρίου.
– Τέλος, είναι υπό δημιουργία η προσπάθεια της πρώτης παραλίας στο νησί μας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή του προσεκτικού και καλά μελετημένου σχεδιασμού έργων, με τον δέοντα σεβασμό που απαιτείται ως προς το νησί μας και την ιδιαιτερότητά του.

• Εκτός από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που έχει γίνει θεσμός και θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, υπάρχουν άλλες πολιτιστικές δράσεις στο νησί για το φετινό καλοκαίρι;
Φέτος το καλοκαίρι έχουμε αρκετά πολιτιστικά δρώμενα εκτός από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μερικά από αυτά είναι:
• η συμμετοχή μας στον διεθνή αγώνα ορεινού τρεξίματος Rock Solid o οποίος έχει ήδη πραγματοποιηθεί,
• το Φεστιβάλ Γρίφων που πρόκειται να διεξαχθεί στις 11-13 Οκτωβρίου,
• η διοργάνωση συναυλίας με τον Κωστή Μαραβέγια στις 29 Ιουλίου,
• συναυλίες με άλλα μικρά μουσικά σχήματα,
• και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
• Τέλος, ο Δήμος μας θέλοντας να τιμήσει τις θεσμοθετημένες τοπικές εορτές και εκδηλώσεις καθώς και τα σημαντικά πατροπαράδοτα έθιμα του νησιού μας στα πλαίσια της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, να αναδείξει ήθη, έθιμα και παραδόσεις καθώς και για το πλήθος των επισκεπτών που θα κατακλύσουν το νησί, θα πραγματοποιήσει δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου η μία θα διεξαχθεί παραμονή του Προφήτη Ηλία και η δεύτερη παραμονή της Παναγίας.

• Έχει επανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί; Αναπτύσσονται νέα τουριστικά καταλύματα τα οποία θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας;
Υπάρχει σημαντική άνοδος στην έκδοση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Το Καστελλόριζο παραμένει εντός της τουριστικής φρενίτιδας και ασκεί σημαντική οικιστική πίεση.
• Ως προς το σκέλος της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης, με πόσα δρομολόγια εξυπηρετείται αυτή την περίοδο το νησί; Καλύπτονται οι ανάγκες;
Οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως και η αεροπορική σύνδεση υπάρχει σχεδόν σε καθημερινή βάση το ίδιο και η ακτοπλοϊκή. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή έρχεται το πλοίο Blue Star Patmos, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο το πλοίο της Saos Ferries «Σταυρός» και κάθε Τρίτη και Πέμπτη πλοίο της Dodecanisos Seaways.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected