Κατηγορίες
EURO2024 - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά! (vid)

Στο πρώτο παιχνίδι που κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι, υπήρξε ένας ήρωας!

Αυτός ήταν ο Ντιόγκο Κόστα, ο 24χρονος τερματοφύλακας της Πόρτο, ο οποίος έπιασε τρία(!) πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία και έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά της φετινής διοργάνωσης.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραλίγο να…ντυθεί μοιραίος, καθώς αστόχησε σε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, όμως στο τέλος εξιλεώθηκε τόσο με το δικό του εύστοχο στη διαδικασία όσο και με την πρόκριση της ομάδας του.

Από την άλλη, οι σκληροτράχηλοι Σλοβένοι του εκπληκτικού Γιαν Όμπλακ, αποχαιρετούν τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι, καθώς βρέθηκαν κοντά σε μια μεγάλη πρόκριση, χάνοντας μάλιστα μια τεράστια ευκαιρία στο λίγο πριν το τέλος της παράτασης.

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τη Γαλλία (5/7).

Το φιλμ

Η πρώτη καλή στιγμή της συνάντησης έλαβε χώρα στο 5ο λεπτό, με τον Ρούμπεν Ντίας να παίρνει την κεφαλιά, αλλά αυτή να περνά λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Όμπλακ.

Οκτώ λεπτά μετά, ο Μπερνάρντο Σίλβα έκανε μία καλή πάσα προς τον Μπρούνο Φερνάντες, αλλά αυτός δεν κατάφερε να τη μετουσιώσει σε ασίστ. Και από εκεί και έπειτα, ξεκίνησε το «σόου» του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο απόλυτος σούπερ σταρ των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και πρώτος σε κάθε λογής στατιστική κατηγορία, εκτέλεσε τέσσερα φάουλ συνολικά στην αναμέτρηση, αλλά δεν… πανηγύρισε.

Το πρώτο ήρθε στο 34ο λεπτό, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Όμπλακ.

Ακολούθησε ακόμη ένα στο 55’, με τον Όμπλακ να αποκρούει έναν πραγματικό «κεραυνό», με την μπάλα όμως να πηγαίνει πάνω του.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο Μπέντζαμιν Σέσκο σπατάλησε την κορυφαία φάση της Σλοβενίας στο ματς. Δημιούργησε φάση ο ίδιο για τον εαυτό του, πέρασε τον Πέπε, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό και κατέληξε πολύ έξω από την εστία του Ντιόγο Κόστα.

Ο χρόνος κυλούσε, η Πορτογαλία δεν έβρισκε φάσεις, έμοιαζε να αγχώνεται και είχε την τελευταία της καλή ευκαιρία, με τη συμπλήρωση ακριβώς 90 λεπτών. Πρωταγωνιστής ; Καλά καταλάβατε. Ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ, αλλά ο Όμπλακ μπλόκαρε την μπάλα με χαρακτηριστική άνεση.

Η παράταση δεν ξεκίνησε με κάποια αλλαγή, αλλά ούτε και κάποια σημαντική φάση. Οι Σλοβένοι έμοιαζαν να έχουν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας αμυντικά (κυρίως χάρη στις αλλαγές) και για καλή τους τύχη η φάση του 105ου λεπτού δεν έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Πορτογάλων που είχαν τη μεγαλύτερη φάση για να σκοράρουν.

Ο Ορσάτο υπέδειξε πέναλτι για τη σύγκρουση γόνατο με γόνατο του Ντρούκιτς με τον Ζότα και ο VAR επιβεβαίωσε την παράβαση. Ο Ρονάλντο ανέλαβε να εκτελέσει αλλά ο Όμπλακ έπεσε εντυπωσιακά στην αριστερή του γωνία και απομάκρυνε.

Μάλιστα, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Πορτογάλος σταρ ξέσπασε σε κλάματα και οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν.

Η Πορτογαλία δεν έδειχνε να το πιστεύει, δεν είχε ιδέες στο παιχνίδι της και τα όποια κόρνερ πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Αντ’ αυτού η Σλοβενία είχε την ευκαιρία να βρει γκολ στο 115′ σε μια ανεπανάληπτη φάση.

Ο Πέπε έχασε την κατοχή της μπάλας υπό την πίεση του Σέσκο, ο Σλοβένος φορ έφυγε ολομόναχος απέναντι από τον Κόστα αλλά ο Πορτογάλος τερματοφύλακας απομάκρυνε με το πόδι σε μια απίθανη φάση που ουσιαστικά θα ήταν μισή πρόκριση για τους Σλοβένους.

Το 0-0 δεν άλλαξε και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι εκεί όπου ο Ντιόγκο Κόστα έπιασε από νωρίς δουλειά και έπιασε και τα τρία πρώτα των Σλοβένων (Ίλιτσιτς, Μπάλκοβετς, Βέρμπιτς) και με τρεις εύστοχες εκτελέσεις οι Πορτογάλοι πέρασαν στους «8» όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία.

Η διαδικασία των πέναλτι

Ίλιτσιτς, απέκρουσε ο Ντιόγκο Κόστα
Ρονάλντο 1-0
Μπάλκοβετς, απέκρουσε ο Ντιόγκο Κόστα
Μπρούνο Φερνάντες 2-0
Βέρμπιτς, απέκρουσε ο Ντιόγκο Κόστα
Μπερνάρντο Σίλβα 3-0

Συνθέσεις

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ) : Ντιόγκο Κόστα, Νούνο Μέντες, Κανσέλο (117′ Σεμέντο), Πέπε (117′ Ρούμπεν Νέβες), Ρούμπεν Ντίας, Παλίνια, Βιτίνια (65′ Ζότα), Λεάο (76′ Κονσεϊσάο), Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ρονάλντο

Σλοβενία (Ματίαζ Κεκ) : Όμπλακ, Μπάλκοβετς, Καρνίτσνικ, Μπιγιόλ, Ντρκούσιτς, Μλάκαρ (74′ Στάνκοβιτς), Στογιάνοβιτς (86′ Βέρμπιτς), Έλσνικ (106′ Ίλιτσιτς), Τσέριν, Σέσκο, Σπόραρ (75′ Τσέλαρ)

Το πανόραμα της φάσης των “16” 

Σάββατο 29/6

Ελβετία – Ιταλία  2-0
Γερμανία – Δανία  2-0

Κυριακή 30/6

Αγγλία – Σλοβακία  2-1 παρ
Ισπανία – Γεωργία  4-1

Δευτέρα 1/7

Γαλλία – Βέλγιο  1-0
Πορτογαλία – Σλοβενία  0-0, 3-0 πεν

Τρίτη 2/7

Ρουμανία – Ολλανδία (19.00)
Αυστρία – Τουρκία (22.00)

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected