EURO2024 - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Πρόκριση στη…ρουλέτα των πέναλτι για την Αγγλία! (vids)

Μετά από ένα δραματικό σε εξέλιξη ματς, η Αγγλία κατάφερε να πάρει το τρίτο από τα τέσσερα εισιτήρια για τα ημιτελικά, χάρη σε πέντε εύστοχα πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία.

Οι Ελβετοί ήταν μεν καλύτερη στα σημεία, ωστόσο και αρκετά άστοχοι στην κανονική διάρκεια, ενώ μοιραίος στάθηκε στα πέναλτι ο καλύτερος παίκτης τους συνολικά, ο Ακάνζι.

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ περιμένει τώρα τον αντίπαλο της στα ημιτελικά, που θα προκύψει από το ματς Ολλανδία – Τουρκία.

Το φιλμ

Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο δεν είδαμε τίποτα αξιοσημείωτο. Η Ελβετία ήταν εξαιρετική τακτικά, η Αγγλία προσπαθούσε να επιτεθεί με την μπάλα κάτω, αλλά δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα καλές στιγμές.

Ο Ζόμερ δεν χρειάστηκε να καταγράψει επέμβαση και το 0-0 διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τον Σάκα να είναι με διαφορά ο κορυφαίος του γηπέδου, μαζί με τον Μάνουελ Ακάντζι.

Έμοιαζε ανώτερη και βελτιωμένη η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αλλά με την έναρξη της επανάληψης, οι Ελβετοί έμοιαζαν «διαβασμένοι». Πήραν την κατοχή της μπάλας, την κυκλοφορούσαν καλύτερα και εν τέλει ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο 75ο λεπτό.

Αναπτύχθηκαν υπέροχα από τα δεξιά, η παράλληλη πάρει του Εντόι βρήκε στον Στόουνς και ο Εμπολό κέρδισε από κοντά τον Πίκφορντ για να κάνει το 1-0.

Το «σοκ» για την Αγγλία ήταν μεγάλο και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποφάσισε να δράσει άμεσα. Τρεις, διαδοχικές αλλαγές, με τον Κόουλ Πάλμερ να μπαίνει στο γήπεδο και αυτομάτως να παίρνει πρωτοβουλίες.

Η «λύτρωση» όμως, έμελλε να λάβει χώρα στο 81ο λεπτό, από τον κορυφαίο παίκτη της Αγγλίας στο γήπεδο. Αναφερόμαστε στον Μπουκαγιό Σάκα, ο οποίος ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο είχε στην ενδεκάδα της. Πήρε την μπάλα, συνέκλινε, σούταρε και το 1-1 ήταν γεγονός, με την Αγγλία να «σώζεται» ξανά, μετά το 80’.

Οδηγηθήκαμε στην παράταση, αλλά ήταν προφανές πως και οι δύο ομάδες είχαν αποφασίσει πως δεν θέλουν να ρισκάρουν. Το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το φινάλε, με την Αγγλία να στέκεται τυχερή στο 117’, καθώς ο Σακίρι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, από κόρνερ. Κάπως έτσι, η «ρώσικη ρουλέτα» ήταν… μονόδρομος.

Με τον Τζόρνταν Πίκφορντ να αποκρούει το πέναλτι του Μάνουελ Ακάντζι, η Αγγλία λύγισε την Ελβετία από την άσπρη βούλα με 5-3 (κ.δ. και παρ. 1-1) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του EURO2024, όπου θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη (10/07, 22:00) τη νικήτρια του Ολλανδία – Τουρκία.

Η διαδικασία των πέναλτι :

Πάλμερ  1-0
Ακάνζι, απέκρουσε ο Πίκφορντ
Μπέλιγχαμ  2-0
Σερ  2-1
Σάκα  3-1
Σακίρι  3-2
Τόνεϊ  4-2
Άμντουνι  4-3
Αλεξάντερ-Άρνολντ  5-3

Συνθέσεις

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ) : Πίκφορντ, Κόνσα (78′ Πάλμερ), Γουόκερ, Στόουνς, Τρίπιερ (78′ Έζε), Σάκα, Ράις, Μέινου (78′ Σο), Μπέλιγχαμ, Φόντεν (115′ Αλεξάντερ-Άρνολντ), Κέιν (109′ Τόνεϊ)

Ελβετία (Μουράτ Γιακιν) : Ζόμερ, Ροντρίγκεζ, Σερ, Ακάνζι, Άμπισερ (118′ Σιέρο), Εντόι (98′ Ζακαριά), Τσάκα, Φρόιλερ (118′ Άμντουνι), Βάργκας (64′ Βίντμερ), Ρίντερ (64′ Τσούμπερ), Εμπολό (109′ Σακίρι)

Το πανόραμα της προημιτελικής φάσης

Παρασκευή 5/7

Ισπανία – Γερμανία  2-1 παρ.
Πορτογαλία – Γαλλία  0-0, 3-5 πεν

Σάββατο 6/7

Αγγλία – Ελβετία  1-1, 5-3 πεν
Ολλανδία – Τουρκία (22.00)

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P