Κατηγορίες
Αθλήματα

Δημήτρης Μουμούρης: Το νέο μεγάλο ταλέντο των αλμάτων από την Κέρκυρα

Δεν ήταν λίγα τα παιδιά που ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 που διεξήχθη σε Χαλκίδα και Ελευθερούπολη, γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Ένα από τα πρόσωπα που έκλεψαν την παράσταση σε αυτή τη διήμερη αθλητική πανδαισία ήταν, κατά γενική ομολογία, ο Δημήτρης Μουμούρης.

Ο 15χρονος αθλητής του ΓΣ Κέρκυρας 2018 πήδηξε 18.31 στο τετραπλούν και διέλυσε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα που κατείχε ο ίδιος από τον περασμένο Απρίλιο στα Ιωάννινα με 17.59. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος της πανελλήνιας κατάταξης και πρώην κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στη χώρα, Μιχάλης Δελιντζόγλου (ΠΑΣ Πρωτέας Αλεξανδρούπολης) σημείωσε 17.38 με άνεμο +2.0.

Ο πατέρας του Δημήτρη, Βασίλης Μουμούρης παλιός πρωταθλητής του τριπλούν και του Γιώργου Πομάσκι, είναι ο προπονητής του και ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για τον εκκολαπτόμενο αστέρα των αλμάτων.

«Ο Δημήτρης ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο το 2018, από την Δ’ Δημοτικού με προπονητή τον Νίκο Μόσχο. Δεν υπήρχε καμία πίεση από εμάς και σκεφτήκαμε απλά ότι, αν είχε το ταλέντο, θα προχωρούσε.

Αρχικά, μετείχε σε αγώνες σε αγώνες τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα και όταν πήρε τα πρώτα του μετάλλια, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, βρήκε το κίνητρο για να συνεχίσει.

Στην πορεία τον ανέλαβα εγώ και τον άφησα μόνο για ένα επτάμηνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Πέρυσι πήγαμε στην Ελευθερούπολη στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Κ16. Είχε ένα μικρό τράβηγμα, οπότε επιλέξαμε να κάνει ένα μόνο άλμα και να σταματήσει. Πήδηξε 16.74, μια πολύ καλή επίδοση. «Γλυκάθηκε», μολονότι δεν κέρδισε, αφού ο Δελιντζόγλου σημείωσε 16.77 και φέτος, πραγματικά παρουσίασε μεγάλη πρόοδο. Μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Μάλιστα, στο φετινό αγώνα, αν έφτιαχνε κάποια μικρά τεχνικά στοιχεία θα πηδούσε ακόμα περισσότερο, αλλά τη δεδομένη στιγμή οι επιδόσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

«Το βασικό είναι ότι του αρέσει αυτό που κάνει. Είναι υπάκουος, καταλαβαίνει άμεσα ό,τι του λες και το εκτελεί. Είναι αλτικός, δυνατός και έχει ταχύτητα στην οποία επικεντρωνόμαστε στο 60% της προπόνησης. Πρέπει απλά να βάλει το κεφάλι κάτω και να δουλέψει και όλα τα άλλα θα έρθουν».

Ο Δημήτρης θα μπορούσε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Κ18 στο τριπλούν, αλλά επιλέξατε να μην κατεβείτε. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να πάρετε αυτήν την απόφαση;

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δοκιμάσει το τριπλούν και το δείγμα είναι θετικότατο, αλλά επιλέξαμε να μην αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της μεγαλύτερης κατηγορίας. Θέλουμε πρώτα να φτιάξει την τεχνική του, να αποκτήσει την αίσθηση στο κουτσό και να ακολουθήσουμε τη φυσιολογική εξέλιξη. Είμαι της άποψης ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση σε αυτήν την ηλικία να κάνουν τα παιδιά τετραπλούν και όχι τριπλούν, όπου οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγάλες για το μυοσκελετικό σύστημά τους».

Πολύ δύσκολες οι γηπεδικές συνθήκες στην Κέρκυρα

Ο Δημήτρης προπονείται στο Δημοτικό Στάδιο της Κέρκυρας νωρίς το μεσημέρι (2-4 μ.μ.) σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές για τον ίδιο, αλλά και για τα υπόλοιπα περίπου 100 παιδιά που γυμνάζονται στον ίδιο χώρο καθημερινά.

«Τα παιδιά και οι προπονητές είναι ήρωες, αφού οι εγκαταστάσεις είναι παρατημένες στη μοίρα τους. Ο αγωνιστικός χώρος διαλυμένος, οι κερκίδες κλειστές λόγω στατικότητας, το πάρκινγκ έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία και το χειμώνα με τη βροχή και το κρύο είναι αδύνατο να προπονηθείς σωστά, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος κλειστός χώρος. Δυστυχώς, στην Κέρκυρα οι υποδομές στο στίβο, αλλά και σε άλλα αθλήματα, έχουν μείνει πολύ πίσω».

Τη νέα σχολική χρονιά, ο Δημήτρης περνά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Οι προπονήσεις του θα γίνουν λίγο πιο εντατικές και από τρεις, θα γυμνάζεται τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Προσπαθεί να συνδυάζει το ίδιο καλά προπόνηση και σχολείο. Είναι έξυπνος και χωρίς ιδιαίτερο διάβασμα, αλλά και με την πίεση της… μαμάς, αποδίδει καλά και στο σχολείο».

Για την ιδιαίτερη σχέση μπαμπά-προπονητή και γιου-αθλητή, ο Βασίλης Μουμούρης μάς λέει:

«Υπάρχουν υπέρ και κατά σε αυτή τη σχέση. Οι δυσκολίες αφορούν, κυρίως, τον αθλητή. Ειδικά σε αυτήν την ηλικία, καλείται στην προπόνηση να αφαιρέσει από το μυαλό του την εικόνα και το καταφύγιο που του παρέχει η πατρική φιγούρα. Μέσα από τη συζήτηση, όμως, μπορεί να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία».

Πρότυπα ο Έντουαρντς και ο Τεντόγλου

Ο Δημήτρης βλέπει τον κόσμο από το 1.78 μ. και ζυγίζει 62 κ., ιδανική καλή αναλογία ύψους-βάρους για την ηλικία του και για έναν σύγχρονο άλτη οριζόντιων αλμάτων, ενώ είναι και αρκετά γρήγορος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αθλητής που θαυμάζει περισσότερο είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο τριπλούν, Τζόναθαν Έντουαρντς, το πρότυπο του ελαφρύ και γρήγορου τριπλουνίστα. Ο ίδιος μάς λέει:

«Αγαπώ πολύ τον στίβο. Στο τριπλούν είμαι καλύτερος από το μήκος, γιατί είναι δυνατά και τα δύο μου πόδια. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Έντουαρντς, η τεχνική του Πιτσάρδο, αλλά και ο Τέιλορ. Γενικότερα βλέπω βίντεο με όλους αυτούς που έχουν πηδήξει πολλά μέτρα.

Στο μήκος ξεχωρίζω, φυσικά, τον Μίλτο Τεντόγλου που έχει ωραία τεχνική, είναι γρήγορος και αλτικός. Μου αρέσουν και οι Πεντρόσο και Τσάτουμας, ενώ μελετώ και το εκτατικό του Εμιγιάν».

Υπάρχουν προπονητές που υποστηρίζουν πως σύμφωνα με ό,τι έδειξε στην Ελευθερούπολη, ο Δημήτρης θα μπορούσε να πηδήξει άμεσα 15.50 στο τριπλούν. Ο ίδιος, πάντως, δεν δείχνει να βιάζεται:

«Προς το παρόν, περιμένω πότε θα ξεκινήσουμε το τριπλούν, αφού τη νέα χρονιά θα ανήκω στην κατηγορία Κ18. Εκεί θα φανεί αν έχω προοπτικές για κάτι καλύτερο. Δεν ξέρω ακόμα τις πραγματικές μου δυνατότητες. Θα φανερωθούν με το πέρασμα του χρόνου».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P