φωτ. ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι. Έξι χρόνια κατά τα οποία οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζήσαντες ζητούν δικαιοσύνη, απογοητευμένοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου κάθε κατάθεση θύματος ή οικείου ήταν γροθιά στο στομάχι.
Απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η πολύκροτη υπόθεση δεν αναβαθμίστηκε σε κακούργημα, απογοητευμένοι από την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει σε χρηματικές τις ποινές τριών έως 111 ετών φυλάκισης στους επτά από τους 21 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι. Μετά την έφεση που ασκήθηκε από την εισαγγελία Εφετών, ξεκίνησε πρόσφατα η δίκη σε δεύτερο βαθμό με τους μάρτυρες κατηγορίες να καλούνται να αφηγηθούν ξανά τον αδιανόητο εφιάλτη.
Από το πρωί μέχρι το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις μνήμης για την οδυνηρή επέτειο. Αρχικά επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και ύστερα αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το απόγευμα στο μνημείο των θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το προσκλητήριο των 104 νεκρών. Θα ακολουθήσουν πορεία προς το Μάτι, εκδήλωση και τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο.
«Στην πραγματικότητα κάθε μέρα για εμάς είναι επέτειος και κάθε μέρα δικάσιμη είναι μια κηδεία, αυτό δεν το έχει καταλάβει κανένας» αναφέρει ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης. «Αυτό που συνέβη ήταν πρωτόγνωρο για εμάς, δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ, εγώ προσωπικά βρήκα άνθρωπο καμένο στην άκρη του δρόμου σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα και ήταν καρβουνιασμένος» είπε κάτοικος της περιοχής στην ΕΡΤ.
Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».