Διάφορα

Σε ξένα χέρια το λιμάνι Ηρακλείου: Κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης στον Όμιλο Grimaldi

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου στον ιταλικό όμιλο Grimaldi (Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές), προς τον οποίον παραχωρείται το 67% των μετοχών του έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα ως μέτοχος, ενώ και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή, προκειμένου το λιμάνι να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Υπό τη διαχείριση του κεντρικού λιμένα βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας ακτοπλοΐας φορτοεκφόρτωσης γενικού και χύδην φορτίου, διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και διοίκησης θα είναι στον ιδιώτη επενδυτή.

Απαντώντας στα βασικά σημεία της κριτικής της Αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη καταψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα”, για πολύ χαμηλό τίμημα, για ζημία του Δημοσίου, για κακές πρακτικές ανταγωνισμού και αδιαφάνεια. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, τόνισε ότι από το 2021 το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την πρόταση για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η συνέχεια στο Pronews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected