Κατηγορίες
Super League 1 - Μεταγραφές

Έρχεται στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ ο Shola Maxwell Shoretire (vid)

Ο ΠΑΟΚ κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε στην απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν αναδείξει οι ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια.

Οι “ασπρόμαυροι” ήρθαν σε συμφωνία με τον 20χρονο Σόλα Σορτάιερ, και 20χρονος ποδοσφαιριστής αναμένεται εντός της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περάσει από εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του που θα είναι τετραετούς διάρκειας.

Ο Σόλα Μάξγουελ Σορτάιρ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2004, παίζει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον φορ και είναι δεξιοπόδαρος με ύψος 1,71. Με την εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας έχει 4 συμμετοχές, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία εκτιμάται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο Σορτάιρ ήταν μέλος της Ακαδημίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από μικρός και κέρδισε το βραβείο Jimmy Murphy Young Player of the Year τη σεζόν 2020-21.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2021, σε ηλικία 17 ετών και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τον ίδιο μήνα σε έναν αγώνα της Premier League εναντίον της Νιούκαστλ. Κατέχει το ρεκόρ ως ο νεότερος παίκτης που έπαιξε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Σορτάιρ ήταν μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας, αλλά έχει δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη Νιγηρία, αν το θελήσει σε επίπεδο ανδρών, αφού είναι η χώρα καταγωγής του.

Ο νεαρός Άγγλος ως παιδί πέρασε από τις ομάδες Whitley Bay Boys Club, Newcastle City Juniors, Wallsend Boys Club, Hebburn Town και Cramlington Juniors. Ήταν επίσης για λίγο μέλος της Ακαδημίας της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά έφυγε για να ενταχθεί στην αντίπαλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία εννέα ετών.

Ο Σορτάιρ ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις των νέων των «Κόκκινων Διαβόλων», παίζοντας συχνά έναν χρόνο πάνω από την ηλικία του. Τον Δεκέμβριο του 2018, έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ στο UEFA Youth League σε ηλικία 14 ετών και 314 ημερών.

Το 2020, αφού εντυπωσίασε με την Κ18, ο Νιλ Γουντ, προπονητής της Κ23, του έδωσε συμμετοχή όταν ήταν μόλις 16 ετών. Σημείωσε χατ-τρικ σε μια νίκη με 6-4 για την Κ23 εναντίον της Μπλάκμπερν τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 8 Φεβρουαρίου 2021, μια εβδομάδα αφότου έγινε 17 ετών. Στις 21 Φεβρουαρίου 2021, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα για τη Γιουνάιτεντ ως αλλαγή στο 88ο λεπτό αντί του Μάρκους Ράσφορντ, στην εντός έδρας νίκη πρωταθλήματος με 3-1 επί της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, έγινε ο νεότερος παίκτης της Γιουνάιτεντ που έκανε εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μπαίνοντας ως αλλαγή αντί του Μέισον Γκρίνγουντ στην εντός έδρας ισοπαλία 0-0 εναντίον της Σοσιεδάδ στο UEFA Europa League σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών, ξεπερνώντας το ρεκόρ, που είχε ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, 38 χρόνια νωρίτερα, κατά 108 ημέρες. Για τις εμφανίσεις του με τις ομάδες νέων, ο Σορτάιρ ονομάστηκε «Τζίμι Μέρφι Νεαρός Παίκτης της Χρονιάς για το 2020–21».

Στις 19 Ιανουαρίου 2023 εντάχθηκε επίσημα στην ομάδα της EFL League One, την Μπόλτον ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν. Στις 7 Μαΐου 2023, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, σκοράροντας το πρώτο γκολ σε μια νίκη 3-2 επί της Μπρίστολ Ρόβερς.

Στις 5 Ιουνίου 2024, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τον παίκτη για νέο συμβόλαιο, αλλά τελικά αποχώρησε και προέκυψε ο ΠΑΟΚ.

Ο νεαρός παίκτης γεννήθηκε στην Αγγλία. Ο πατέρας του είναι Νιγηριανός και η μητέρα του Αγγλίδα. Έκανε μία εμφάνιση για την Κ15 της Αγγλίας, σε ένα φιλικό με το Βέλγιο τον Φεβρουάριο του 2019 και είχε δύο εμφανίσεις με την Κ16 τον Αύγουστο του 2019, εναντίον της Δανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Στις 29 Μαρτίου 2021 έκανε το ντεμπούτο του και τη μοναδική του εμφάνιση για την ομάδα της Αγγλίας Κ18, στην εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ουαλίας στο Leckwith Stadium στο Κάρντιφ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 έπαιξε για πρώτη φορά για την Κ19 στη νίκη με 2-0 επί της Ιταλίας στο St. George’s Park.

*με στοιχεία από το InPaok

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P