Διάφορα

Χρυσός στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα ο Κώστας Τσουρέκας – Μετάλλια για ολόκληρη την ελληνική αποστολή (photos+vid)

Με μετάλλια επέστρεψε ολόκληρη η ελληνική αποστολή, από την 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024, που έλαβε χώρα στο Μπαθ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 11-22 Ιουλίου 2024, με τη συμμετοχή 108 χωρών.

Την επιτυχία, ανακοίνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ενώ αρχηγός της Ελληνικής ομάδας ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανάργυρος Φελλούρης.

Στη Μαθηματική Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος 609 μαθητές από 108 χώρες. Η Ελλάδα φέτος κατετάγη στην 27η θέση μεταξύ αυτών, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας κατατάσσεται στην 7η θέση.

Οι έξι Έλληνες μαθητές, που συμμετείχαν στην αποστολή απέσπασαν ένα χρυσό μετάλλιο, δύο αργυρά και τρία χάλκινα. Συγκεκριμένα, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Κυριάκος Τσουρέκας από τη Σχολή Μωραΐτη.

Αργυρό μετάλλιο πήραν οι Ορέστης Λιγνός από τα Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία και Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης από το 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου.

Με χάλκινο μετάλλιο διακρίθηκαν οι Σωκράτης Ηλιάδης από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, Ιωάννης Γαλαμάτης από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διονύσιος Πετράκης από το ΓΕΛ Κανήθου.

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί η διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών, με τη συμμετοχή 12.000 μαθητών, μία διοργάνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 1934.

Ποιος είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης των Μαθηματικών

Αν και μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, ο Κυριάκος Τσουρέκας, απόφοιτος της Β’ Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, ενημερώθηκε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές σε όλα τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, ο ίδιος κλίνει μάλλον προς το Πολυτεχνείο – «θα τα ζυγίσω καλύτερα μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά το Μετσόβιο είναι μάλλον η πρώτη μου επιλογή», αναφέρει ο ίδιος.

Το «άστρο» του Κυριάκου έγινε αντιληπτό ήδη από την πρώτη δημοτικού. «Συμμετέχω σε αυτούς τους διαγωνισμούς από την Ε’ Δημοτικού και ήθελα πάντα να πάω σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη, ήταν μία μοναδική εμπειρία! Ως προς τον όγκο των συμμετεχόντων, ήταν πάνω από 600 μαθητές και ήμουν πολύ υπερήφανος που είχα καταφέρει να βρεθώ εκεί. Από την άλλη, είχα άγχος γιατί είχα θέσει ψηλά τον πήχη και το ‘βάρος’ ήταν μεγάλο. Μάλιστα, όσο έβλεπα τα άλλα παιδιά γύρω μου, αγχωνόμουν περισσότερο. Όταν ξεκίνησα όμως να γράφω, έγινε ‘δημιουργικό’ το άγχος μου για να μπορέσω να αποδώσω», αποτυπώνει την εμπειρία του.

Ισχυρότεροι αντίπαλοι; «Σίγουρα οι Κινέζοι, είναι οι πιο δυνατοί», θα πει ο Κυριάκος χωρίς δεύτερη σκέψη για να προσθέσει: «Έχουν παράδοση στις υψηλές θέσεις και στα μετάλλια. Όσο προετοιμαζόμουν αυτή τη χρονιά αλλά και την προηγούμενη, είχα σαν στόχο να περάσω τουλάχιστον ένα Κινέζο, γιατί αυτοί παίρνουν συνήθως πολλά χρυσά».

Η εντατική προετοιμασία, η στήριξη από το σχολείο και η αποφόρτιση

Σε ό,τι αφορά στο σχολείο του, ο νεαρός Ολυμπιονίκης σημειώνει: «Η Σχολή Μωραΐτη με έχει στηρίξει πάρα πολύ από την αρχή, όταν ξεκίνησα να φοιτώ στην Πέμπτη δημοτικού, επειδή από τότε συμμετέχω σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, οι δάσκαλοι αλλά και οι συμμαθητές μου, ήταν κοντά. Φέτος, μαθηματικός μου ήταν ο κ. Λασκαράτος, τον οποίο είχα καθηγητή πολλές χρονιές και ήταν πάντα στο πλευρό μου».

Η προετοιμασία για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα προϋποθέτει, όμως, εντατικές προπονήσεις. «Τον πρώτο χρόνο, που ξεκίνησα να προετοιμάζομαι για τη συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα, μαθητής τότε της Γ’ Γυμνασίου, προπονήτριά μου ήταν η Ειρήνη Μηλιώρη – ήταν η πρώτη κοπέλα, που διακρίθηκε στα διαγωνιστικά Μαθηματικά. Είχε κατακτήσει ασημένιο σε Βαλκανιάδα και σήμερα, είναι φοιτήτρια στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ. Τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι σήμερα δηλαδή που έφτασα στην Ολυμπιάδα, τις προπονήσεις μου ανέλαβε ο πατέρας της, Γιάννης Μηλιώρης, καθηγητής Μαθηματικών. Προετοιμασία γίνεται και από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – το καλοκαίρι κάναμε δέκα δίωρα μαθήματα πριν την Ολυμπιάδα».

Πώς συνδύασε τις προπονήσεις με την καθημερινότητα και τις απαιτήσεις του σχολείου; «Προσπαθούσα να διαβάζω όσο το δυνατόν περισσότερο μαθηματικά, γιατί ήξερα ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος μου. Από κει και πέρα, όταν αφοσιώνεσαι τόσο πολύ σε κάτι και το ίδιο το σχολείο δείχνει κατανόηση. Τα υπόλοιπα μαθήματα, τα αντιμετωπίζω με σεβασμό, προσπαθώ να είμαι τυπικός».

Η άσκηση είναι ο τρόπος, που ο ίδιος επιλέγει για να αποφορτίζεται: «Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της ζωής μου. Σχεδόν κάθε μέρα, βρίσκω χρόνο να αθλούμαι – έχω κάνει κολύμβηση, μπάσκετ, στίβο. Τώρα ξεκίνησα πυγμαχία. Είναι ένας τρόπος να ισορροπώ, να ξεδίνω, γιατί με το διάβασμα χρειάζεται παράλληλα κάτι για να ηρεμεί το μυαλό. Φυσικά, έχω και τους φίλους μου. Κι όταν έχεις τόσο δύσκολους στόχους, είναι καλό οι φίλοι σου να δείχνουν κατανόηση.

Εάν μάλιστα, έχουν κι οι ίδιοι υψηλούς στόχους, όπως οι δικοί μου φίλοι, μπορούν να το αντιληφθούν καλύτερα. Με βοηθούν, με καταλαβαίνουν. Πηγαίνουμε ο ένας στο σπίτι του άλλου, πάμε κι έξω αλλά όχι τόσο συχνά. Τους έλεγα ‘παιδιά, μετά την Ολυμπιάδα, πάμε όπου θέλετε’. Αλλά έχω και τον αδελφό μου, που περνάμε χρόνο μαζί», τονίζει ο Κυριάκος.

Να σημειωθεί ότι ο κατά δύο χρόνια μικρότερος αδελφός του, Μιχαήλ, ο οποίος θα πάει στην Α’ Λυκείου το Σεπτέμβριο, διακρίνεται επίσης στα Μαθηματικά – επίσης, μέλος της εθνικής μαθητικής αποστολής των γυμνασίων, βγήκε πρώτος στην εξάδα και συμμετείχε στην 40η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.

Προς το παρόν, ο Κυριάκος προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε στιγμή του φετινού καλοκαιριού για να ξεκουραστεί – οικογενειακές διακοπές μία εβδομάδα στη Χίο κι άλλη μία στο Μέτσοβο – καθώς τον περιμένει μία ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά: εκτός της Γ’ Λυκείου, ξεκινά την προετοιμασία για τον επόμενο παγκόσμιο μαθηματικό διαγωνισμό, που θα γίνει του χρόνου στην Αυστραλία.

Κάνοντας ένα νοητό άλμα στο χρόνο, πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε 10 χρόνια ο νεαρός; «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να είμαι περήφανος για τον εαυτό μου, επειδή καταλαβαίνω ότι αυτό μου δίνει χαρά. Καθημερινά προσπαθώ να είμαι περήφανος για όσα κατάφερα μέσα στη μέρα, έτσι σκοπεύω να συνεχίσω».

*Pronews

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P