Διάφορα

ΕΚΤΑΚΤΟ : Εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από τον Χαμενεΐ!

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε ιρανικό έδαφος, που τόσο η Χαμάς όσο και το Ιράν αποδίδουν στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους – μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης – που ενημερώθηκαν για την εν λόγω εντολή και μίλησαν στους New York Times, έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης (31/07), λίγο μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι ο Χανίγια είχε δολοφονηθεί. Ζήτησαν να μη δημοσιευθούν τα ονόματά τους γιατί δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς το Ιράν φαίνεται αποφασισμένο να απαντήσει άμεσα και δυναμικά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή.

Το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία δολοφονιών εχθρών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών διοικητών.

Μέσα σε σχεδόν 10 μήνες πολέμου στη Γάζα, το Ιράν προσπάθησε να διατηρήσει μια ισορροπία, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ με έντονα αυξημένες επιθέσεις από τους συμμάχους και τις πληρεξούσιες δυνάμεις του στην περιοχή, αποφεύγοντας όμως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο.

Η βαρύτητα της επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεση στο Ισραήλ στις δεκαετίες της μεταξύ τους εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και drones ως αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών διοικητών.

Ακόμα και αυτή η επίδειξη δύναμης είχε προαναγγελθεί καλά εκ των προτέρων, σχεδόν όλα τα όπλα καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές.

Σήμερα βέβαια, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τις εντάσεις να είναι υψηλές και τους διεθνείς αναλυτές να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι κινήσεις και οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερη αναταραχή στην περιοχή.

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P