Κατηγορίες
Διάφορα - Συνεργάτες

Γαστρονομικό φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας με την υπογραφή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι στην παρθενική του διοργάνωση, το Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye ανοίγει ξανά τις πύλες του για δύο ημέρες, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024, στη νοτιοδυτική πόλη της Τουρκίας.

Η πρωτοβουλία της βραβευμένης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου που είχε ως στόχο να ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία, καθώς και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της γης της Λυκίας, αγκαλιάστηκε από Τούρκους και Έλληνες και φέτος ετοιμάζεται για να υποδεχτεί ξανά τους δύο λαούς γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλα Ιωακείμ θα συναντηθούν στο μαγευτικό Fethiye.

«Πέρασε ένας χρόνος από το 1ο διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μου πριν από περίπου ένα έτος στην πόλη όπου ζω τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια μου και λειτουργώ το εστιατόριό μου. Μοιράστηκα τις σκέψεις μου με τη Çiğdem Karaca, και μαζί δημιουργήσαμε το 1ο φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Με την εθελοντική συνεισφορά φίλων σεφ, δημοσιογράφων και από τις δύο χώρες θα πραγματοποιήσουμε και αυτή τη χρονιά το όνειρό μας. Πέρυσι είχαμε καλέσει το δήμο της Σύμης. Φέτος καλούμε το δήμο Μυτιλήνης» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου και προσθέτει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσιογράφους από Ελλάδα και Τουρκία και σε όλους τους σεφ που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ, σε αυτή την υπέροχη πόλη, τόσο σημαντική ιστορικά».

Αρωγός σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία και αυτή τη χρονιά στέκεται ο δήμαρχος της πόλης Alim Karaca, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος που η περσινή γιορτή τείνει να γίνει θεσμός.

«Ο πολιτισμός, η τέχνη, η οικονομία και η γαστρονομία είναι λόγος για να δημιουργούνται φεστιβάλ. Το δικό μας έχει σκοπό να φτιάξει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η πολύτιμη φίλη μας Μαρία Εκμεκτσίογλου μάς έδωσε μία ώθηση σε αυτές μας τις προσπάθειες. Ξεχωριστοί συνεργάτες από το Fethiye, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, επιχειρηματίες, ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση με το γεγονός ότι ένωσαν τις κουλτούρες των δύο λαών στην πόλη τους και βοηθήσαν έμπρακτα προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Εύχομαι οι σχέσεις φιλίας, αγάπης και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να συνεχιστούν για πάντα και είστε όλοι καλεσμένοι μας».

Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράζεται και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λυκίας Çiğdem Karaca, συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ. «Οι δύο χώρες μας έχουν κοινό παρελθόν και αυτό το παρελθόν έχει βάλει μια σημαντική σφραγίδα στο θέμα της κουλτούρας μας, της φιλοξενίας μας και της γαστρονομίας μας.

Είμαστε λαοί των δύο πλευρών του Αιγαίου. Με τη Μαρία (σ.σ. Εκμεκτσίογλου) θέλουμε να ενώσουμε τις δυο μεριές του Αιγαίου, με αγάπη, με φιλία και με τον πολιτισμό μας. Θέλουμε πάλι να καλέσουμε Έλληνες και Τούρκους στο ίδιο τραπέζι και να μοιραστούμε το ίδιο φαγητό. Είμαστε αδέλφια και σαν αδέλφια θέλουμε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ που ξεκινήσαμε πέρυσι. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η θάλασσα και τίποτα άλλο» αναφέρει.

Πολλοί είναι και φέτος οι βραβευμένοι Έλληνες και οι Τούρκοι σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με αρώματα των δύο χωρών τους, ανάμεσά τους ο Σταύρος Κουστένης που δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Ρόδο, ο Δημήτρης Κόζας από τη Ρόδο, η Ανίτα Ζάχου από τη Μύκονο, ο Στράτος Ιωσηφέλλης από τη Λέσβο και, φυσικά, η Μαρία Εκμεκτσίογλου! Την παρέα συμπληρώνουν οι επίσης εξαιρετικοί Τούρκοι συνάδελφοί τους Murat Deniz Temel, Mehmet Can, Yunus Emre Akkor και Onur Arslan.

Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσουν, ακόμα, καθηγητές πανεπιστημίου και φίλοι του κόσμου της γαστρονομίας, όπως ο dr İlkay Gök, η Sevda Çapa, η Ebru Baybara Demir, ο Yasin Tuncer, ο Feyzi Sipahi και ο Ozan Aras. Από το δήμο της Μυτιλήνης, εκτός από την αντιδήμαρχο Ζαχαρούλα Ιωακείμ, στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν οι Θεόφιλος Μύζικας και Ευστράτιος Μπαλάσκας.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι από τους βασικούς χορηγούς του φεστιβάλ είναι η Τουρκοαμερικάνα Emine Colin, η οποία, σε συνεργασία με ελαιοπαραγωγό από την Κρήτη -και η ίδια είναι ελαιοπαραγωγός στην περιοχή Milas- φτιάξανε δύο διαφορετικά ελαιόλαδα, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό, τα οποία προωθούν για την ελληνοτουρκική φιλία! Μάλιστα, το 50% των εσόδων διατίθενται σε οργανισμούς για αυτιστικά παιδιά Ελλάδας και Τουρκίας.

Την αυλαία του φεστιβάλ, την 26η Σεπτεμβρίου, θα ρίξουν οι Operatical, δηλαδή η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Fethiye και με τις μαγικές φωνές τους θα ερμηνεύσουν τόσο ελληνικά όσο και τούρκικα κομμάτια, αλλά και αγγλόφωνα, γαλλόφωνα και ισπανόφωνα τραγούδια, με τη συνοδεία του πιανίστα τους Μάριου Κάζα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected