Διαβάζουμε από το πρωί την επικαιροποιημένη προκήρυξη της ΕΠΟ για τη Γ Εθνική και ήταν αδύνατον να μη σταθεί κάποιος στην παράγραφο 8 και στο εδάφιο που αφορά τους παίκτες που θα πρέπει να παίζουν υποχρεωτικά στην 11άδα.
Και αν για φέτος (2024/2025) η συμμετοχή δύο (2) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 01/01/2003 και εντεύθεν στην αρχική ενδεκάδα για όλη τη χρονική διάρκεια του αγώνα είναι απολύτως λογική (αλίμονο αν δεν παίζουν οι U21 στη Γ Εθνική η οποία είναι Ερασιτεχνική), η επόμενη παράγραφος θεωρήσαμε πως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!
Για την επόμενη σεζόν (2025/2026) θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δύο (2) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 01/01/2007 και εντεύθεν στην ενδεκάδα! Δηλαδή, παίκτες που θα είναι 18 ετών ή μικρότεροι, σε μια ηλικία (κυρίως στην εκπαίδευση, όπου κρίνεται το μέλλον τους) που ουσιαστικά αποτελεί για το ποδοσφαιρικό… μεταίχμιο για αυτά τα παιδιά.
δείτε σχετικό στιγμιότυπο από την προκήρυξη :
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε πως τα νέα παιδιά έχουν αλλάξει νοοτροπία και πολλοί λιγότεροι πλέον, θέλουν να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες τους ψάχνουν “με το τουφέκι”, οι οποίες έχουν -βεβαίως- μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν τους δίνουν κίνητρα.
Για να λέμε όμως την απόλυτη αλήθεια, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, το “ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”, και το πρόβλημα ξεκινά από την πολιτεία, που έχει κάνει πολλές λάθος κινήσεις διαχρονικά, για να στρέψει τα παιδιά σε άλλες ασχολίες, πέρα από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό.
Και αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, κοινωνικοπολιτική, που δεν είναι επί του παρόντος….
Πολύ σωστή βεβαίως είναι και η εισήγηση των Ομοσπονδιακών προπονητών, που βλέπουν τα παιδιά αυτών των ηλικιών να…χάνονται και ζήτησαν να υπάρξουν μέτρα, ωστόσο είναι πολύ πιο βαθύ το πρόβλημα στο ποδόσφαιρό μας και δη στο ερασιτεχνικό…
Θεωρούμε πως η αλλαγή των ορίων ηλικίας θα έπρεπε να γίνει σταδιακά (και άργησε), ώστε να μπορεί να συγκροτηθεί ένα ρόστερ με ηλικιακές αναλογίες, ικανό αφενός να κάνει πρωταθλητισμό (γιατί αυτό πρέπει να κάνεις σ αυτή την κατηγορία, ακόμα και να μην υποβιβαστείς…) και αφετέρου να αποτελέσει κίνητρο γι αυτούς τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε ένα πρωτάθλημα με τόσες δυσκολίες, που αν δεν έχει αγωνιστεί κάποιος, δεν μπορεί να τις διανοηθεί καν…
Ελπίζουμε πως η ΕΠΟ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με ομαλό τρόπο προς τη σωστή ομολογουμένως κατεύθυνση, να αγωνίζονται δηλαδή νεαροί ποδοσφαιριστές σε μια ερασιτεχνική κατηγορία.