Γ Εθνική / Τοπικά

Η Νέα Δομή της Γ’ Εθνικής για τη Σεζόν 2025-2026: Προβιβασμός και Υποβιβασμός

Με σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής, η Γ’ Εθνική της αγωνιστικής περιόδου 2025-2026 αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Με βάση το παράρτημα της προκήρυξης της ΕΠΟ, το πρωτάθλημα θα έχει νέες προκλήσεις για τις ομάδες που επιθυμούν να προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία.

Διεξαγωγή σε Έξι Ομίλους
Αρχικά, το πρωτάθλημα της περιόδου 2025-2026 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 72 ομάδων, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε έξι ομίλους. Στην κανονική διάρκεια της σεζόν (1η φάση), οι ομάδες θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες, ολοκληρώνοντας 22 αγωνιστικές. Στόχος των ομάδων θα είναι να κατακτήσουν μία από τις έξι πρώτες θέσεις του ομίλου τους, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση, που είναι το Ειδικό Πρωτάθλημα.

Ειδικό Πρωτάθλημα (2η Φάση)
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες έξι θέσεις στον όμιλό τους θα προχωρήσουν στο Ειδικό Πρωτάθλημα. Το σύστημα αυτό θα διαχωρίσει τις ομάδες σε δύο κατηγορίες: αυτές που θα προκύψουν από τους Ομίλους 1, 2 και 3 και αυτές από τους Ομίλους 4, 5 και 6. Κάθε ομάδα θα αγωνιστεί σε πέντε μονούς αγώνες, με τρεις να διεξάγονται στην έδρα της και δύο εκτός, καθορισμένοι κατόπιν κλήρωσης. Σημαντικό είναι ότι οι ομάδες θα μεταφέρουν τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει στην πρώτη φάση, κάτι που θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην κανονική περίοδο.

Η Τελική Φάση (3η Φάση) και ο Προβιβασμός
Η τρίτη και τελευταία φάση θα αφορά τις ομάδες που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις στους ομίλους 1-3 και 4-6, καθώς και την καλύτερη δεύτερη ομάδα από κάθε ομάδα ομίλων. Αυτές οι ομάδες θα δημιουργήσουν δύο ξεχωριστούς ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπου θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες (έξι συνολικά). Σημειώνεται ότι οι βαθμοί της πρώτης και της δεύτερης φάσης δεν θα μεταφερθούν σε αυτήν την τελική φάση.

Σημαντικό κριτήριο για την ανάδειξη της καλύτερης δεύτερης ομάδας θα είναι η ειδική βαθμολογία, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας θα ληφθούν υπόψη οι κανόνες που προβλέπει το άρθρο 20 του Κ.Α.Π.

Τέλος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις από κάθε όμιλο της τρίτης φάσης θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία, τη Super League 2, της περιόδου 2026-2027. Συνολικά, τέσσερις ομάδες θα κερδίσουν την άνοδο στη Super League 2.

Υποβιβασμός

Για την περίοδο 2024-2025, 25 ομάδες θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ, ώστε το πρωτάθλημα της περιόδου 2025-2026 να επιστρέψει στις 72 ομάδες. Από τους ομίλους 1 και 2, οι επτά τελευταίες ομάδες (θέσεις 12-18) θα υποβιβαστούν. Από τον όμιλο 3, πέντε ομάδες θα υποβιβαστούν (θέσεις 12-16), και από τον όμιλο 4, έξι ομάδες (θέσεις 12-17).

Από την περίοδο 2025-2026, το σύστημα θα αλλάξει με τη συμμετοχή των ομάδων που καταλαμβάνουν τις θέσεις 7-12 σε κάθε όμιλο σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι αγώνες αυτοί θα είναι πέντε μονοί (3 εντός έδρας και 2 εκτός) και οι βαθμοί από την κανονική περίοδο θα μεταφερθούν. Οι τρεις τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου (θέσεις 10-12) θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ.

Συμπέρασμα
Η σεζόν 2025-2026 της Γ’ Εθνικής υπόσχεται έντονες συγκινήσεις με το νέο σύστημα διεξαγωγής, που διαμορφώνεται σε τρεις φάσεις, τόσο για τον προβιβασμό όσο και για τον υποβιβασμό. Το ειδικό πρωτάθλημα, καθώς και οι μονοί και διπλοί αγώνες που περιλαμβάνονται σε κάθε φάση, αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, με την αναδιοργάνωση των ομάδων να δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Τι θα ισχύσει στον προβιβασμό από τις Ενώσεις

Σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής για την περίοδο 2025-2026, η διαδικασία προβιβασμού από τα τοπικά πρωταθλήματα των Ε.Π.Σ. περιλαμβάνει το γνωστό σύστημα αγώνων κατάταξης, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά πενήντα έξι (56) ομάδες. Αυτές περιλαμβάνουν τις πενήντα τρεις (53) πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων και τρεις (3) δευτεραθλήτριες ομάδες των Ιδρυτριών Ενώσεων.

Οι αγώνες κατάταξης θα διεξαχθούν σε οκτώ ομίλους, με κάθε ομάδα να αγωνίζεται σε ένα γύρο. Στους ομίλους αυτούς θα λάβουν μέρος ομάδες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κατόπιν κλήρωσης. Η καταληκτική ημερομηνία υπόδειξης των πρωταθλητών από τις Ε.Π.Σ. είναι η 14η Απριλίου 2025.

Για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, από τους οκτώ ομίλους θα προβιβαστούν συνολικά είκοσι οχτώ (28) ομάδες. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις στους ομίλους, καθώς και οι τέσσερις καλύτερες ομάδες που θα καταλάβουν την τέταρτη θέση, θα εξασφαλίσουν την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η κατάταξη των “καλύτερων τέταρτων” θα βασιστεί σε ειδική βαθμολογία, με κριτήρια που καθορίζονται από την προκήρυξη.

Για την αγωνιστική περίοδο 2025-2026, το σύστημα προβιβασμού διαφοροποιείται, καθώς θα προβιβαστούν σαράντα δύο (42) ομάδες. Οι πέντε πρώτες από κάθε όμιλο, καθώς και δύο από τις έκτες ομάδες, θα εξασφαλίσουν την άνοδο στη Γ’ Εθνική, πάντα με βάση την ειδική βαθμολογία.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί βασικό βήμα για την ενίσχυση των ομάδων από τα τοπικά πρωταθλήματα, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη Γ’ Εθνική και να ανταγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P