Κατηγορίες
Η Super League 2 LIVE!
B ΕΠΣ Ημαθίας

ΕΠΣ Ημαθίας : Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της Β κατηγορίας

Η ΕΠΣ Ημαθίας δημοσίευσε την τροποποιημένη προκήρυξη για τη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία της ποδοσφαιρικής περιόδου 2024-2025, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, καθώς και τα συστήματα Play Off και Play Out που θα καθορίσουν τις ομάδες που θα προβιβαστούν ή θα υποβιβαστούν.

Διαδικασία Πρωταθλήματος

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

1. Κανονική Διάρκεια

Οι ομάδες θα αναμετρηθούν σε έναν πλήρη γύρο, όπου θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Οι βαθμολογικές θέσεις που θα καταλάβουν οι ομάδες στο τέλος της κανονικής διάρκειας θα κρίνουν τη συμμετοχή τους στα Play Off ή στα Play Out.

2. Play Off και Play Out

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, το πρωτάθλημα θα χωριστεί σε δύο μέρη:

  • Play Off: Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 2-5 της βαθμολογίας θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των Play Off, με στόχο την άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική.
  • Play Out: Οι τελευταίες δύο ομάδες θα αγωνιστούν στα Play Out για να αποφύγουν τον υποβιβασμό στη Γ’ Ερασιτεχνική.

Σύστημα Play Off

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από τη 2η έως την 5η θέση της κανονικής διάρκειας θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των Play Off. Το σύστημα διεξαγωγής περιλαμβάνει διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) μεταξύ των ομάδων, με πλεονέκτημα έδρας για εκείνες που τερμάτισαν σε καλύτερη θέση.

Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα της βαθμολογίας εισέρχεται στη διαδικασία με προβάδισμα, το οποίο έχει να κάνει με τη διαφορά βαθμών από τις υπόλοιπες ομάδες της εξάδας. Αν η διαφορά βαθμών με τη δεύτερη ομάδα είναι 5 βαθμοί ή περισσότεροι, τότε η πρώτη ομάδα θα αναδειχθεί απευθείας πρωταθλήτρια και θα προβιβαστεί χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχει στα Play Off.

Οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα διπλών αγώνων, με τους νικητές να διεκδικούν τον προβιβασμό.

Σύστημα Play Out

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13 και 14 θα αγωνιστούν στα Play Out, σε διπλούς αγώνες. Η ομάδα που θα καταλάβει τη 14η θέση θα υποβιβαστεί απευθείας, εκτός εάν καταφέρει να ξεπεράσει τη διαφορά βαθμών στη διαδικασία των Play Out.

Η διαφορά βαθμών στην κανονική διάρκεια παίζει σημαντικό ρόλο και εδώ, καθώς αν η διαφορά της 13ης με τη 14η ομάδα είναι 6 βαθμοί ή περισσότεροι, η 14η ομάδα θα υποβιβαστεί απευθείας χωρίς να συμμετάσχει στα Play Out.

Κριτήρια Προβιβασμού και Υποβιβασμού

  • Προβιβασμός: Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας θα προβιβαστεί στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία, μαζί με αυτή που θα αναδειχτεί πρώτη στα play off ή δεύτερη στην κανονική διάρκεια εφόσον δεν γίνουν αγώνες διαβάθμισης λόγω της διαφοράς βαθμών.
  • Υποβιβασμός: Η ομάδα που θα τερματίσει 14η στην κανονική διάρκεια θα υποβιβαστεί απευθείας, εφόσον η διαφορά βαθμών από την 13η ομάδα είναι 6 βαθμοί ή περισσότεροι. Αν όχι, θα αγωνιστεί στα Play Out για να διεκδικήσει την παραμονή της.

Με το νέο αυτό σύστημα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη συνολική απόδοση των ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ οι Play Off και Play Out διαδικασίες προσφέρουν ακόμα μία ευκαιρία σε ομάδες που τερματίζουν κοντά στη γραμμή ανόδου ή υποβιβασμού.

Αναλυτικά στην προκήρυξη ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P