Κατηγορίες
Διάφορα

Έχεις τροχόσπιτο; Καλά να πάθεις! Το πρόστιμο στην Ακράτα Αχαΐας «αποκάλυψε» τη νομοθετική ρύθμιση

Μετά το ελεύθερο κάμπινγκ που «ποινικοποιήθηκε» το 2012, τώρα και οι διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (κάμπερ) υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την αστυνομία στους ιδιοκτήτες των τροχόσπιτων που είχαν σταθμεύσει στην Ακράτα έγινε αφορμή για να «αποκαλυφθεί» νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και περιορίζει ακόμη και τη στάθμευση αυτοκινούμενων σε δημοτικά πάρκινγκ και σε κοινόχρηστους χώρους ή και σε ιδιωτικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες κάμπερ στη χώρα μας πρόκειται να στραφούν δικαστικά κατά της ρύθμισης.

Η επίμαχη ρύθμιση, που «πέρασε στα ψιλά», ψηφίστηκε στον ν. 5170/25 ο οποίος αφορά κατά κύριο λόγο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ρύθμιση απαγορεύει όχι μόνο την εγκατάσταση (η οποία ήδη απαγορευόταν), αλλά ακόμη και τη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και εν γένει δημόσιους χώρους. Προβλέπεται όμως ρητή εξαίρεση για τη στάθμευση σε αυτοκινητόδρομο.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη δωρεάν φιλοξενία περισσότερου του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο. Το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ ανά όχημα. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι «απώτερος στόχος της ρύθμισης είναι να αποφεύγεται η υπονόμευση των νόμιμα λειτουργούντων χώρων κάμπινγκ».

Δίχως διαβούλευση
«Αιφνιδιαστήκαμε. Δεν μας ειδοποίησε κανείς να συμμετέχουμε σε διαβούλευση για τη ρύθμιση, απλά τη μάθαμε από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μέλη μας στην Ακράτα», λέει η Γεωργία Κάρλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων και διαχειρίστρια του φόρουμ MyCamper.gr.

«Η ρύθμιση είναι πραγματικά παράλογη. Η στάθμευση σε παραλίες δεν επιτρέπεται για όλα τα οχήματα, όχι μόνο για τα αυτοκινούμενα. Πώς μπορείς όμως να απαγορεύσεις τη στάθμευση σε έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι ένα δημοτικό πάρκινγκ; Προσοχή, δεν μιλάμε για πολυήμερη παραμονή, μιλάμε για απλή στάθμευση. Δηλαδή ο οδηγός μπορεί να θέλει να ψωνίσει και να αφήσει το όχημα ή να νιώσει αδιαθεσία. Αυτό τώρα τιμωρείται με πρόστιμο».

Τα «εισαγόμενα»
Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.100 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ενώ μεγάλος αριθμός έρχεται κάθε χρόνο στη χώρα μας κυρίως από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.

«Στη νομοθεσία τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα λογίζονται ως οχήματα ιδιωτικής χρήσης – Ι.Χ. Όμως, κοστίζουν πολύ περισσότερο, από 30.000 έως 500.000 ευρώ και φυσικά η μετακίνησή τους επιβαρύνεται με ακριβότερα διόδια, περισσότερα καύσιμα κ.λπ. Το να έχεις αυτοκινούμενο, όμως, είναι περισσότερο από ένας τρόπος διακοπών, είναι ένας τρόπος ζωής», λέει η κ. Κάρλου.

«Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά μάς απαγορεύουν να τα χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι, γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όλα τα κάμπινγκ είναι γεμάτα. Ή να τα χρησιμοποιούμε εκεί όπου δεν υπάρχουν κάμπινγκ. Είναι ένας δυσανάλογος περιορισμός στην ατομική μας ελευθερία, ο οποίος εξυπηρετεί μόνο τους ιδιοκτήτες κάμπινγκ και καταλυμάτων ευρύτερα».

Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, η οποία αριθμεί 530 μέλη, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από την πολιτεία για τον νόμο. Έχει ενημερώσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομοσπονδία (FICN) και σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της ρύθμισης. «Σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε και κινητοποιήσεις με τα οχήματά μας», λέει η κ. Κάρλου.

Θέμα συνείδησης
Όσον αφορά τα φαινόμενα συνωστισμού αυτοκινούμενων κοντά σε παραλίες, που σε κάποιες περιοχές (λ.χ. δυτική Πελοπόννησος) είναι εντονότερα, η κ. Κάρλου εκτιμά ότι είναι θέμα αστυνόμευσης. «Ο ευσυνείδητος οδηγός θα σεβαστεί το σημείο όπου σταθμεύει και δεν θα κάνει ενέργειες που παραπέμπουν σε κατασκήνωση (όπως το άνοιγμα τέντας) εκτός ενδεδειγμένων χώρων. Επίσης, έχει διακριτική συμπεριφορά και σέβεται τις κοινωνίες που επισκέπτεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς διαφοροποιούμαστε έναντι οποιωνδήποτε άλλων επισκεπτών μιας περιοχής, απλά και μόνο επειδή δεν θέλουμε να μείνουμε σε ξενοδοχείο».

Να σημειωθεί ότι ανάλογη παρέμβαση είχε γίνει και το 2012 για το ελεύθερο κάμπινγκ. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται ήδη από το 1976, αλλά από το 2012 (ν. 4055) διώκεται αυτεπάγγελτα ως πταίσμα, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα σύλληψης και τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας, με το χρηματικό πρόστιμο να φθάνει έως και τα 3.000 ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να διαπιστωθεί ρύπανση ή κάποια άλλη παράβαση του νόμου.

*Kathimerini.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected