Οικονομία

Αναδρομικά το καλοκαίρι έως 8.500 ευρώ σε 80.000 συνταξιούχους

Μέσα στο καλοκαίρι και με σημαντική καθυστέρηση, αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό συντάξεων, φτάνοντας έως και τα 8.500 ευρώ για περίπου 80.000 δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, οι δικαστικές αίθουσες γεμίζουν με υποθέσεις συνταξιούχων που διεκδικούν τα αναδρομικά του διαστήματος Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, γνωστά ως «αναδρομικά του 11μήνου».

Η καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών αποδίδεται στη μη ολοκλήρωση της επεξεργασίας στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να μην διαθέτει ακόμη το πλήρες αρχείο για την εκκαθάριση των πληρωμών.

Οι κατηγορίες

Τα αναδρομικά, σύμφωνα με «Τα Νέα», αφορούν δύο κύριες κατηγορίες:

  • 40.000 επανυπολογισμένες συντάξεις με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020, που αφορούν κυρίως συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • 42.000 συντάξεις αποστράτων, στις οποίες εφαρμόζεται επανυπολογισμός κρατήσεων του νόμου 4093/2012.

Για τους πρώτους, τα ποσά των αναδρομικών ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 8.500 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τις αποδοχές τους, με τα ποσοστά προσαύξησης να κυμαίνονται από 1,08% έως και 7,2%.

Οι κρατήσεις που επιβάλλονται στα αναδρομικά περιλαμβάνουν:

  • 6% για υγειονομική περίθαλψη,
  • 3% έως 14% για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ,
  • και φόρο 20% επί του καταβληθέντος ποσού.

Αναδρομικά και για απόστρατους

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει τον επανυπολογισμό για τις συντάξεις αποστράτων που υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ. Οι σχετικές πληρωμές αναδρομικών, που κυμαίνονται από 1.200 έως 3.500 ευρώ, αναμένονται επίσης μέσα στο καλοκαίρι, με την προϋπόθεση ότι η ΓΓΠΣ θα αποστείλει εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία.

Τα ποσά αυτά προκύπτουν από την αλλαγή στη βάση υπολογισμού των μειώσεων που ίσχυαν με τον νόμο 4093/2012, καθώς πλέον εξαιρούνται τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων από το συνολικό άθροισμα των αποδοχών.

Ο δικαστικός αγώνας για το 11μηνο συνεχίζεται

Σε παράλληλη εξέλιξη, οι δικαστικές διεκδικήσεις για τα αναδρομικά του επίμαχου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) συνεχίζονται δυναμικά. Περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές είναι οι μόνοι με ενεργές αξιώσεις, αφού δεν προβλέπεται –μέχρι στιγμής– γενική αποζημίωση για το σύνολο των συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά αυτά, τα οποία θα συνοδεύονται και από τόκο 6%, αφορούν περικοπές που είχαν επιβληθεί κατά την περίοδο των μνημονιακών μέτρων.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected