Η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε στην κορυφή της EuroLeague, επικρατώντας της Μονακό με 81-70 στον τελικό του Final 4 στο Άμπου Ντάμπι, και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της μετά το 2017. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διαχειρίστηκε καλύτερα την πίεση και τις λεπτομέρειες ενός «σφιχτού» τελικού και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ο Λιθουανός τεχνικός έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος της σύγχρονης εποχής της διοργάνωσης που κατακτά την EuroLeague τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Από την άλλη, ο Βασίλης Σπανούλης είδε την εξαιρετική πορεία της Μονακό, από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον περασμένο Νοέμβριο, να ολοκληρώνεται μεν χωρίς τίτλο, αλλά με απόλυτη επιτυχία.
Ο τελικός είχε χαρακτήρα «σκυλομαχίας» από το ξεκίνημα. Η Φενέρ άρχισε δυνατά (13-4), όμως η Μονακό αντέδρασε γρήγορα και προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο (20-18). Το δεύτερο δεκάλεπτο κύλησε σε αντίστοιχο μοτίβο: οι Μονεγάσκοι έφτασαν στο +8 (29-21), αλλά η τουρκική ομάδα ανέκαμψε με ένα εντυπωσιακό 13-1 και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 35-33.
That boy smooth 🧈
Diallo enjoying himself tonight! #MotorolaMagicMoments I @Moto I @Motorola_Saudi pic.twitter.com/cppt8UJvFw
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) May 25, 2025
Devon Hall EXPLODES at the rim 🤯
Flight Time I @TurkishAirlines pic.twitter.com/hEZTiYPvYV
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) May 25, 2025
Το τρίτο δεκάλεπτο δεν ανέδειξε ξεκάθαρο φαβορί, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα και το σκορ να είναι 55-52 υπέρ της Φενέρ στο 30’. Το τελευταίο δεκάλεπτο άρχισε με τους Τούρκους να κάνουν σερί 5-0 (59-51), βάζοντας τις βάσεις για την επικράτηση. Ένα τρίποντο του Χολ στο 37’ (68-57) και οι κρίσιμες βολές του Γκούντουριτς λίγο πριν το τέλος (71-64) ουσιαστικά «κλείδωσαν» τον τίτλο, παρά την ύστατη προσπάθεια της Μονακό.
Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Μάρκο Γκούντουριτς με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, ενώ σημαντική συμβολή είχε και ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις με 23 πόντους. Από την πλευρά της Μονακό, ο Άλφα Ντιαλό πάλεψε με 19 πόντους, αλλά δεν αρκούσε.
Η ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία, η κυριαρχία –έστω και οριακή– στα ριμπάουντ και η αμυντική προσήλωση της Φενέρ έγειραν την πλάστιγγα, σε έναν τελικό χωρίς αιφνιδιασμούς και με χαμηλό ρυθμό.
Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.