Κατηγορίες
Διάφορα - Εργασιακά

Πάτρα: Εστίαση και ξενοδόχοι, ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν – Χάθηκαν ακόμη και οι φοιτητές και όσοι δούλευαν σεζόν

Βραχνάς για την εστίαση και τα ξενοδοχεία είναι η έλλειψη προσωπικού και στην Αχαΐα. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις της περιοχής να δυσκολεύονται να βρουν και να διατηρήσουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για τη λειτουργία τους.

Από τα εστιατόρια και τις καφετέριες μέχρι τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με κενά σε όλες τις θέσεις εργασίας, κυρίως από το σέρβις και την κουζίνα μέχρι τη ρεσεψιόν και την καθαριότητα.

«Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού είναι τεράστιο, ειδικά τώρα που ανοίγουν και τα καλοκαιρινά μαγαζιά και ακόμα τα χειμωνιάτικα δεν έχουν κλείσει. Όλο αυτό ξεκίνησε μετά την πανδημία και δεν ξέρουμε το λόγο. Παλιότερα, ερχόντουσαν οι φοιτητές και εργάζονταν στην εστίαση αλλά τώρα πια δεν έρχονται. Και δυστυχώς δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Επίσης, επειδή πλέον δεν έχει ο επιχειρηματίας τη δυνατότητα να επιλέξει το προσωπικό, πέφτει η ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ακόμα και με παιδιά που δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία. Με την υποστελέχωση επηρεάζεται αρνητικά 100% η ποιότητα των υπηρεσιών μας. Το περίεργο είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά, δηλαδή δεν έφυγαν από εδώ για να πάνε να δουλέψουν σεζόν. Επίσης, είναι και η κάρτα εργασίας, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις ώρες εργασίας άρα ακόμα και να θέλει ο εργαζόμενος να δουλέψει παραπάνω από το ωράριό του, δεν του επιτρέπεται. Το νόμιμο είναι πέντε οκτάωρα, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα άρα και να θέλει να δουλέψει δεν μπορεί» αναφέρει στο thebest.gr ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως λέει στο thebest.gr o αντιπροέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Αχαΐας Χρήστος Κανελλής: «Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και υπάρχει τουλάχιστον τρία χρόνια, από την πανδημία και μετά και κάθε χρόνο το βρίσκουμε μπροστά μας. Ο λόγος είναι ότι μέσα στην πανδημία έμειναν πολλά ξενοδοχεία κλειστά, με αποτέλεσμα πάρα πολλά στελέχη του τουρισμού να στραφούν σε άλλους κλάδους. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, όσο μπορεί καλύτερα ο κάθε ξενοδόχος, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν μειωμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εκεί που το οργανόγραμμά μου λέει έξι σερβιτόρους βάζουμε τέσσερις, εκεί που λέει δυο ναυαγοσώστες για να έχουμε 10 ώρες την πισίνα ανοιχτή, την ανοίγουμε 7 ή 8 ώρες. Το πρόβλημα είναι σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στο νομό μας. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σε όλες τις θέσεις».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected