Κατηγορίες
Διάφορα

Πως ένα παιδί 11 χρονών έφτιαξε μια πατέντα με φακούς και έσωσε ανθρώπους και λιοντάρια (vid)

Ο Ρίτσαρντ Τουρέρε ήταν μόλις έντεκα χρονών όταν αποφάσισε να σταματήσει έναν πόλεμο που κρατούσε χρόνια. Όχι έναν πόλεμο με όπλα, αλλά έναν σιωπηλό, νυχτερινό πόλεμο ανάμεσα σε ανθρώπους και λιοντάρια. Το χωριό του, στα σύνορα του Εθνικού Πάρκου Ναϊρόμπι στην Κένυα, έχανε συνεχώς πολύτιμα ζώα. Και όταν χανόταν ένα βόδι, οι κάτοικοι έπαιρναν αντίποινα σκοτώνοντας λιοντάρια.

Η φυλή του, οι Μαασάι, βασίζονται στην κτηνοτροφία για να επιβιώσουν. Κάθε ζώο είναι πλούτος. Και κάθε απώλεια λόγω επιδρομής λιονταριού, φέρνει φτώχεια και φόβο. Ταυτόχρονα όμως, η άγρια ζωή της περιοχής απειλείται, και ο πληθυσμός των λιονταριών μειωνόταν ραγδαία. Από 15.000 στις αρχές του 2000, είχαν απομείνει μόλις 2.000.

Ο μικρός Ρίτσαρντ δοκίμασε πρώτα να ανάβει φωτιές γύρω από τον φράχτη. Δεν είχε αποτέλεσμα. Έστησε σκιάχτρα, αλλά τα λιοντάρια γρήγορα καταλάβαιναν την μπλόφα. Η διαφορά ήρθε όταν παρατήρησε κάτι τυχαία: όσο περπατούσε το βράδυ με έναν φακό στο χέρι, τα λιοντάρια δεν πλησίαζαν. Κι εκεί γεννήθηκε η ιδέα.

Μάζεψε παλιές μπαταρίες, λάμπες από παλιούς φακούς και καλώδια από κατεστραμμένες συσκευές. Με έναν μικρό πίνακα, μετέτρεψε την ενέργεια από ένα ηλιακό πάνελ σε διαδοχικά αναβοσβησίματα γύρω από τον φράχτη. Τα φώτα αναβόσβηναν σαν να κινούνταν κάποιος άνθρωπος. Και έτσι ξεγελούσαν τα λιοντάρια.

Richard Turere​ | epo.org

Το επόμενο πρωί, το κοπάδι ήταν άθικτο. Το ίδιο και την επόμενη νύχτα. Και τη μεθεπόμενη. Για πρώτη φορά, ο φράχτης του κράτησε μακριά τα θηρία χωρίς βία, χωρίς κραυγές, χωρίς θυσίες. Μέσα σε λίγες μέρες, οι γείτονες ζητούσαν να μάθουν τι είχε κάνει.

Η πατέντα του μικρού παιδιού εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Κένυα. Σήμερα, πάνω από 1.500 νοικοκυριά χρησιμοποιούν το “Lion Lights”, το σύστημα με τους φακούς που αποτρέπει τα λιοντάρια χωρίς να τους κάνει κακό. Επιπλέον, το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται για να κρατάει μακριά ελέφαντες από καλλιέργειες, σώζοντας συγκομιδές και ζωές.

Ο Ρίτσαρντ Τουρέρε έγινε σύμβολο ειρήνης ανάμεσα σε ανθρώπους και άγρια φύση. Ένα παιδί που δεν είχε πρόσβαση σε διαδίκτυο, βιβλιοθήκες ή επιστημονικά εργαστήρια, αλλά είχε παρατήρηση, επιμονή και φαντασία. Μίλησε σε διεθνή συνέδρια, έγινε θέμα σε ντοκιμαντέρ και απέκτησε υποτροφίες για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τεχνολογία.

Η λύση που έδωσε ήταν φθηνή, απλή και ευφυής. Αλλά πάνω απ’ όλα, έφερε κάτι που έλειπε: κατανόηση. Αντί να σκοτώσει τα λιοντάρια, τα προστάτεψε. Αντί να τα βλέπει ως εχθρούς, τα σεβάστηκε. Και με μια σειρά από φακούς, έγραψε τη δική του ιστορία στην ιστορία της συνύπαρξης.

*Sportime

Storyteller:
moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected