Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο υπό λιβεριανή σημαία που δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζεται, σύμφωνα με ενημέρωση από την Επιχείρηση Ασπίδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) πρόκειται για το υπό λιβεριανή σημαία MV MAGIC SEAS, ελληνικών συμφερόντων, ιδιοκτησίας της εταιρείας All Seas Marine.
Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των Χούθι. Συγκεκριμένα, οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, εξαπέλυσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG, καθώς και τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) προς το πλοίο 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης.
Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τα τέσσερα USVs, ενώ τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο.
Επίσης, το πλοίο δέχθηκε επίθεση και από τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δύο εξ αυτών έπληξαν το πλοίο, ενώ ο τρίτος αστόχησε.
Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, το MV MAGIC SEAS βυθίζεται. Τα 22 μέλη του πληρώματος (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ και 3 υπήκοοι Σρι Λάνκα μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώζονται από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, ουδέν πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.