Ο ΦΑΣ Νάουσα επέστρεψε στις Εθνικές κατηγορίες και πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ένας από τους νεότερους προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο της ιστορικής ομάδας. Ο Κωνσταντίνος Συριτούδης, μόλις 34 ετών, κατάφερε στην πρώτη του θητεία ως πρώτος προπονητής να οδηγήσει την ομάδα στην άνοδο, συνδυάζοντας το ταλέντο των νεαρών ποδοσφαιριστών με την εμπειρία των παλαιότερων.
Με παραστάσεις από υψηλότερο επίπεδο, ως βοηθός σε ομάδες όπως η Επισκοπή, η Κοζάνη και ο ΟΦ Ιεράπετρας, αλλά και με πρόσφατη εμπειρία ως ποδοσφαιριστής, ο ίδιος δείχνει να έχει σαφή φιλοσοφία και προσέγγιση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σε μια σεζόν με δυσκολίες, αλλαγές και υψηλές απαιτήσεις, η Νάουσα όχι μόνο πέτυχε τον στόχο της, αλλά το έκανε με πειστικό τρόπο.
Ο ίδιος μιλά στο sportsup.gr για τη χρονιά που πέρασε, τις προκλήσεις, τη δουλειά που έγινε και τα επόμενα βήματα.
1. Κόουτς, πρώτη χρονιά στη Νάουσα και κατευθείαν άνοδος. Πώς νιώθεις;
Μπορεί να ήταν η δική μου πρώτη χρονιά, όμως για την ομάδα και τη νέα διοίκηση του κ.Αργυράκη ήταν η δεύτερη χρονιά που είχε ως στόχο την άνοδο. Η μη επίτευξη του στόχου την περσινή σεζόν δημιούργησε μία βάση για τη φετινή χρονιά στην οποία βασίστηκα και δούλεψα πάνω σε αυτή. Είμαι πολύ χαρούμενος για το γενικό αποτέλεσμα της χρονιάς αυτής καθώς οι αλλαγές στο ρόστερ που έγιναν ώστε να στηριχτεί η φετινή προσπάθεια σε νεαρούς ποδοσφαιριστές δεν παρέκκλιναν την πορεία της ομάδας προς μία παρουσία παρόμοια με την περσινή.
2. Είσαι από τους νεότερους προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο της ομάδας. Το εξέλαβες ποτέ ως πίεση αυτό ή το είδες σαν έξτρα κίνητρο;
Γενικότερα στη ζωή αξιολογώ τις καταστάσεις ώστε να πάρω αποφάσεις με πιο απτά κριτήρια σε σχέση με το χρόνο. Σχεδίαζα την διαδρομή αυτή αρκετά χρόνια πριν, και με την ολοκλήρωση του διπλώματος Uefa A ήταν η στιγμή που έκανα το βήμα για την αλλαγή. Όσον αφορά την πίεση είναι κάτι που το αναζητώ γενικότερα, καθώς μαζί με τον ανταγωνισμό είναι ένας συνδυασμός που σε ωθεί γρηγορότερα προς την εξέλιξη, ειδικά στον αθλητισμό.
3. Η ομάδα είχε διάρκεια, ένταση και πλουραλισμό στο παιχνίδι της. Αυτό ήταν κάτι που δούλεψες από την αρχή ή «έδεσε» στην πορεία;
Όπως προανέφερα οι αλλαγές στα πρόσωπα του ρόστερ ήταν αρκετές και είχε ως συνέπεια κάποια παιδιά που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο πέρυσι να κληθούν να διατηρήσουν την περσινή πρωταγωνιστική πορεία. Αυτό θεωρώ ότι επιτεύχθηκε με δύο τρόπους. Πρώτον με σκληρή δουλειά από τις 4 Αυγούστου, ώστε τα παιδιά που έμειναν από την περσυνή σεζόν και θα ήταν η ποιοτική βάση για φέτος να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, και δεύτερον η μύηση της νεαρότερης πλευράς του ρόστερ σε έναν τρόπο προπόνησης που θα τους βοηθούσε να καλύψουν τα κενά που είχαν, θα τους έφερνε πιο γρήγορα στην ανάδειξη του ταλέντου τους και θα άμβλυνε γρηγορότερα το χάσμα ανάμεσα στα πιο έμπειρα παιδιά του ρόστερ ώστε αυτό το σύνολο να μπορέσει να έχει χημεία για να πρωταγωνιστήσει. Οφείλω να αναφέρω ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι τόση εύκολη όσο δείχνουν τα αποτελέσματα και σε αυτό βρήκα άξιους συμπαραστάτες και υποστηριχτές, τα πιο έμπειρα και καταξιωμένα στο χώρο του ποδοσφαίρου παιδιά του ρόστερ, οι στάθηκαν αρωγοί με τις συμβουλές τους και την καθοδήγηση τους προς τους μικρότερους και ήταν κάτι πολύ ωραίο να το βλέπεις αυτό.
4. Έχεις περάσει ως βοηθός από ομάδες όπως η Επισκοπή, η Κοζάνη και ο η Ιεράπετρα. Πόσο σε βοήθησαν αυτές οι εμπειρίες στο να διαχειριστείς μια ομάδα σαν τη
Νάουσα;
Ως συνεργάτης δουλεύοντας στο παρασκήνιο μπορείς να αξιολογήσεις τις καταστάσεις με ψυχραιμότερη ματιά χωρίς την πίεση των άμεσων αποφάσεων. Ανέκαθεν υπήρχε η αναζήτηση ενεργού ρόλου στα προπονητικά τιμ που εργάστηκα. Αυτό είχε ως συνέπεια περισσότερες πρωτοβουλίες εκ μέρους μου, περισσότερη έκθεση και περισσότερες πληροφορίες για να επεξεργαστώ και να εξελιχθώ. Η δουλειά των συνεργατών του προπονητή είναι εξίσου σημαντική με αυτή του προπονητή και έγινε ευκρινέστερο φέτος ξεκινώντας τους 3 πρώτους μήνες της παρουσίας μου στην ομάδα χωρίς συνεργάτες. Είναι πολύ σημαντικό η ανταλλαγή απόψεων στην καθημερινή προετοιμασία μίας ομάδας μέσα στην εβδομάδα και ο διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων. Ήταν μία περίοδος που δεν είχα όλα τα παραπάνω όμως υπήρξε μία ευτυχής συγκυρία η οποία έφερε ως συνεργάτη τον Δημήτρη Παπατάνο στην ομάδα. Θέλοντας να κάνει την πρακτική του ως αναλυτής ανέλαβε αρμοδιότητες συνεργάτη και τόνισε την σημασία ενός προπονητικού επιτελείου στην επιτυχία μιας ομάδας

5. Υπήρξε στιγμή που φοβήθηκες ότι μπορεί να «στραβώσει» η χρονιά; Μπορεί να “στραβώσει” ας πούμε στο Κύπελλο με τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων;
Υπήρχαν στιγμές μέσα στη χρονιά που αντιμετωπίσαμε συνθήκες που δυσκόλεψαν πολύ την προπονητική μας διαδικασία. Στην διαδικασία αυτή έχουμε βασιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν όμως υπήρξαν περίοδοι στις οποίες είχαμε ξεμείνει από λύσεις. Το υπό κατασκευή στάδιο της Νάουσας μας ανάγκασε σε μία συνεχή αλλαγή περιβάλλοντος για προπόνηση όπου πηγαίναμε κάναμε προπόνηση σε πολύ δύσκολους αγωνιστικούς χώρους. Ο συνδυασμός τω παραπάνω συνθηκών, όπως επίσης των πολύ κακών αγωνιστικών χώρων γενικότερα στην περιοχή και η επιμονή μου σε ένα συνδυαστικό ποδόσφαιρο κοντινών κυρίως μεταβιβάσεων μας έφερε μερικές φορές σε προβληματισμούς, όμως η πίστη, η επιμονή και η δουλειά με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο ποδόσφαιρο θεωρώ ότι μακροχρόνια ανταμείβεται. Όσον αφορά για τον τελικό κυπέλλου με τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων θεωρώ η συνεπής επιμονή μας καθ’ όλη την χρονιά αυξάνει τις πιθανότητες μας να επιτύχουμε.
6. Πώς είναι να δουλεύεις σε μια ομάδα με τόσο κόσμο και ιστορία; Το νιώθεις στην καθημερινότητα ή κυρίως το Σάββατο στο γήπεδο;
Όπως προανέφερα, η συγκυρία της κατασκευής της φυσικής μας έδρας δεν μας έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθούμε την ανταπόκριση που θα είχε στον κόσμο η προσπάθεια μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία ιστορία στην ομάδα με μεγάλες επιτυχίες που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς, όμως όλες αυτές οι ωραίες αναμνήσεις και τα συναισθήματα εκείνης της εποχής δεν μπορούν να μεταφραστούν σε συναίσθηση και κίνητρο στις νέες γενεές. Είναι η σειρά μας να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε παρόμοιες στιγμές που θα γίνουν ωραίες αναμνήσεις και συναισθήματα για τις γενεές που έρχονται και μία όμορφη αναπόληση για τις γενιές που πρόλαβαν την αίγλη του παρελθόντος
7. Ως πρώην ποδοσφαιριστής, βλέπεις διαφορετικά τα αποδυτήρια; Σε βοηθά αυτό στην επικοινωνία με τους παίκτες;
Επειδή η εμπειρία μου ως ποδοσφαιριστής είναι σχετικά κοντά χρονικά λόγω της ηλικίας μου, με βοηθά στο να αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των ποδοσφαιριστών καλύτερα. Σίγουρα είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν έχεις ζήσει την αλληλοεπίδραση που υπάρχει σε ένα ομαδικό άθλημα από μέσα. Από την άλλη επειδή ο τρόπος που διαπαιδαγωγούνται και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους οι νέες γενεές έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εάν δεν αναπτύξεις τα επίπεδα της ενσυναίσθηση σου για να κατανοήσεις και να βρεις τρόπους να κινητροδοτήσεις δυστυχώς δημιουργείται ένα χάσμα στην επικοινωνία.
8. Η άνοδος ήρθε και απομένει ένας ακόμη στόχος. Τι κρατάς περισσότερο από αυτή τη χρονιά; Θα σε δούμε ξανά στον κυανόλευκο πάγκο τη νέα σεζόν στη Γ Εθνική;
Αρχικά είναι δύο ακόμη παιχνίδια τα οποία προϋποθέτουν την αγωνιστική μας συνέπεια και σε αυτό είμαστε όλοι προσηλωμένοι. Μετά από αυτά τα παιχνίδια θεωρώ ότι θα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για το μέλλον.









