Διάφορα

Ελλάδα 2.0 : Η Ιθάκη είναι χωρίς παιδίατρο για 400 παιδιά εδώ και ενάμιση χρόνο (vid)

Η Ιθάκη μένει χωρίς μόνιμο παιδίατρο εδώ και ενάμιση χρόνο, παρότι στο νησί μεγαλώνουν περίπου 400 παιδιά. Για τους γονείς, αυτό δεν είναι ένα απλό κενό στο Κέντρο Υγείας. Είναι ένας φόβος που υπάρχει κάθε μέρα.

Αν ένα παιδί αρρωστήσει, αν χτυπήσει ή αν χρειαστεί κάτι πιο σοβαρό, η λύση συνήθως δεν βρίσκεται στο νησί. Οι οικογένειες αναγκάζονται να πάνε στην Κεφαλονιά, στην Πάτρα ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμη και για εξετάσεις που σε άλλο μέρος θα γίνονταν πολύ πιο απλά.

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής Όπου Υπάρχει Ελλάδα, γονείς περιέγραψαν την αγωνία τους. Όπως είπαν, κάνουν τον σταυρό τους να μη συμβεί κάτι σοβαρό. Γιατί αν συμβεί, πρέπει να μπουν στη διαδικασία μετακίνησης με σκάφος και μετά με αυτοκίνητο, μέχρι να φτάσουν σε νοσοκομείο.

Το τελευταίο διάστημα παιδίατρος πηγαίνει στην Ιθάκη μία φορά την εβδομάδα για εφημερία. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Δέχεται κυρίως επείγοντα περιστατικά, ενώ ζητήματα όπως εμβόλια, χαρτιά σχολείου και προληπτικοί έλεγχοι μένουν πίσω ή γίνονται με μεγάλη δυσκολία.

Ο δήμος λέει πως προσφέρει κίνητρα, ακόμη και στέγη, ώστε να βρεθεί παιδίατρος για το νησί. Η Περιφέρεια δίνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς που υπηρετούν σε τέτοιες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, οι προκηρύξεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Η Σμαράγδα Σαρδελή, τοπικός παράγοντας της Ιθάκης, είπε πως το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει να το δει πιο σοβαρά το Υπουργείο Υγείας. Πρότεινε ακόμη να έρχεται παιδίατρος από την Κεφαλονιά περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, μέχρι να καλυφθεί μόνιμα η θέση.

Το Κέντρο Υγείας έχει γιατρούς που προσπαθούν και στηρίζουν το νησί. Όμως η παιδιατρική κάλυψη δεν μπορεί να μένει στην τύχη, ούτε να βασίζεται σε εθελοντές και προσωρινές λύσεις. Για 400 παιδιά, ένας μόνιμος παιδίατρος δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη.

Πηγή κειμένου : sportime.gr
moserlx-gif-1
error: Protected