Κατηγορίες
Διάφορα

Πρώτη φορά επιδικάζεται αποζημίωση για burnout σε γιατρό του δημοσίου (audio)

Σημαντική δικαστική εξέλιξη στον χώρο της δημόσιας υγείας αποτελεί η δεύτερη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά από αγωγή της παθολόγου – λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου. Η πρώην διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας εξαναγκασμό σε παραίτηση λόγω των ιδιαίτερα επιβαρυμένων εργασιακών συνθηκών που αντιμετώπιζε επί σειρά ετών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρατεταμένη υποστελέχωση, η υπερεφημέρευση, η μη χορήγηση αδειών και η ανεπαρκής ανταπόκριση της διοίκησης στα επανειλημμένα αιτήματά της συνέβαλαν καθοριστικά στην επαγγελματική εξουθένωση (burnout) και τελικά στην αποχώρησή της από το νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό αναγνώρισε ευθύνη του ιδρύματος για ηθική βλάβη και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ.

Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά μία από τις πρώτες δικαστικές δικαιώσεις στην Ελλάδα που συνδέουν την παραίτηση εργαζομένου στον δημόσιο τομέα με τις συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του.

moserlx-gif-1
error: Protected