Ο πρόεδρος της Super League και εκ των αντιπροέδρων του Ολυμπιακού, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας σε σπουδαστές αθλητικής δημοσιογραφίας, αποκάλυψε την πρόθεση της Λίγκας να ξαναγίνουν οι ομάδες 16 την περίοδο 2015, ενώ τη σεζόν 2016-17 να… πέσουν στις 14.
Παράλληλα, ο Μώραλης δεν παρέλειψε να απαντήσει σε ερωτήματα ποδοσφαιρικού, οικονομικού, διαιτητικού, αλλά και τηλεοπτικού χαρακτήρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το πρωτάθλημα κι εκείνος ήταν πρόεδρος της Λίγκας θα πήγαινε στο ΟΑΚΑ κάνει την απονομή!
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μώραλη
«Το κυριότερο είναι να πείσω εσάς ότι είμαι αντικειμενικός, δεν είναι εύκολο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Ίσως εγώ έχω πλεονέκτημα γιατί δεν επενδύω στο ποδόσφαιρο, αλλά εργάζομαι για αυτό», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε, ερωτηθείς:
Ήρθατε ποτέ στο σημείο να σπάσετε τους ηθικούς σας φραγμούς και εξυπηρετήσετε την ΠΑΕ Ολυμπιακός;
“Δεν χρειάστηκε να πάρω αποφάσεις για να ευνοηθεί ο Ολυμπιακός. Δεν έτυχε να εξυπηρετήσω συμφέροντα. Δεν πήγα στη Σούπερ Λιγκ για να γελοιοποιηθώ”.
-Ποια είναι η γνώμη σας για τη δημιουργία βαλκανική λίγκας;
“Η δημιουργία βαλκανικής λίγκας δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Οι ομάδες που θα συμμετείχαν σε μία τέτοια Λίγκα δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.
-Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ πρέπει να προέρχεται από τα σωματεία;
“Ο πρόεδρος της Super League πρέπει να γνωρίζει από ποδόσφαιρο, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τα σωματεία. Το καταστατικό της Λίγκας όμως, προβλέπει ότι ο πρόεδρος της πρέπει να είναι είτε πρόεδρος είτε αντιπρόεδρος ομάδας”.
-Ποια η γνώμη σας για το θέμα της αναδιάρθρωσης;
“Είμαι κάθετα αντίθετος με την αναδιάρθρωση γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ούτε τις 16 ομάδες, πόσο μάλλον τις 18. Προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία για τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καβάλα και τον Ηρακλή μας ζητήθηκε από την Πολιτεία να το κάνουμε και δεν μπορούσε να μην γίνει δεκτό. Υπάρχει προοπτική, στόχος, για να μειωθούν οι ομάδες το 2015 ξανά σε 16 και συζητάμε την περίπτωση το 2016/2017 να γίνουν 14″.
-Αν οι ομάδες γίνουν 14, θα υπάρχει και τρίτος γύρος;
“Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί παρουσιάζονται κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως το γήπεδο που θα πραγματοποιείται ο τρίτος αγώνας. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνει και κάτι ακόμη επιπλέον των δύο γύρων. Πάντως, επαναλαμβάνω πρόκειται για στόχο όχι για ειλημμένη απόφαση…”
-Πως επηρεάζει οικονομικά η αναδιάρθρωση;
“Εάν οι 16 ομάδες ζημιώνονταν οικονομικά δεν πρόκειται ποτέ να πέρναγε η πρόταση αύξησης των ομάδων. Αυτή τη στιγμή ούτε ζημιώνονται ούτε κερδίζουν. Προκειμένου να τα έχουμε και με την πολιτεία και με την ομοσπονδία καλά, το δεχτήκαμε. H Super League είναι ένας εμπορικός οργανισμός. Χρειάζεται τις μεγάλες ομάδες, οι οποίες προσελκύουν τον κόσμο και αποφέρουν έσοδα και χορηγούς. Όλες οι ομάδες είναι απαραίτητες για να υπάρχει ένα καλό μίγμα”.
-Πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η Super League;
“Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένας κλάδος επιχειρήσεων με τα ιδία ακριβώς προβλήματα σε οικονομικά θέματα και θέματα διαφάνειας. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μια οικονομική παρακολούθηση. Αυτό που θέλει να κάνει η Σούπερ Λιγκ είναι ένα υπερλογιστήριο για να παρακολουθούμε τα ταμεία των ΠΑΕ, να παρακρατάμε τα τηλεοπτικά και να απαγορεύουμε τις μεταγραφές αν δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις”.
-Είναι εφικτό το σενάριο ενιαίου πρωταθλήματος με την Κύπρο;
“Θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει, αλλά δεν βλέπω τα πλεονεκτήματα σε κάτι τέτοιο. Απαιτείται η δημιουργία μίας Ομοσπονδίας και ακόμα τα έξοδα μετακίνησης θα ήταν πάρα πολλά”
-Ποια η γνώμη σας για την τακτική «μη σχολιασμού» των φάσεων που ακολουθεί η NOVA;
“Είμαστε ένα κράτος που λειτουργούμε στα άκρα. Αυτό που γινόταν παλιά και βλέπαμε μόνο επεισόδια και υπεραναλύσεις δεν ήταν σωστό, αλλά η NOVA πρέπει να ξανασκεφτεί και τη σημερινή της τακτική. Για τις διαιτητικές αποφάσεις μπορώ να δώσω ένα δίκιο στο κανάλι γιατί κάθε φορά που έκριναν οι δημοσιογράφοι, έβρισκαν τα μπελά τους .Δεν φταίει το κανάλι φταίμε και εμείς. Πάντως, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση: για παράδειγμα στα περσινά επεισόδια του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός θεωρώ αδιανόητο ότι η NOVA δεν ενημέρωσε για το τι γινόταν στο γήπεδο, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικά…”
-Έπαιξαν ρόλο τα μέλη του συνεταιρισμού γι αυτήν την απόφαση του συνδρομητικού;
“Όσον αφορά στα επεισόδια, ναι. Δεν θέλει ο συνεταιρισμός να βγαίνει μια εικόνα στρεβλή σε ένα παιχνίδι που παρακολουθούν 10000 φίλαθλοι. Παρεκτρέπονται 300 άτομα και δημιουργείται μια κακή εικόνα για το προϊόν. Στο θέμα των διαιτητικών κρίσεων μπορεί κάποιοι να έπαιξαν ρόλο αρνητικά.”
-Για τη μείωση των εισιτηρίων:
“Η κρίση είναι η τελευταία που “ευθύνεται” για τα εισιτήρια. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι θετική. Δεν θεωρώ ότι έχουμε πολύ ποιοτικό ποδόσφαιρο κι έτσι δεν βλέπεις θέαμα. Τα εισιτήρια έχουν μειωθεί σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κι αν δεν είχε συμβεί αυτό τότε το σύνολο θα ήταν στα περσινά επίπεδα. Η ΑΕΚ παρουσιάζει μια αύξηση και αυτό είναι ευχάριστο γιατί ο κόσμος της στηρίζει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.”
-Τι γνώμη έχετε για τους διαιτητές;
“Η Super League δεν έχει καμία σχέση με τη διαιτησία. Δεν πιστεύω ότι οι διαιτητές «τα παίρνουν» ή ότι είναι στημένοι, απλά δεν έχουμε καλούς διαιτητές. Εγώ ζητάω να μην σηκώνουν οι πρόεδροι τους τόνους για την διαιτησία, γιατί νομίζει ο κόσμος ότι αυτό είναι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Το πραγματικά προβλήματα είναι π.χ. ότι στην ΑΕΚ παίκτες δεν έχουν να φάνε ή ότι στα Γιάννενα μπάζουν νερά τα αποδυτήρια.”
“Έχουμε κακούς διαιτητές δεν ξέρουν να αφήνουν πλεονέκτημα. Δεν αφήνουν να δούμε γρήγορο ποδόσφαιρο, σφυρίζουν πολύ συχνά. Δεν έχω ακούσει κανένα πρόεδρο να μιλάει για τα σοβαρά προβλήματα. Μιλάνε όλοι για τους διαιτητές. Αν δεν ασχοληθούν όλοι οι πρόεδροι με τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, -ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Αλαφούζος, ο κ. Σαββίδης που ήταν μια πολύ καλή είσοδος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όλοι οι πρόεδροι των ομάδων ξαναλέω- τότε σε μερικά χρόνια μαθηματικά η Α’ Εθνική θα γίνει ερασιτεχνική. Λάθη στην διαιτησία γίνονται και θέλουμε να υπάρχουν δίκαιες τιμωρίες Θεσμικά μας δημιουργεί πρόβλημα η κακή διαιτησία. Οι χειρότερες διαιτησίες γίνονται σε μικρά παιχνίδια. Παγκοσμίως, η βαριά φανέλα παίρνει σφυρίγματα”.
-Σε περίπτωση που έπαιρνε φέτος ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα θα πηγαίνατε στο ΟΑΚΑ να κάνετε την απονομή;
“Ναι, θα πήγαινα γιατί θεωρώ ότι ο πρόεδρος της Λίγκας σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό. Πιστεύω πως πρέπει να πας και να δώσεις ένα στίγμα ώστε να πάρει ο κόσμος τα μήνυμα. Αν εμείς ακολουθούμε αυτό που οι λίγοι κάνουν, δεν θα αλλάξει τίποτα.”
-Πώς σχολιάζετε ότι ο κ.Βραδινογιάννης, όταν ήταν πρόεδρος στη Λίγκα, δεν εμφανίστηκε να κάνει την απονομή του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό;
“Τον κ.Βαρδινογιάννη τον καταλαβαίνω είναι άλλη η θέση του από την δική μου. Εγώ θα πήγαινα για να… χαλάσω την απονομή. Αντί να γιορτάζουν για τον τίτλο, θα ασχολούνται με εμένα (γέλια).
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα πάμε κάπου και θα λένε για εμάς, γιατί αν είναι έτσι να παραιτηθούμε καλύτερα και να κάτσουμε σπίτια μας.
Άσε που αν δεν πήγαινα εγώ θα πήγαινε ο Μποροβήλος και θα άκουγε χειρότερα (γέλια).”
-Πώς επηρεάζεται το ποδόσφαιρο από την κοινωνία;
“Σε παρά πολλούς τομείς υστερούμε ως κράτος. Υπάρχει ανομία και αυτό είναι ιδίωμα του λαού μας, αποτέλεσμα είναι αυτή η ανομία να βγαίνει στο ποδόσφαιρο μας. Δεν είμαστε πουθενά οργανωμένοι, άρα δεν είμαστε ούτε στο ποδόσφαιρο. Επίσης, όπως δεν υπάρχουν χρήματα για νοσοκομεία και σχολειά δεν υπάρχουν και για γήπεδα. Μια σοβαρή έλλειψη είναι ότι δεν έχουμε ειδικά ειδικευμένο προσωπικό. Εγώ στον Ολυμπιακό που είναι μια οργανωμένη ομάδα βρήκα ελάχιστα στελέχη που να έχουν μια επιστημονική κατάρτιση.”
-Ποιο είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου σε σχέση με το επίπεδο της Ελλάδας;
“Το ποδόσφαιρο μας και γενικά ο αθλητισμός είναι το καλύτερο εθνικό προϊόν που έχουμε να δείξουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι 10η στην κατάταξη της FIFA. Εδώ και μια δεκαετία οι εθνικές ομάδες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και πολλοί από τους παίκτες που τις στελεχώνουν αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες. Εγώ πιστεύω ακόμα ότι είναι μεγάλη επιτυχία να είναι μια ελληνική ομάδα στους 32 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.”
-Οι συγχωνεύσεις ομάδων ίδιων πόλεων πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν;
“Ναι, οι συγχωνεύσεις ομάδων ανά πόλη πιστεύω ότι θα είχαν μεγάλο όφελος αλλά δεν πρόκειται να γίνει διότι ο κόσμος δεν θα το ήθελε. Θα προτιμήσουν να δούνε τις ομάδες τους στη Δ΄ εθνική παρά να καταλάβουν ότι το κοινό τους καλό είναι να πορευτούν μαζί. Οι παράγοντες μπορεί να θέλουν να γίνει μια συγχώνευση, αλλά να μην μπορούν να την κάνουν διότι άγονται και φέρονται από τον κόσμο.”
-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά που έχει καταφέρει η Σούπερ Λίγκ;
“Η Σούπερ Λίγκ κατάφερε να κάνει ένα πολύ καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο ενώνοντας δικαιώματα 16 ομάδων. Επίσης από τα 15 γήπεδα έχουν πρόβλημα μόνο τα τρία, της Βέροιας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Ακόμα, έχουμε καταφέρει την διεξαγωγή αξιόλογων πρωταθλημάτων under-20 και under-17. Κάτι ακόμα σημαντικό που πρόκειται να κάνει η Σούπερ Λίγκ είναι τον Ιανουάριο που περιμένουμε προέδρους ξένων Λιγκών και αυτό ανεβάζει το κύρος του συναιτερισμού.”
-Αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ΠΑΕ, φορολογία 44% στα συμβόλαια των παικτών;
“Όχι, αυτή την φορολογία δεν την αντέχουν οι ομάδες. Από το 22 % πήγε στο 44 % κι εμείς θα θέλαμε να επανέλθει εκεί που ήταν. Αλλά αυτό που συζητείται και αποτελεί βασική προσπάθειά μας είναι να πάει κάπου στο 30-32%.”
-Ποια είναι η γνώμη σας για την κόντρα Ολυμπιακού Παναθηναϊκού;
“Οι απόψεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο 95% των θεμάτων είναι ταυτόσημες. Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση του Παναθηναϊκού στα επτά χρόνια της Λίγκας ήταν το θέμα της αύξησης των ομάδων σε 18. Θέλουν να υπάρχει αυτή η κόντρα και να διαιωνίζεται μέσα από τις οπαδικές εφημερίδες και τα σάϊτ.”
-Το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Στουρνάρα η διάταξη για την ρύθμιση των χρεών σας απασχολεί;
“Βεβαίως και μας απασχολεί ιδιαίτερα για ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Άρης. Η ΑΕΚ έχει ένα σημαντικό χρέος στο δημόσιο και περιμένει την ρύθμιση. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε η προτεραιότητα του υπουργείου αλλά έχουμε μια καλή σχέση μαζί τους και οι συζητήσεις μας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Το υπουργείο έχει καταλάβει, πρέπει να βοηθήσει γιατί μια ΠΑΕ είναι ένα οικονομικός κύκλος από πίσω της υπάρχει ένας κύκλος εργασιών, οπότε δεν μπορεί να κλείσει έτσι απλά.”
-Τελικά, χρηματοδοτεί το κράτος το ποδόσφαιρο;
“Το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στo επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Σούπερ Λιγκ. Τα γήπεδα που παραχωρεί το κράτος στις ομάδες δεν είναι δωρεάν. Οι ΠΑΕ πληρώνουν 15% και χωρίς οι εγκαταστάσεις να πληρούν πάντα τις προϋποθέσεις. Ακόμα και την αστυνομία η Σούπερ Λίγκ την πληρώνει με 12 εκατομμύρια το χρόνο.”
-Ο ΟΠΑΠ όμως χορηγεί την Σούπερ Λίγκ…
“Ο ΟΠΑΠ δεν είναι εταιρία του δημοσίου και δεν χορηγεί λεφτά στην Σούπερ Λιγκ, διαφημίζεται μέσα από αυτή. Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βρει άλλο χορηγό, αυτό είναι λάθος γιατί μέσω του ποδόσφαιρο διαφημίζονται οι κορυφαίες εταιρίες στο είδος τους. Στην Ελλάδα υπάρχει το πρωτοφανές όμως να έχουμε μονοπώλιο του ΟΠΑΠ επειδή χρηματοδοτεί και την παιδεία και συνολικά την κοινωνία. Βέβαια, αυτό το μονοπώλιο πληρώνει για να το έχει.”
-Μετά από μια δεκαετία σε πολύ σημαντικές θέσεις στον Ολυμπιακό γνωρίσατε πολύ κόσμο ποιος ήταν αυτός όμως που ξεχωρίσατε σαν προσωπικότητα;
“Θα έλεγα τον Τζόρτζεβιτς χωρίς να θέλω να αδικήσω τους υπόλοιπους. Είναι και η διάρκεια που είχε στην ομάδα και με βοήθησε να τον γνωρίσω καλύτερα σαν άνθρωπο. Έχει μια ποιότητα σαν χαρακτήρας, δεν προκάλεσε ποτέ και ήταν πάντα σοβαρός. Είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και αυτό το δείχνει και στην μετά ποδοσφαιρική του ζωή. Ήταν πολύ σημαντικό που αψήφησε τις «σειρήνες» του εξωτερικού και ο Ολυμπιακός του φέρθηκε ανάλογα. Άκουσε πάρα πολλές φόρες παράλογη κριτική, άλλα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.”
-Έχοντας συνεργαστεί χρόνια με τον Σωκράτη Κόκαλη και αρκετό καιρό με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες που έχουν;
“Τον κ. Kόκκαλη τον γνώρισα όταν ήμουν 25 χρονών και επαγγελματικά ανδρώθηκα μαζί του. Είναι δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο κ. Κόκκαλης επειδή είναι μεγαλύτερος υπήρχε μια στρατηγική στις κινήσεις του ενώ ο κ. Μαρινάκης είναι πιο μικρός ηλικιακά άρα είναι και πιο παρορμητικός. Αυτό έχει τα καλά και τα κακά του. Το καλό για την ομάδα πάντως είναι πως και οι δυο είναι πολύ Ολυμπιακοί και για το ελληνικό ποδόσφαιρο το καλό είναι ότι επένδυσαν -και ο κ. Μαρινάκης συνεχίζει να επενδύει- πολλά χρήματα.”
-Άμα ξανακάνουμε αυτή την συζήτηση μετά από δυο χρόνια θα μιλάμε για μια καλύτερη η χειρότερη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
“Μετά από δυο χρόνια θα μιλάμε πιστεύω 100% για καλύτερα πράγματα γιατί δεν γίνεται χειρότερα (γέλια). Πιστεύω ότι η υπόθεση με τις κασέτες θα είναι καθοριστική για το ποδόσφαιρο. Τώρα υπάρχει μια καχυποψία για τους πάντες. Όταν κλείσει, φυσικά με τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαιοσύνη, αυτό το θέμα, το ποδόσφαιρο θα έχει ψηλά το κεφάλι και θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο διαφορετικά.”
*contra.gr