Κατηγορίες
Super League 1

Super League – Μια μίνι ανασκόπηση της χρονιάς

σουπερ λιγκ1Η Super League της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013 ανήκει πλέον στο παρελθόν με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, που σήμανε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη και τον υποβιβασμό, οριστικά και αμετάκλητα μετά την ήττα από τον Ατρόμητο, της ΑΕΚ στη Football League.

Εχοντας μπροστά τη διεξαγωγή των Play Offs, αλλά και του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου παράδοξο, αν όλη η ποδοσφαιρική χρονιά και μαζί το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων στη χώρα μας, εστιαστεί σε μια «τιτανομαχία» Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ, για τη διεκδίκηση του κυπέλλου.

Αυτό είναι ένα ματς ειδικών συνθηκών, ένα παιχνίδι που αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να υπερασπίσει το 2-1 του πρώτου αγώνα στην Τρίπολη και προκριθεί, θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, κυρίως, για το τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στη Super League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει σήμερα ως η πιο σταθερή αξία αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Ολυμπιακού εντός των συνόρων και ο Σαββίδης απειλεί ευθέως τους ερυθρόλευκους ακόμα και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει, λογικά, ότι χειρότερος από τη φετινή του παρουσία, με δεδομένες και τις αλλαγές που θα προκύψουν το καλοκαίρι στην Τούμπα, δεν θα είναι.

Δεδομένα καλύτερος και σίγουρα πιο αποτελεσματικός θα είναι και ο Παναθηναϊκός. Με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο, τα νέα παιδιά στο ρόστερ και 3-4 προσθήκες επιπέδου από ξένους παίκτες νεαρής ηλικίας, οι πράσινοι μπορούν να αποτελέσουν στο νέο πρωτάθλημα την ευχάριστη έκπληξη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χειρότερη σεζόν τους στη Super League δεν ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό εντός – εκτός, τότε είναι εύκολα κατανοητό πόσα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν, λόγω και της εμπειρίας που προσέφερε σε όλους στην Παιανία και κυρίως στη διοίκηση της ΠΑΕ, το φετινό φιάσκο…

Οσο για τον Ολυμπιακό, με μαθηματική ακρίβεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει σαφέστατα πιο δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο έναντι των αντιπάλων του, αλλά και… εσωτερικά. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με τις έντονες αποδοκιμασίες στο ντέρμπι, τις άδειες εξέδρες στον ημιτελικό με τον Πανθρακικό και τα πολλά κενά καθίσματα στη φιέστα με τον Πανιώνιο, γεγονός πρωτοφανές, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού θα έχει ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις στο νέο πρωτάθλημα. Και η διοίκηση της ΠΑΕ θα κληθεί μαζί με την τεχνική ηγεσία να υλοποιήσουν το όραμα για τη δημιουργία της ομάδας που δεν θα πρωταγωνιστεί απλά, αλλά θα είναι σε θέση να ικανοποιεί με την απόδοσή της τους οπαδούς της, ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένη -σήμερα- την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και ένα πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί με 18 ομάδες με 4 νέες επαρχιακές ομάδες να… έρχονται από τη Football League, είναι φανερό ότι θα αυξηθούν και οι πιθανές απώλειες για τους «ισχυρούς» της Super League.

Μια πρόβλεψη μπορεί να γίνει σήμερα για όσα -πιθανότατα- θα βιώσουμε στη διάρκεια της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και αυτή αφορά στη δημιουργία τριών γκρουπ δυναμικότητας και όχι δύο, όπως αυτά διαμορφώθηκαν φέτος. Ο Ολυμπιακός θα έχει εξαιρετικά μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην υπόθεση τίτλος, περισσότερες από 7 ομάδες θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πόλο που θα έχει ως στόχο την είσοδο στην πεντάδα για 2 θέσεις και 8 θα παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Ολα αυτά, με την προϋπόθεση -βέβαια- ότι δεν θα… ξυπνήσουν ένα ωραίο πρωί στην ΕΠΟ, τη Λίγκα και τη ΓΓΑ για να αποφασίσουν καμιά νέα αναδιάρθρωση. Και αν σώνει και καλά κάτι τέτοιο πρέπει να συμβεί, ας γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της μείωσης των ομάδων σε αριθμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός άκρως ανταγωνιστικού, ποιοτικού και ελκυστικού για τον κόσμο πρωταθλήματος. Ενα πρωτάθλημα χωρίς Play Offs, ένα πρωτάθλημα 12 υγιών ομάδων. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει επίσημα στην Ελλάδα. Και πρέπει να το ανοίξει ο βασικός χρηματοδότης αυτής της διοργάνωσης. Ο πάροχος που θα διεκδικήσει και θα πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης κεντρικής διαχείρισης…

ΥΓ.: Τόσα και τόσα… ρουσφέτια έχουν γίνει χρόνια τώρα για απίθανες καταστάσεις. Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να δω πώς θα χειριστεί η πολιτεία την υπόθεση της ΑΕΚ και αν -επιτέλους- θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει, όλοι όσοι την οδήγησαν στην καταστροφή.

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected