Διάφορα

Φωτοβολταϊκά – Tι φέρνει ο νέος νόμος για τους Έλληνες μικροεπενδυτές

fotovoltaikaΟλοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για το newdealστα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και προβλέπει νέο κούρεμα σε ειδικές κατηγορίες ανά επένδυση. Μεσοσταθμικά, η μείωση των εγγυημένων τιμών ανέρχεται σε λίγο κάτω από 30% για τα φωτοβολταϊκά ενώ για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ κυμαίνεται από 5% – 6%.

Το «νόστιμο» είναι ότι μέσα σε δύο μήνες οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να εκδώσουν εκπτωτικό πιστωτικό τιμολόγιο για το 35% της ενέργειας που πούλησαν το 2013. Για τους παραγωγούς ενέργειας από τις υπόλοιπες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 10%.

Όπως επισήμανε η πλειοψηφία των επενδυτών στη διαβούλευση, για όσους ενεργοποίησαν σύστημα μετά τον περασμένο Ιούνιο στην κυριολεξία καταστρέφονται, ενώ πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα φωτοβολταϊκά στέγης με μέσο όρο ετήσιων εσόδων 1.300 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επενδυτών σε ΑΠΕ είναι στα φωτοβολταϊκά, ενώ αντίθετα η αιολική ενέργεια είναι σε μεγάλες εταιρίες με απροσδιόριστη μετοχική σύνθεση.

Ρίξτε μια ματιά τι ίσχυε το 2008 και τι θα ισχύει από δω και πέρα και βγάλτε συμπεράσματα (κλικ για μεγέθυνση).

new_deal2

*efthia.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected