Κατηγορίες
Διάφορα

Ασφαλιστικό – Νέες αλλαγές και τρία υπερ-ταμεία!

e855bf8e2984e7f4a6ea0ba09b622fc3_XLΤα τρία ταμεία – για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες – θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν στα σκαριά σχέδιο για ενοποίηση – εξπρές σε 60 φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Έτσι, αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη της χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης, όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.

Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους.

Ειδικότερα, πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», θέλουν να ενταχθούν στο ΙΚΑ οι μισθωτοί, στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στον ΟΓΑ οι αγρότες. Παράλληλα, σχεδιάζεται ηλεκτρονική ταυτότητα για τα ένσημα και τα βιβλιάρια υγείας.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έχει επισημάνει πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων».

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό).

Σημειώνεται πως είναι σε εκκρεμότητα η σταδιακή εξίσωση των εισφορών των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με το ΙΚΑ.

*newsbomb.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected