Το όνομα του αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο επίκεντρο στο χώρο των ατζέντηδων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά με σπουδαίες προοπτικές και στο εξωτερικό.
Ο Άγγελος Βεΐζι, μόλις στα 24 του χρόνια, είναι ο νεότερος αδειοδοτημένος μάνατζερ της FIFA. «Προσγειωμένος», φιλόδοξος, αλλά πάνω από όλα τίμιος όπως εξομολογείται και ο ίδιος στο football academies, ξεχωρίζει με τις μέχρι τώρα μεταγραφικές υποθέσεις που έχει φέρει σε πέρας, ιδίως στις μικρές ηλικίες, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κύριε Βείζι, καταρχήν πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την δουλειά του μάνατζερ;
«Ήταν ένα όνειρο από τα παιδικά μου χρόνια. Γνώριζα πολύ καλά τις δυσκολίες για να γίνω διαμεσολαβητής ποδοσφαιριστών, όπως επίσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μου το παρουσίαζαν ως ακατόρθωτο. Αυτό το ακατόρθωτο ήταν που με πείσμωσε ακόμη περισσότερο. Θεωρώ πώς όταν πιστεύεις κάτι μέσα σου πάρα πολύ, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σ’ εμποδίσει να το καταφέρεις. Η πορεία μου τα προηγούμενα χρόνια μέσω της δημοσιογραφίας, έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Παρότι μικρός ηλικιακά, συνεργάζεστε με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται τόσο στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ αλλά και Football League – Football League 2, όπως και με νεαρά εξελίξιμα ταλέντα σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι να σας εμπιστευτεί κάποιος λόγω του νεαρού της ηλικίας σας;
«Στην αρχή αυτή ήταν η μοναδική μου φοβία. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, συνειδητοποίησα πώς όλη αυτή η φοβία θα μου γύριζε ¨μπούμερανγκ¨ σε σιγουριά. Αυτό διότι τόσο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές όσο και οι γονείς, όταν έχει να κάνει με μικρά παιδιά, μου δείχνουν εμπιστοσύνη, καθώς βλέπουν έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να είναι 100% επαγγελματίας, έχει φιλοδοξίες και κυρίως προσπαθεί να είναι τίμιος απέναντι στους ίδιους και στα παιδιά τους.
Επειδή ακούγονται κατά καιρούς διάφορα για τον χώρο των μάνατζερ είναι σημαντικό να αποδεικνύεις στον εκάστοτε «πελάτη» σου πώς διαφέρεις από την συγκεκριμένη μάζα, η οποία έχει τρομοκρατήσει γονείς και ποδοσφαιριστές. Αντιθέτως, το γεγονός ότι είμαι σχετικά κοντά στην ηλικία με τους παίκτες, αυτό με φέρνει πιο κοντά και έχουμε μια πιο εύκολη επικοινωνία, καθώς το σημαντικότερο όλων, είναι τον άλλον να μπορείς να τον βλέπεις σαν φίλο και όχι μόνο τυπικά, ως… ευρώ!».
Ποιος είναι ο ρόλος του μάνατζερ στις μικρές ηλικίες;
«Ο ρόλος του ατζέντη στις μικρές ηλικίες, είναι κυρίως συμβουλευτικός. Μην ξεχνάμε πώς μιλάμε για μικρά παιδιά, που είναι στην εφηβεία ακόμα και η ψυχολογία τους περνάει πολλές διακυμάνσεις. Εκεί οφείλεις να είσαι σαν δεύτερος πατέρας ή αδερφός για το παιδί, ο άνθρωπος που θα μπορεί να συμβουλεύεται και εμπιστεύεται, στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Αν τα καταφέρεις, μαζί με τον ποδοσφαιριστή, θα αναδειχθεί και η δική σου δουλειά, η οποία θα είναι η καλύτερη διαφήμιση».
Θεωρείται αναγκαίο να έχει κάποιος ατζέντη από τόσο μικρή ηλικία;
«Το ποδόσφαιρο κάθε χρόνο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο. Πλέον, ο κάθε παίκτης έχει τον προσωπικό του γυμναστή, τον διατροφολόγο του, τον φυσιοθεραπευτή του. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, και τον μάνατζερ του. Αν κάποιο παιδί που ξεχωρίζει από πολύ μικρό έχει ταλέντο, γιατί να μην το βοηθήσει κάποιος να κάνει το παραπάνω βήμα; Για αυτόν τον λόγο, η FIFA φρόντισε να βάλει τους μάνατζερ. Ο γονιός πάντα θα προσπαθεί για το καλύτερο του παιδιού του, όμως, ο καθένας έχει τον ρόλο του. Για την δουλειά αυτή λοιπόν υπάρχουν οι μάνατζερ, τους οποίους αδειοδοτεί η ίδια η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».
Αυτήν την χρονική περίοδο, το όνομα σας είναι στο επίκεντρο, λόγω της συνεργασίας σας με νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές σε όλη την Ελλάδα. Για πιο λόγο δώσατε ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις ηλικίες;
«Από το 2008 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, παρατηρώ πώς οι μικροί Έλληνες αθλητές, προσπαθούν δέκα φορές παραπάνω από ότι προσπαθούσαν παλιότερα για να γίνουν επαγγελματίες –και δεν αναφέρομαι μόνο στους ποδοσφαιριστές- καθώς πιστεύουν πώς αυτός είναι ένας επιπλέον τρόπος να βοηθήσουν τις οικογένειες τους και να σιγουρέψουν το δικό τους μέλλον.
Έτσι προσπαθούν όλο και περισσότερο και δεν είναι τυχαίο πώς την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη άνθιση στα ταλέντα της. Εκεί είναι το μέλλον και θεωρώ πώς ένας καλός ατζέντης εκεί θα πρέπει να στοχεύει. Προσωπικά, ίσως βλέπω το άθλημα λίγο πιο ρομαντικά. Θεωρώ πώς αξίζει να κάνει κάποιος υπομονή και να περιμένει ένα παιδί 15 ετών να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο παίχτη αρκεί να τον στηρίξει σε αυτήν προσπάθεια, παρά να «εκβιάσει» καταστάσεις με απώτερο σκοπό την οικονομική του αποκατάσταση, ¨καίγοντας¨ τον παίκτη προς δικό του όφελος».
Ο φακός του Football–Academies.gr, σας αποθανάτισε τι προάλλες στις προπονήσεις της Εθνικής U15. Πείτε μας δυο λόγια για αυτά τα παιδιά.
«Σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει πολύ ταλέντο. Το ζήτημα είναι να καλλιεργηθεί και να μην περάσουν τα χρόνια και παραμείνουν και αυτά τα παιδιά, αιώνια ταλέντα. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται σπουδαία δουλειά στις τάξεις της Εθνικής, την οποία απαρτίζουν σπουδαίοι προπονητές, με εμπειρία και οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης όλων. Εξαιρετική δουλειά θα έλεγα πώς γίνεται και στις Μεικτές, Περιφέρειες και Ζώνες, όπου δίνετε η ευκαιρία σε κάθε παιδί να διεκδικήσει μια ευκαιρία ώστε να διακριθεί».
Το όνομα σας ακούγεται ολοένα και περισσότερο σε μεταγραφικές υποθέσεις στο εξωτερικό, κυρίως νεαρών παικτών. Για πιο λόγο αποφασίσατε να ανοίξετε τους «ορίζοντας» σας και μακριά από την Ελλάδα;
«Η αλήθεια είναι πώς το θέμα του εξωτερικού, αφορά –προς το παρόν τουλάχιστον- ελάχιστους ποδοσφαιριστές. Το επίπεδο έξω είναι πολύ υψηλό και δύσκολα φτάνουμε αυτά τα στάνταρ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αντεπεξέλθουν. Άλλωστε, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες Έλληνες ποδοσφαιριστές δοκιμάζουν την τύχη τους εκτός συνόρων. Αν λοιπόν κάποιος αξίζει να πάει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, γιατί πρέπει να τον αφήσουμε εδώ; Κακά τα ψέματα, πέραν των ΠΑΕ και ορισμένων ακαδημιών στην Ελλάδα, οι υποδομές μας είναι πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Αν λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα να φύγει ένα παιδί, επαναλαμβάνω το οποίο δεν ανήκει σε κάποια ΠΑΕ ή ακαδημία που θα δουλευτεί, γιατί να μην δοκιμάσει την τύχη του έξω, από την στιγμή που το αξίζει…».
Ποιες είναι οι χώρες οι οποίες συνεργάζεστε στο εξωτερικό;
«Θεωρώ πώς για να μπορείς να συγκαταλέγεσαι στους ατζέντηδες που κάνουν σωστή δουλειά, οφείλεις να «ζυγίζεις» την κάθε περίπτωση. Εννοώ, πώς αναλόγως τον ποδοσφαιριστή που έχεις να διαχειριστείς, πρέπει να μελετήσεις πιο στυλ ποδοσφαίρου του ταιριάζει. Άλλο το ισπανικό και άλλο το γερμανικό πρωτάθλημα. Πάντως, οι αγορές Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γερμανίας, είναι ιδανικές, με τις ισπανικές ακαδημίες ίσως να έχουν μια παραπάνω δυσκολία, καθώς δίνουν μεγαλύτερη βάση στα ντόπια παιδιά».
Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;
«Ο καθρέφτης ενός μάνατζερ είναι η δουλειά του. Η κάθε ημέρα που ξημερώνει είναι διαφορετική. Πιστεύω πως για να μπορείς να θεωρείσαι πετυχημένος πρέπει να δίνεις βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Καλύτερα 5 ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που ξέρεις ότι θα ασχοληθείς μαζί τους, παρά 15 απλώς για παιδομάζωμα. Από κει και πέρα, ο στόχος είναι σκληρή δουλειά, κάτω το κεφάλι, γιατί μόνο έτσι μπορείς να φτάσεις ψηλά…».
Γιάννης Βαλμάς για το football-academies.gr